Още

  Митичната династия Ся и легендата за голямото наводнение

  Обикновено династията Ся се счита за първата китайска династия. Вярва се, че е създадена от Ю Велики някъде в края на 3 век пр.Хр, както и че е просъществувала до средата на следващото хилядолетие. Съществуването на династията Ся е описано в някои древни текстове, но липсват археологически доказателства за него. Това е причината Ся да се смята за митична династия години наред, но последните находки на учените пораждат разгорещени дискусии относно съществуването й.

  Според документите, китайската цивилизация е създадена от така наречените Трима повелители и Петимата императори. Те са легендарни владетели, за които се смята, че са предали на китайския народ различни знания и умения. Благосклонните владетели предшествали династията Ся.

  Историята за основаването на династията Ся може да се проследи до управлението на император Яо – предпоследният от Петимата императори. По време на управлението си Яо изпитвал трудност с контрола върху наводненията от река Хуанхъ. Това било голям проблем, тъй като оказвал влияние върху развитието на стопанството и представлявало заплаха за живота на хората.

  В продължение на 9 години Гън – бащата на Ю Велики, се опитвал да спре наводненията, но никога не успявал. В крайна сметка той изгражда диги с надеждата, че това ще помогне. Опитът отново бил неуспешен и новият император Шун никак не бил доволен от положението, което заварил.

  Изображение на Ю Велики

  Според някои версии на легендата, Гън се самоубива, а според други – той бил заточен от Шун някъде в планините. Не се знае каква е истината относно Гън, но е ясно, че синът му Ю довършва дейността му. Ю бързо осъзнава, че баща му е надценил способностите си и се опитал да реши проблема сам, без да поиска помощ. Освен това, Ю разбира, че методите, използвани от баща му, не били правилни – дигите били поставени в противоположната посока на водния поток.

  Тогава Ю решава да потърси помощ от околните племена за изграждане на канали, които да насочват водата към морето. Всичко това му отнема цели 13 години, след което той е изпратен на военна кампания срещу враждебното племе Санмиао. Успехът на Ю срещу този враг допълнително впечатлило императора, който го възнаграждава като го превръща в наследник на трона.

  Възкачването на Ю на престола поставя началото на династия Ся. Той царува 45 години и преди да умре, обещава на сина си Чи, че ще стане негов наследник. Преди да направи това обаче, Ю иска да назначи един от своите министри за следващ император, тъй като считал, че той е най-добрият кандидат. Много хора обаче искали синът му Чи да управлява, затова Ю го провъзгласява за негов наследник, с което утвърждава политиката на наследствено управление в Китай. Потомците на Ю управляват Китай до около 1600 година пр.Хр.

  Липсата на доказателства за династията Ся кара мнозина да вярват, че тя всъщност не е съществувала и че е просто мит. Въпреки това, последните археологически находки предполагат, че в тази легенда може да съществува и голяма доза истина. През 2016 година учените съобщиха, че сериозните наводнения, споменати в историческите източници, действително са се случили. Освен това, беше установено, че тези събития датират от 1920 година прХр.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови