Още

  Мразите фитнеса? За всичко са виновни гените

  Искрено искате да започнете да спортувате и дори си купувате абонаментна карта, за да ви мотивира финансовия разход. Но всичко приключва с факта, че след 2-3 тренировки решавате, че фитнес клубът е твърде неудобен, че след работа е прекалено уморително да се ходи там, а през уикенда си е цяло престъпление. Позната ситуация? Ако отговорът е „да“, тогава този текст е за вас.

  Чували сме милион пъти, че всеки навик се изработва за 21 дни. По този начин, ако „чрез сила“ направите нещо по време на този период, тогава в крайна сметка действието ще се превърне в рутинно, като миенето на зъби. Но по някаква причина дори 10 дни непрекъснати тренировки ви изглеждат като изкачване на Еверест. Питате се: „Какво не е наред с мен?“. „Всичко е в генетиката“, казват учените.

  Изследователи от Амстердамския свободен университет разбраха защо един човек изпитва истинско удоволствие от спорта, а за друг той  се превръща в безкрайно мъчение. За тази цел те избраха за участие в експеримента 115 двойки еднояйчни близнаци, 111 двойки разнояйчни близнаци, 35 братя и сестри от семейства с близнаци и 6 двойки от семейства, в които никога не е имало близнаци. Всеки от участниците тренира на велотренажьор 20 минути, след това изпълнява 20-минутно бягане в удобно темпо и на финала отново се връща на велотренажьора.

  По време на упражнението, според Medical Daily, доброволците отговаряли на въпроси на учените: как се чувстват, колко усилия полагат, как оценяват своето ниво на енергия, нервност и напрежение в този конкретен момент. Освен това братята и сестрите били запитани колко често обикновено тренират и колко интензивни са техните нормални тренировки, което позволило на изследователите да оценят психологическото състояние на участниците по време на физическата активност.

  Окончателният анализ на данните показал, че еднояйчните близнаци реагират еднакво на тренировката, което не е така при другите участници в експеримента. Това позволило на изследователите да допуснат, че генетиката играе роля в отношението към спорта. Но въпреки, че експериментът ясно показал, че някои от нас имат вродено нежелание за спортна дейност, никой не отрича факта, че спортът е полезен.

  Освен, че спомага за поддържането или намаляването на теглото, фитнесът може да повиши настроението, значително да намали стреса и тревожността, да подсили костите и да намали риска от много хронични заболявания. За щастие, дори ако не сте генетично предразположени към физическа активност, можете да „насилвате“ себе си, за да се насладите на спорта.

  „Твърде често се срещам с хора, които се абонират за тренировки, които не могат да понасят – казва физиологът Шавиз Гласко от Центъра за управление на теглото. – Полезно е постоянно да си припомняте, че дори не много енергични действия, като например ходене с куче или танци в кухнята, се считат за упражнения „.

  Други проучвания също показват, че подходящият партньор за тренировки е един от най-добрите начини за успех в това начинание. Един експеримент по темата, проведен през 2013 г., показал, че хората, които тренират заедно със съпруг, приятел или член на семейството, съобщават за повече удоволствие от процеса (и това чувство става още по-голямо, ако всичко се случва сред природата).

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link