Още

  Пътят на самурая

  Думата „буши“ на старояпонски означава човек, способен да пази мира, както с помощта изкуствата – литература, калиграфия и в по-широк смисъл всички невоенни изкуства, така и с оръжие в ръка. „До“ означава път. Така възниква думата „бушидо“ – „пътят на воина“. Кодексът „бушидо“, който обуславя начина на живот и правилата за поведение на самурая, се оформя окончателно в периода 1467 – 1568г., по време на силни феодални междуособици в Япония. Ето някои от неговите основни правила.

  Истинската смелост се състои в това да живееш, когато трябва да живееш, и да умреш – когато трябва да умреш. Необходимо е да претегляш всяка дума и винаги да питаш себе си дали това, което се готвиш да кажеш, е истина. Храни се умерено и не си позволявай прекалености. В обикновения живот не забравяй смъртта и пази тази дума в душата си.

  Самураят трябва да почита закона за „ствола и клоните“. Човек, който не изпълнява добродетелта на синовното уважение, не е самурай. Родителите са стволът на дървото, а децата – неговите клони.

  Самураят трябва да бъде не само безупречен син, но и предан на своя господар. Той няма да го предаде, дори ако неговите поданици намалеят от 100 до 10 и от 10 до 1. Трите главни качества на самурая са преданост, честност и храброст. Когато самураят спи, не бива да ляга с крака по посока на дома на господаря си. Когато самураят си е легнал и чуе разговор за своя господар или сам иска да каже нещо за него – тогава е длъжен да стане и да се облече.

  Соколът не кълве подхвърлени му зърна, дори ако отдавна не е ял нищо. По същия начин, самураят трябва да покаже, че е сит, дори да умира от глад. Човек, който има само физическа сила, не е самурай. Самураят трябва да изучава науки, а свободното си време да използва за поезия и изучаване на чаената церемония. Близо до своето жилище воинът може да построи неголям чаен павилион, в който да постави нови картини-какемоно (хартиен или копринен свитък с рисунка или йероглифи, който се окачва на стената), нови прости чаши без украшения и нелакиран керамичен чайник.

  Най-важното нещо, което трябва да помни самураят, е това, че смъртта може да настъпи всеки миг – а когато дойде време да умре, той трябва да стори това с достойнство.

  Правила за поведение в обществото.

  Преди да изкажеш своето мнение пред друг човек, помисли дали той е в състояние да го приеме. Да се прозяваш пред други хора е проява на лошо възпитание. Да говориш, като си отклоняваш погледа, е неучтиво.

  Ако получиш писмо, си длъжен да отговориш – пък макар отговорът ти да се състои само от едно изречение.

  Ако допуснеш грешка, трябва веднага да я поправиш. Щом сториш това без бавене, тя скоро ще бъде забравена.

  Онзи, който е пиян и вади меч, е не само безразсъден, но и страхлив.

  Дори да знаеш, че може да бъдеш убит, трябва достойно да посрещнеш смъртта и да се погрижиш за външния си вид. Враговете ще те презират, ако изглеждаш зле облечен.

  Самураят трябва да избягва големи количества алкохол, прекалената горделивост и многото лукс. Да питаш, въпреки че знаеш – това е вежливост. Да питаш, когато не знаеш – е необходимост.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link