Още

  5 привидно вредни неща, които удължават живота ни

  Благодарение на Опра и рекламите на лекарства, всички сме доста наясно какво е нужно, за да водим дълъг и здравословен живот: витамини, упражнения и прочистващо кисело мляко. Ако сте обръщали внимание на едно малко нещо, наречено наука обаче, може да научите, че има много произволни неща и дори лоши навици, които също ни помагат да живеем повече. Например…

  Живот в рецесия

  Не изглежда твърде вероятно рецесията да удължава живота ни. Макар животът да е по-важен от парите, имате нужда от пари, за да си купувате неща, които ви поддържат живи. В период на икономическа криза може да очаквате продължителността на живота да се понижи, тъй като безработицата расте и никой не може да си позволи да плаща за лекари  и витамини. Също така вместо да ядете пресни плодове и зеленчуци, започвате да се задоволявате със супа от сушени зеленчуци и промишлени количества спагети. Статистиката обаче показва, че лошата икономика всъщност увеличава продължителността на живота.

  В някои страни между 2007 и 2010г, по време на финансовата криза, проучванията показват, че смъртността е намаляла за сметка на продължителността на живота. Това не е просто съвпадение. Оказва се, че числата са доста специфични – всеки процент увеличаване на безработицата означава 12 000 по-малко смъртни случая на година. Същото се е наблюдавало и в миналото, например при Великата депресия, когато продължителността на живота се е увеличила с шест години.

  Макар броят на самоубийствата също да скача през тези трудни времена, всяка друга смъртност пада. По-малко хора могат да си позволят да излизат, което води до по-малко коли на пътя. Ето ти голям спад в смъртните случаи на пътя. Вредните навици като тютюнопушенето, алкохола и бързите храни също стават лукс.

  Плюс това, когато си стоите повече вкъщи, се сближавате с роднините си, което се смята за хубаво нещо. Дори причината за рецесията оказва добро влияние. Хората остават без работа, вече не са подложени на стреса на работното място и по-малко са тези, заминали си от сърдечни удари.

  Пиенето

  Още едно нещо, което на пръв поглед просто няма как да ни помогне да живеем по-дълго. Всички знаем за поне една известна личност, напила се до смърт или загинала при пиян инцидент. Знаем и, че алкохолът е лошо нещо, нали?

  Грешка. Хората, които не близват алкохол имат по-висока смъртност от онези, които понякога сръбват.

  Знаем какво ще си помислите – че някои от тези въздържатели вероятно са спрели алкохола след години злоупотребяване. Тя са били на крачка от среща със Създателя и вероятно са спрели да пият само, защото лекарят им е казал така. Но дори и в този случай, когато вземем предвид бивш алкохолик, абсолютните въздържатели умират по-млади от тях.

  Едно 20-годишно проучване сред 1824 участница е показало, че хората, които пият по няколко чашки на ден имат два пъти по-голям шанс да живеят повече от онези, които се придържат към водата и содата.

  Умереното пиене не е вредно за вас. Не е голяма изненада. Новината обаче е, че дори алкохолиците живеят повече. По време на горното проучване, от въздържателите умрели 69%, от сериозните алкохолици се гътнали 60%, а от умерените пиячи само 41%.

  Защо е така? Експертите смятат, че има нещо общо с поведението. Въздържателите излизат по-малко, нямат толкова социални контакти  и подкрепа от близките. Изненадващо, но тези хора също така получават по-малко пари и са по-необразовани. Всички тези фактори допринасят за по-голямата смъртност при тях.

  Голяма фамилия

  С всички стрес от бременността, раждането и бебетата, човек ще си помисли, че всяко дете стопява по няколко годинки от живота на жената. Няма как да грешите повече. Оказва се, че жените с повече деца всъщност живеят повече. Бащите също.

  Учените са проучвали 937 майки и 1078 бащи от Пенсилвания, ровейки се в родословните им дървета чак до 1749г. Открили са, че за всяка дете до номер 14, животът на повечето майки се удължавал с 0.32 години, а на бащите с 0.23 години. С други думи, на всеки четири деца, бащите печелят по една година. Най-после една добра причина за секса.

  Никой не знае защо майките с по-големи семейства живеят по-дълго. Вероятно има нещо общо с по-силните социални връзки, които държат семейството сплотено. Или пък просто майките имат по-голяма мотивация да доживеят да видят внуците и правнуците си.

  Не бъдете прекалено радостни

  Имаме добри новини за хората, които обичат лоши новини и лоши новини за палячото, който винаги е весел в офиса. Знаете го – онзи, който никога не изпада в лошо настроение и винаги помни рождения ви ден. Според едно 80-годишно проучване, хората, които са твърде оптимистични, радостни и щастливи не са онези, които живеят най-дълго.

  Как това е възможно? Не са ли сърдитите хора изложени на по-голям риск от високо кръвно и всички онези болести, свързани със стреса?

  Учените са открили, че оптимистите са много по-невнимателни от сърдитковците. Именно веселяците поемат повече рискове и не мислят за последствията. Те танцуват в дъжда и биват ударени от светкавица.

  Кастрацията

  Класическа етична дилема за всеки мъж: Предпочиташ да умреш млад, но с топките си, или искаш да живееш 100 години, но без тях? Въпросът е добър, тъй като се оказва, че евнусите живеят по-дълго от нескопените си събратя… и то с цели 10 години повече.

  Учените отдавна знаят, че кастрираните плъхове се отдават на по-безопасно поведение, по-малко агресия и като цяло надживяват останалите. Знаем също, че мъжете често са негативно повлиявани от тестостерона си – говорим за сърдечни заболявания, тютюнопушене и сбивания в бара.

  Едно време някои момчета са били кастрирани, за да може като пораснат да станат пазачи на харема и двореца, без никой да се тревожи, че може да правят разни врътки. В Корея, евнусите се отказват от скъпоценностите си за привилегията да се оженят или да осиновят дете. Тези хора също така са били рекордьори – знаем, че средната продължителност на живота на евнусите през династията Чосун е била 70 години, докато на останалите хора около 53 години. Дори членовете на кралското семейство са умирали по-млади.

  Осреднено, кастрираните мъже са живеели с 14-19 години по-дълго от останалите, а малцина дори са минали заветните 100. Във времена когато медицината не е съществувала и хората са умирали от възпален нокът, тези момчета са били доста корави.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link