Още

  Трагичната съдба на петзначките Дион

  През 30-те години на миналия век близнаците се считали за уникален феномен, особено ако успеели да оцелеят. Когато обаче в едно семейство се родили петзначки и то преждевременно, светът полудял по тази новина, защото никога не бил чувал подобно уникално нещо.

  Анет, Сесил, Ивон, Мари и Емили Дион са родени на 28.03.1934 година близо до селцето Корбейл, недалеч от Онтарио. Момичетата били изродени от доктор Алън Дафо. С помощта на жени, които дарили мляко за кърма, чрез канадския Червен кръст, момичетата се превърнали в първите петзнаци, които успели да оцелеят. Именно това ги превръща в сензацията на 30-те години, а и след това.

  С течение на времето обаче, нещата не вървели добре. Момичетата привлекли вниманието на правителството, когато били само на 4 месеца. Още невръстни деца, те били отнети от родителите им от канадското правителство, което твърдяло, че по този начин предпазва момичетата от възможна експлоатация от страна на семейството.

  Въпреки, че здравето на петзначките било напълно нормално, те били заведени в специално построена болница, която по-скоро приличала на увеселителен парк и която била достъпна за туристи. Мястото се нарича „Куинтланд“.

  Момичетата се превръщат в най-голямата туристическа атракция и били изложени на публичен показ, когато са само 9-годишни. В болницата те били подлагани на ежедневни медицински изследвания, а около тях непрестанно имало лекари и медицински сестри. Сесил, една от сестрите, по-късно твърди, че е научила думата „доктор“, преди да научи думичката „мама“.

  За период от 10 години (от 1934 до 1943) около 3 милиона души посещават „Куинтланд“, който се намирал в близост до родното им място. Момичетата можели да бъдат видени 3 пъти дневно, като туристите ги гледали през стъкло, но децата от другата страна не виждали, че са наблюдавани. Понякога дори били обличани подобаващо и били представяни лично на туристите.

  Петзначките Дион на посещение при кралица Елизабет

  По техен образ са направени множество кукли, писмата от феновете им непрестанно пристигали в „Куинтланд“, а снимките, направени от туристите, били помествани във вестници от цял свят, като по този начин всички се информирали за живота на децата.

  Счита се, че правителството печели около половин милион долара, благодарение на момичетата. Петзначките не получават нито долар от тези пари.

  След 9-годишна раздяла със семейството им и горчиви съдебни дела, момичетата са върнати у дома. Това събиране обаче, което се случило през ноември 1943 година, не било никак успешно. И петте момичета се били отчуждили от родителите си. Те живели в дома си до 18-годишна възраст, след което всяка от тях прекъсва контакта със семейството си. Те нямали приятели и не знаели почти нищо за живота извън „Куинтланд“.

  По-късно момичетата пишат книга за преживяванията си, в която обвиняват родителите си в устни, сексуални и други физически и психически посегателства.

  Момичетата и семейството им

  Правителството се извинява формално на петзначките за участието си в живота им и за причиненото отчуждаване между тях и родители им. През март 1998 година то обявява, че ще изплати на трите живи петзначки 4 милиона долара, като компенсация за деветте години, прекарани в болницата.

  Сега само две от близначките са живи – Анет и Сесил. Емили, която станала медицинска сестра, починала през 1954 година едва на 20-годишна възраст. Мари умира през 1970 (на 35 години), а Ивон умира през 2001 година – на 67-годишна възраст.

  Сестрите Дион имат трагична съдба. Повечето от тях никога не успяват да се съвземат от психическата травма, която са преживели и най-вече заради това, че са прекарали детството си зад стъкла – наблюдавани от милиони туристи.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови