Още

  Тайнствената и бърза смърт на микробиолозите от НАСА

  В град Еймс, щата Айова (САЩ) се намира един от изследователските центрове на НАСА. Разположен е в центъра на щата, сред пуста местност. Транспортните връзки са редки, няма преки самолетни полети. Специалистите там се занимават с космически изследвания. Секретността е такава, че никой не знае от какъв характер са те. Едно е известно със сигурност: има цяла поредица от загадъчни смъртни случаи на микробиолозите, работили в центъра. Тези хора се занимавали с разработването на бактериологични оръжия – и загинали внезапно, при много мистериозни обстоятелства, в съвсем кратък период: от ноември 2001 г. до март 2002 г. Това са 10 необясними и тайнствени смъртни случая.

  Едно от най-странните обстоятелства е, че по време на смъртта си тези хора вече не работели в Айова. Те реализирали някакъв проект, приключили го – и напуснали Еймс. От този момент нататък започват да се случват неразбираеми зловещи събития.

  Най-напред смъртта настигнала Бенито Куйе. Той умрял в Маями,на автобусната спирка пред паркинга на медицински институт. Трупът му лежал на асфалта и отначало предположили, че човекът е ударен от кола. Но върху тялото нямало никакви увреждания. Официалното заключение било, че смъртта е настъпила от инсулт.

  Само 4 дни по-късно изчезнал специалистът по имунната система Дон Уилис. Неговата празна кола била открита пред мост близо до град Мемфис (щата Тенеси). Няколко месеца по-късно намерили и трупа му в Мисисипи. Всички решили, че причината за смъртта му е нещастен случай.

  След 5 дни във Великобритания скоропостижно починал руският микробиолог Владимир Пасечник, който също работил в лабораторията в Еймс върху системи за разпръскване на вирусни инфекции. Диагнозата на смъртта бил инсулт.

  Владимир Пасечник

  През декември 2001 г. в собствения му дом в щата Вирджиния бил заклан д-р Робърт Шварц. В Еймс работил като експерт по патогенни микроорганизми. Убиецът не бил открит.

  Малко преди Коледа в своята лаборатория умрял виетнамецът Нгуен Ван Сет. На времето си той открил вируса на мишата шарка. Ученият работел в херметична камера и не успял да излезе, защото по някаква причина вратата била заключена. Смъртта настъпила от задушаване.

  През февруари 2002 г. в Москва, направо на улицата, бил открит трупът на руския микробиолог Виктор Коршунов. В лабораторията в Еймс той се занимавал с детски чревни инфекции. Някой го бил ударил по главата с тежък предмет. Смъртта настъпила мигновено.

  Само след 5 дни британецът Ян Лангенфорд бил застрелян в къщата му. В Еймс той изследвал околната среда и нейните вредни компоненти.

  10 дни по-късно в Сан Франциско смъртта настигнала Таня Холцмайер. В Еймс я смятали за един от най-добрите специалисти по молекулярна биология. Застреляла любовника си от ревност, а след това се самоубила.

  Още на другия ден астробиологът Давид Уилямс бил ударен от кола. В Еймс той се занимавал с жизнената активност на микробите в космическото пространство.

  В края на март 2002 г. астробиологът Стивън Мостоун се разбил с частния си самолет. В Еймс изследвал грипните вируси.

  Смъртта на тези специалисти, работили заедно в даден момент, се случила в много кратък период от време. Такива случайности просто няма. Но веднага изниква въпросът: какво общо има тук проучването на космоса? В крайна сметка, умират обикновени микробиолози, които нямали нищо общо с военните или с разузнавателните служби.

  Или може би са имали? Но, в такъв случай, по какъв общ проект са работили и защо се е наложило да бъдат премахнати спешно в такъв кратък период от време? Въобще, какво се е случило в лабораторията на НАСА в Еймс?

  Въпросите чакат своите отговори.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови