Още

  На прага между медитацията и смъртта – мистерията на Лама Даши-Доржо Итигелов

  Възможно ли е да накараме тялото си да спре да се разлага след смъртта? Това е загадката на Даши-Доржо Итигелов, чието мумифицирано тяло се противопоставя на времето и изумява целия свят.

  Роден през 1852 година Даши-Доржо Итигелов започва религиозното си образование на 16-годишна възраст. Той учи в Анински Датсан, будистки университет в Бурятия, днес в руини и завършва медицина и философия.

  Като много други Лами Даши-Доржо се интересува от билки. През 1911 година е обявен за 12-ти Пандито Хамбо Лама – главата а будизма в Русия.

  Даши-Доржо е описван като стриктен и силен мъж, който бил много уважаван. По време на Първата световна война той създава организацията „Братя Бурят“, която помага на армията с пари, храна, дрехи и лекарства. Освен това Даши-Доржо изгражда няколко болници, в които лекуват Лами и получава наградата „Света Анна“ за своите дейности. Даши-Доржо Итигелов никога не напуска Бурятия, освен при единственото си посещение на Санкт Петербург през 1913 година.

  През 1927 година, когато е на 75 години, руският духовен лидер слиза от поста си и става обикновен монах. По това време той започва да се подготвя за кончината си. Даши-Доржо започва да следва стриктна диета и да приема различни субстанции. След време събира учениците си и им споделя плановете за смъртта си. Той направил специални уговорки и поискал да бъде погребан след кончината си.

  Духовникът казва на последователите си да го посетят и да видят тялото му след 30 години. Очевидно знаел нещо, за което никой друг до този момент дори не подозирал.

  Според историята Даши-Доржо седнал, кръстосал крака, започнал да медитира и тогава умира. Тялото му е поставено в дървен ковчег и погребано в същата поза, в която починал – точно каквито били инструкциите му.

  Когато изминали 30-те години учениците на монаха направили това, за което били помолени и ексхумирали останките му от гробището. Тогава откриват, че тялото на духовния им водач все още било в позата, която той бил заел последно преди да почине. Най-невероятното било, че тялото било като недокоснато, побеждавайки природните закони и запазвайки си от гниене.


  Снимка: ancients-bg.com

  Учениците обаче знаят, че трябва да скрият тялото и да запазят всичко това в тайна. „Никой нямал право да говори за това тогава. Да го върнат в храма било забранено, невъзможно. Затова тялото било върнато в земята отново“ – казва 25-тият Пандито Хамбо Лама – Дамба Аушеев.

  Едва през 2002 година тялото на Даши-Доржо Итигелов било пренесено в Иволгински Датсан и било публично обявено неговото съществуване – 75 години след смъртта му през 1927. Ламите, които отварят ковчега носели хирургически маски, но се оказало, че изобщо нямат нужда от такива.

  Изследванията показват, че тялото е изгнило съвсем леко, но е останало в забележително запазено състояние. Именно това невероятно състояние обърква учените и привлича хиляди вярващи.

  Проведените анализи показва съдържание на различни елементи в тъканите, сред които стронций и барий. Станало ясно също, че Итигелов приемал бром, за да потисне мозъчната дейност и да „изключи“ съзнанието си. Докато се провеждат изследвания на тялото, започва процес на мумифициране. Тогава Даши-Доржо е поставен в стъклен саркофаг, но скоро след това саркофагът започва да се покрива с влага. Мнозина вярват, че по този начин духовникът дава някакви сигнали.

  Галина Йершова, професор по антропология вярва, че по време на отделянето на влагата Лама Даши-Доржо умира и че през последните 75 години той не е бил мъртъв, а в състояние на транс или медитация.


  Снимка: messagetoeagle.com

  Будистите вярват, че състоянието на Даши-Доржо Итигелов (единственото в историята) е доказателство, че той е достигнал до състояние на пълна празнота. Той се превръща в източник на вдъхновение не само за начинаещи монаси, но и за Лами. Мнозина са убедени, че тялото на Итигелов имало лечебни сили, а поклонниците се приближават към него, притискайки челата си към шалчето на духовника. Инвалидни колички и патерици често биват оставени близо до тялото като знак за изцеление.

  „За мен това е най-голямото чудо в живота. Оказва се, че има неща, върху които времето няма никаква сила“ – казва Лама Аушеев.

  На 23.04.2003 година тялото на Даши-Доржо Итигелов е обявено за един от свещените будистки обекти на Русия. Тялото му се държи навън, в контакт с външни лица, без да бъдат спазвани специфични режими за влажност и температура.

  Духовници и вярващи се приближават към тялото като към жив човек и се ръкуват с него. Някои дори са убедени, че Даши-Доржо все още е жив, но е в силно състояние на нирвана.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови