Още

  Най-атрактивният конкурс за красота в Африка

  Стандартите за мъжка красота в цивилизованите страни се различават от тези в Африка само в някои детайли. И там момичетата харесват мъже, които се грижат за себе си и знаят как да се обличат добре. Заради конкурса, момчетата влагат много енергия, време и пари, за да се облекат, а момичетата избират измежду тях най-ярките и най-красивите. Конкурсът е толкова важен, че всички представители на племето пристигат на него.

  Участниците дебело намазват лицата си с различни цветове. Червеният цвят олицетворява куража и смелостта, жълтата охра говори за мистични сили, а бялото се сравнява със смъртта. Черната боя откроява по-добре белите зъби на участниците. Направена е от пепел на животински кости. За повече елегантност момчетата се обличат в цветна памучна тога до петите и се украсяват с масивни мъниста. Главите им са покрити с чалми или широкополи, изработени от слама, шапки. Някои мъже се обличат толкова умело, че трудно могат да се разграничат от доста миловидните дами.

  Интересно нещо се случва в нигерийското племе водабе. Този номадски народ е известен с ежегодния мъжки конкурс за красота, който се организира на празника ворсо. Той се провежда в края на септември и продължава една седмица.  Конкурсът се оценява от жени. Момичетата от журито оценяват участниците по тяхната височина, усмивка, ръст и издръжливост. Мъжете се включват в различни състезания: яздят камили, ловуват, пеят и танцуват ритуалния танц геревол. По време на танците те стискат зъби, затварят очи и изпадат в транс. За да издържат на такъв танц в горещата Сахара, участниците често пият специална напитка от ферментирала кора, която има халюциногенен ефект.

  Всяко момиче може да отиде до фаворита си и да го удари по рамото. Това означава, че тя го избира за съпруг! Така тя официално може да се ожени и това се счита за „брак по любов“. След такива кратки романи се появяват деца и се обновява генетичния фонд на общността в селото. Победителят в турнира може да избере много на брой момичета и да бъде с тях един месец.

  Интересно е, че дамите от това племе се смятат за едни от най-красивите жени в Западна Африка.

  По време на водабе се оценяват три неща: красота, животновъдство и семейство. Племето се занимава с развъждане на добитък и доставяне на месо до стотици села от езерото Чад до атлантическото крайбрежие на Сенегал.

  Без да знаят, тези невероятни хора отхвърлят половите стереотипи на красотата. Те наистина не обичат да се свързват с чужденци, а дори и на родния им език, „водабе“ означава „защитени хора“. Тази красива оригинална култура е истинско съкровище.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link