Още

  Мистериозното атмосферно явление – „Жабешките“ дъждове

  Дъждовете от жабите са само част от мистериозно атмосферно явление – защото от небето валят не само земноводни, но и риби, птици и различни други представители на животинския свят.

  Все пак, по-голямата част от тези „зоо-валежи“ са съставени от жаби. Официалната наука не може да обясни този феномен. Има много различни хипотези, но всички се свеждат до силни ветрове, които вдигат от земята тези дребни представители на животинския свят, носят ги няколко километра и ги хвърлят долу.

  Първият дъжд, състоящ се от жаби, е описан във втората книга на Стария Завет – „Изход“ (8:5-6). Там жабите покриват земята, което е известно като „втората египетска язва“. Подобни атмосферни явления се наблюдавали също в древните Гърция и Рим. През Средновековието много хора искрено вярвали, че падащите на земята жаби се раждат в облаците.

  Що се отнася до по-скорошни времена, има много свидетелства за „дъждове“ от падащи животни. Голяма част от тях е отразена в медиите, които, естествено, не могат да пропуснат такива сензации. През 1963 г. британският вестник „Daily Star“ поставя на първа страница статия, в която е цитирана историята на една възрастна дама. Тя разказва пред журналистите за дъжд от розови жаби, които падали от небето в родното й градче по време на буря. Дамата съобщила, че жабите, смесени с дъждовните капки, падали на земята с хиляди и веднага се втурвали да се скрият сред растенията. Необичайният им цвят довел до много предположения. Някои природолюбители решили, че това са жаби-албиноси. През тънката им бяла кожа се виждали кръвоносните съдове, придавайки на животните розов цвят.

  Друг интересен случай се случил през 1912 г. в град Минеаполис (Минесота, САЩ). По време на силна буря жителите видели в небето огромна зелена топка. Тя се приближила до земята, ударила се в нея и се превърнала в неизброимо количество жаби. Те покрили земята в няколко квартала със слой, дебел 7 см, и парализирали цялото движение.

  Подобна ситуация настъпила и през юли 1957 г. в парка на Бирмингам, Великобритания. Валял кратък летен дъжд – а след това се излял цял порой тъмнозелени жаби. Те започнали да скачат по чадърите на хората, върху асфалта и изцяло покрили земята със зелен килим.

  Хиляди жаби паднали и през 1968 г. в град Пени, графство Бъкингамшир. А 10 години по-късно дъжд от жаби се наблюдавал в покрайнините на Бедфорд, Източна Англия.

  Науката и до днес няма твърдо мнение за произхода на това явление. Предполага се, че земноводните биват вдигани във въздуха от въздушни вихри и различни видове торнадо. Те ги пренасят на разстояние няколко километра и ги хвърлят на земята. Но възниква един логичен въпрос, който все още чака своя отговор: защо дъждовете от животни са винаги избирателни? На земята падат или само жаби, или само риби, само мишки, само змии, само скариди и т. н. Обаче, нали вятърът би трябвало да издигне нагоре всичко, което попадне в обхвата му? Следователно, от небето трябва да падат едновременно различни животни, които са се оказали заедно на едно място в един и същи момент. Но това никога не е било наблюдавано. Винаги падат животни само от един и същи вид.

  Именно тази селективност обърква напълно учените – вследствие на което те и досега не могат да намерят правдоподобно обяснение за „жабешките дъждове“.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови