Още

  Най-скъпите остриета

  Хилядолетия наред мечът е бил едно от основните оръжия на мъжа-воин. Той представлявал не само средство за нападение и защита, но също така бил символ на доблест и чест. А нерядко го превръщали и в истинско произведение на изкуството.

  От Средновековието до наши дни са достигнали няколко мечове, саби, кинжали и ножове, които днес се продават на баснословни цени по съответните търгове. Да не говорим, че най-ценните, всъщност, не се и продават – а се пазят в сигурни хранилища или на съвсем неизвестни места.

  Ето най-скъпите известни хладни оръжия в света.

  Японски меч „катана“ от ХІІІ-ти век – 418 000 долара.  Мечовете „катана“ са традиционни оръжия с едно острие, използвани от японските самураи в продължение на повече от хиляда години. Изработени от изключително висококачествена стомана, те се смятат за най-добрите в света. Днес 125 такива меча се считат за безценно културно наследство на Япония и не се продават. Но през 1992 г. около 1100 мечове „катана“  от колекцията на д-р Уолтър Комптън били продадени за 8 млн долара. Сред тях имало един от ХІІІ-ти век, продаден на анонимен купувач за 418 000 долара. Това е най-скъпият меч „катана“, купен някога.

  Френска офицерска сабя от ХVІІІ-ти век, принадлежала на английския адмирал Нелсън – 541 720 долара. Тази сабя била намерена заедно с други ценни предмети – документи, награди, бижута и оръжия, през 2001 г. Смята се, че е била носена от адмирал Нелсън по време на гибелта му в морското сражение при нос Трафалгар, Испания, през 1805 г.

  Индийската сабя „Талвар“ от ХVІІ-ти век – 717 800 долара. Това е извита сабя, изкована вероятно в Европа, с елементи от златна инкрустация и надписи. Сред изображенията се виждат макове и лотоси. Сабята е принадлежала на шах Джахан І (1627-1658) от династията на Великите моголи.

  Китайски ловен нож на император Цянлун (живял 1711-1799 гг., император в периода 1736-1796 гг.) – 1.24 милиона долара. Върху дръжката на ножа, изработена от рог на рядка антилопа, има тайна ключалка на скривалище, в което се държали пръчици за хранене и клечки за зъби. Ножницата е от рог на носорог с изобразени дракони, летящи над морски вълни. Ножът е позлатен и инкрустиран с тюркоаз, корали и лазурит. Продаден в Хонгконг през 2001 г.

  Мечът на генерал Грант – 1.6 милиона долара.

  Този декоративен меч е подарен по време на Гражданската война в САЩ на главнокомандващия армията на Севера, генерал Улисис Грант, от жителите на Кентъки. Мечът е украсен с 26 диаманта, които образуват инициалите на Грант. Оръжието е продадено през 2007 г.

  Ножът „Бисерът на Изтока“ – 2.1 милиона долара. Това е най-скъпият нож в историята. Проектиран и изработен от прочутия американски майстор на хладно оръжие от щата Невада Бъстър Варенски (1942-2005). В продължение на 2 години той е оглавявал Гилдията на майсторите на хладно оръжие. Ножът „Бисерът на Изтока“ е създаден за японски клиент. Дръжката му е инкрустирана със 153 изумруда с тегло по 10 карата (1 карат – 0.2 грама) и 9 брилянта с тегло по 5 карата. Острието и дръжката са от чисто злато и тежат над 800 грама. Твърди се, че за изработката на ножа били необходими 10 години.

  Личният кинжал на шах Джахан І – 3.3 милиона долара. Това е още едно скъпо хладно оръжие, принадлежало на индийския шах Джахан І. Кинжалът е инкрустиран със златни надписи и орнаменти. Изписани са името на шаха, титлата му, също мястото и датата на направата.

  Кинжал от епохата на Насридите, ХV-ти век – 6 милиона долара. Кинжали с две остриета и глава на дръжката, напомняща човешко ухо, са най-значимите експонати от династията на Насридите, управлявали емирата Гранада в Испания през 1230-1492 гг. Такива кинжали се използвали широко в Испания през ХV-ХVІ вв. Върху кинжала е изобразен мъж с арбалет, който ловува лъвове и други животни. Продаден през 2010 г.

  Сабя на Наполеон Бонапарт, инкрустирана със злато – 6.5 милиона долара.

  На бойното поле Наполеон носел сабя и пистолет. Тази инкрустирана със злато сабя била с императора в битката при Маренго през 1800 г., когато той разгромил австрийската армия в Италия. Оръжието преминавало от поколение на поколение в рода Бонапарт. Смята се за културно достояние на нацията и няма право да напуска Франция. През 2007 г. във Франция един от потомците на Жером – брата на Наполеон, продал сабята на друг член на рода. Извитата сабя, украсена със злато, е направена от Никълъс Ноел Бут.

  Сабята „Бао Тенг“ – 7.7 милиона долара. Това засега е най-скъпото хладно оръжие в света.Тази красива сабя и ножницата били продадени през 2008 г. Представлява ценно китайско острие от епохата на императора Цянлун.  Дръжката е изработена от нефрит, украсена е с флорален (във форма на цвете) орнамент. От едната страна на сабята е изобразен Бао Тенг – герой на поетични произведения. Самото острие е изработено в императорския дворец. За 47 години са направени общо 90 такива саби.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link