Още

  Малцина могат да видят какво не е наред в снимките на тези красиви жени

  В тези портрети на красиви, замислени жени на фона на дървета или сред заснежени хълмове, на пръв поглед няма нищо невероятно. Вгледайте се добре в чаровните образи, зад които има прекрасни природни пейзажи. Там някъде се крие удивителна тайна.

  Русокосо и синеоко момиче в есенната гора.

  Азиатско момиче, мръзне без ръкавици в студа.

  Девойка с разрошена коса, тъжно гледа в далечината.

  Да, тези образи изглеждат нереално фантастични и има защо. Отговорът е, че всички тези жени изобщо не са реални – това са произведения на израелският художник – Игал Озери. Той се е специализирал в създаване на фотореалистични портрети, в които отделните щрихи са почти невидими. Но неговите творби преминават от фотореализмът към хиперреаризъм, защото художника не просто отразява информативно образите, а влага възгледи и емоции.

  За последните 20 години Игал Озери живее и работи в Ню Йорк. Неговата работа може да се счита за символична за развитието на хипер-реализмът, тъй като много малко творци успяват да постигнат такава фотографска точност. Създаването на всеки портрет започва с идеен замисъл на сюжета. После следва заснемането на жена в лоното на красива природна местност. Следва обработка на фотографията с графична програма. След това получените изображения му служат за модел, който рисува. Всички портрети са изработени с масло върху платно.

  Майсторът черпи вдъхновение от естетиката на английските художници от 19-ти век.  Това са Pre-Raphaelites – първите авангардисти в Европа, които протестирали против класическата портретна школа.

  Игал Озери споделя: „В моите картини фонът е абстрактен, има много движение и динамика и контрастира рязко с фигурата на преден план, която изглежда като реална.

  В творбите си възхвалявам природата и образите на младите жени, в търсенето на техния път. Те ни връщат към свободата и естествеността, както буквално, така и в преносен смисъл. Моите образи трябва да се четат като стихове или сонети. Затова обръщам специално внимание на интензивността на светлината и изобилието от детайли в композициите „.

  Необходимо е внимателно да се вгледате в платната, за да повярвате, че майсторът им старателно ги е изобразил с четка. Хиперреализмът е тенденция в изкуството, която поражда огромен брой спорове. Някои искрено се възхищават на уменията на художниците, други се чудят защо да се пресъздава това, което може да бъде заснето с камера.

  Фотореализмът е направление в изобразителното изкуство, зародило се в края на 60-те години на миналия век. Художниците започват да използват възможностите на фотографията, като метод за събиране на информация, която да претворяват в реалистични картини,  приличащи на фотографски образи. Терминът е въведен от Луис Мейсъл.  През последните десетилетия, фотореализмът се развива в Хиперреализмът. Хиперреализмът създава образи по-реалистични от първоначалните фотографии. И докато фотореализмът само се опитва да наподоби снимката, то художниците хиперреалистите въплащават своята ангажираност, втъкават концепции и изобразяват и емоции в творбите си.

  Картините на  Игал Озери са изложени по целия свят. Неговите творби многократно са показвани в Израел, Европа и САЩ. Някои от тях са включени в колекциите на музеи, неговите платна се съхраняват във Виенския музей Албертина, в Еврейския музей на Ню Йорк, в Холандския музей на реалистичното изкуство. През 2009 г. той представя колекцията Desire for Anima в галерията Mike Weiss в Ню Йорк. Това е един вид преосмисляне на концепцията на Карл Юнг за съществуването на архетипи и сферата на несъзнаваното. Изобразявайки женски образи, авторът се опита да разбере вътрешния свят на героините си, да схване най-тънката линия между младостта и зрелостта. Според Озери, романтиката и свободата в изкуството, могат да се противопоставят на света на насилието. Неговите картини са химн на красотата, изразителна антитеза на грубостта на ежедневието.

  Трудно е да останеш безчувствен пред чувствените портрети, създадени от художника. Неговата великолепна техника предизвиква заслужено възхищение на публиката.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link