Още

  Малки и смъртоносни

  Когато говорим за опасни животни, обикновено си ги представяме големи и ужасяващи. Но истинската заплаха всъщност са малките и симпатични животинчета.

  Плъх
  Снимка: Archie Mc

  Макар не толкова често срещано, но някои хора си държат плъхове за домашни любимци. Те са хигиенични, умни, пухкави и верни другари. Плюс това са евтини и лесно се гледат. Защо тогава да са опасни? През 14-ти век тези малки създания са разпространили бубонната чума, която убива 2/3 от населението на Европа.

  Издуващи се риби
  Снимка: catfeet2

  Тези риби са забавни и очарователни и е трудно човек да не се забавлява като види защитният им механизъм. Но този вид риби всъщност не разчитат единствено на това си умение. Също така изпускат смъртоносния невротоксин тетродотоксин. Интересното е, че точно за това се считат за деликатес. Оказва се, че приготвени правилно, от тях получаваш леко изтръпване и замайване. Ако главният готвач обаче обърка нещо, ще умрете по доста гаден начин. Тетродотоксинът парализира мускулите и за него няма противоотрова.

  Лъвска риба
  Снимка: WIlly Volk

  Лъвската риба е много красива. Покрита е с игли, които се носят елегантно във водата около тях. Тогава какъв им е проблемът? Спомнете си за правилото, че колкото по-ярка е окраската на едно животно, толкова по-отровно е то. Иглите на лъвската риба изпускат болезнена отрова. Тя не е смъртоносна, но със сигурност ще се гърчите от болка, ще повръщате и ще се задъхвате.

  Афала
  Снимка: Andrewsteeleuk

  Афалите са вид делфини. Оказва се, че те не са толкова невинни и сладки, колкото изглеждат. Те се бият, изнасилват и убиват децата си. Известни са случаи и на делфини, които сексуално нападат водолази и се търкат в тях. На някои това може и да им хареса, ако делфините не бяха доста по-силни и подвижни от човека под водата. Те могат сериозно да наранят човек и дори има известен случай на делфин убил човек.

  Коралова змия
  Снимка: Coral Snake

  Тези змии са красиви и усамотени животни, които се срещат по Южните Щати. Всеки знае, че тези приятели са отровни и тяхната отрова е една от най-смъртоносните в света. Ако по някаква нещастна случайност сте в Америка и се натъкнете на такава змия и тя ви ухапе, от самото ухапване няма да ви заболи. Отровата обаче ще ви парализира и ще спре дишането ви. Проблемът е, че има много змии, които изглеждат точно като кораловата и е трудно да ги разпознаеш.

  Скат
  Снимка: Kevin Eddy

  Скатовете обикновено се разбират чудесно с хората. Ако са обезпокоени, те просто бягат, но понякога предпочитат да останат и да си играят. Въпреки че са срамежливи по природа, могат да свикнат с човешкия контакт и да ви позволят да си играете с тях. Дори има много аквариуми, в които е позволено на хората да пипат скатовете. Единственият проблем е, ако случайно настъпите някой скат, криещ се в пясъка на дъното. Тогава има много голяма вероятност да ви прободе с жилото си. Обикновено жилото се забива в крака на човек и остава в него, точно като след ужилване от пчела. Но освен, че ще изпитате голяма болка от ужилването, ще получите и голяма доза отрова, от която ще получите гърчове. На 4 Септември 2006г. скат прободе в гърдите и уби Стив Ъруин, докато снимаше предаване за Animal Planet в Големия бариерен риф.

  Морска оса
  Снимка: mbsanchez0311

  Морската оса изглежда неземно и по нищо не си личи, че е най-смъртоносната медуза в света. Има достатъчно отрова, за да убие 60 човека. Пипалата й са дълги по 3 метра и само лекия допир до едно от тях е достатъчен, за да ви причини жестока болка и смърт до няколко минути. Това същество убива с невротоксин, който атакува кожата, сърцето и нервната система едновременно. ужилванията се третират с оцет, а на пострадалия се оказва първа помощ. Гадното при тези ужилвания е, че отровата продължава да бъде активна докато не бъде разградена от организма, така че, ако се докоснете до раната и вие ще пострадате.

  Ируканджи
  Снимка: The Sydney Visitor

  Чудите се какво може да бъде по-лошо от ужилването на морската оса? Запознайте се с Ируканджи. Тя е малка медуза, не толкова отровна, колкото морската оса, но за размерите си причинява изключителна болка и понякога смърт. Мекотелото е голямо само 1см, минава през защитните мрежи и ужилването е толкова жестоко, че има синдром, кръстен на него. Самото ужилване не е много болезнено, но след 5 минути до 2 часа ще изпитате истинския ужас – мускулни спазми в ръцете и краката, ужасна болка в гърба и бъбреците, изгарящо усещане по кожата и лицето, главоболие, гадене, неспокойство, потене, повръщане, ускорен пулс, високо кръвно и чувството, че умирате. Наистина отключва физиологическа реакция, от която имате чувството, че ще умрете. На този етап няма измислена противоотрова.

  Конусовиден охлюв
  Снимка: richard ling

  Конусовидните охлюви са малки морски охлюви, които се срещат във всички океани. Имат характерни за вида черупки, които привличат погледа и вниманието на малките деца по плажа. Те имат нещо като подвижен зъб, който е свързан с отровна жлеза. Охлювът напада при всяка заплаха и от малките няма да ви заболи много, но големите жилят толкова силно, че могат да пробият гумена ръкавица. Може с дни да не усетите симптомите, но когато се проявят ще получите болка, потене, изтръпване, мускулна парализа, промяна в зрението и спиране на дишането, което може да доведе до смърт.

  Птицечовка
  Снимка: GlossyEye

  Птицечовката изглежда като майтап на природата. Животно, сглобено с части от най-различни други животни, което обитава Австралия. Макар да изглеждат нелепо, птицечовките имат много умения. Първо, те са изключително добри плувци. Могат да открият плячката си, като засекат електрическите полета, които излъчва. На всичкото отгоре са едни от малкото отровни бозайници. Мъжките птицечовки имат отровни шипове на задните крака. Отровата е достатъчно силна да убие животно с размерите на куче, но не и човек. Въпреки че, ако имате нещастието да ви убоде птицечовка, ще ви се иска да сте мъртъв. Болката е изключително жестока и може да продължи с месеци.

  Цветна сепия
  Снимка: Francesco Ricciardi Underwater&Travel Photography

  Трудно е да изпитваш страх към това цветно и ярко животно. Още повече, че другите видове сепии не са отровни и тази може да ви заблуди. Цветната сепия има смъртоносна отрова, която е по самата й кожа – уникално за сепиите.

  Късоопашата земеровка
  Снимка: Gilles-Gonthier

  Погледнете тази малка пухкава топка със смешен нос. Изглежда очарователно и може да ви се прииска да си я вземете вкъщи, но първо трябва да знаете, че се храни с паяци, скорпиони, влечуги и охлюви. Също така има отровна захапка, която може да убие малко животно и причинява силна болка на човека.

  Синьопръстенен октопод
  Снимка: Brendan Shepherd

  Този октопод е голям само 15см, много е красив и се крие в плитчините. Проблемът е, че имат склонност да хапят хората и устата им е толкова малка, че човек често дори не разбира, че е ухапан. Тогава изведнъж настъпва пълна парализа, но човек остава буден, осъзнаващ всичко, което се случва докато се задушава. Няма как да извикате помощ, нито да помръднете. Все още не е измислена противоотрова и единственото спасение за човек е да бъде оставен на изкуствено дишане за 24 часа, докато се разгради отровата. Всяко от тези малки октоподчета има достатъчно отрова, за да убие 26 човека.

  Отровни жаби
  Снимка: crawdog

  Всеки е чувал за отровните жаби. Малките, застрашени от изчезване жаби са толкова отровни, че от кръвта им могат да се правят отровни стрелички.

  Котките
  Снимка: Roeselien Raimond

  Сигурно се чудите какво правят тези пухкави животинки в списъка? Всъщност не те са смъртоносни, а токсоплазмозата, която пренасят. Това е паразитно заболяване, което се предава от котките на човека. При заразяване човек обикновено има симптоми като при настинка, които отшумяват след седмица. При бременните жени, раково болните и хората със слаба имунна система обаче, нещата са доста различни. В списъка с възможните симптоми са възпаление на мозъка, увреждане на очите и жестоки белези по кожата. Учените наскоро откриха, че токсоплазмозата може да играе роля и при шизофренията.

  Галерия

                   

  Източник: brainz.org

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link