дек. 15, 2009
18840 Views

Най-бързите животни

Автор:
Сива лисица

1fas   Сивата лисица е самотен ловец и яде както месо, така и трева. Използва скоростта си за да преследва зайци, мишки, земеровки и птици. Може да развие скорост от 67км/ч.

Койот
Снимка: Ken@Jkwebzone

Снимка: Ken@Jkwebzone

Койотът ловува с помощта на изключително развитото си обоняние. Той дебне плячката си 20-30 минути и нанася удара си. Ако се наложи може да гони жертвата си със скорост от 70км/ч.

Лос
Снимка: Marc Shandro

Снимка: Marc Shandro

Лосът често е смятан за вторият най-едър вид елени в света. Също така е и най-големият бозайник в Северна Америка и Източна Азия. Когато бяга от хищници, най-често вълци, той може да достигне до 72км/ч.

Петниста хиена
Снимка: - Just John -

Снимка: – Just John –

Тези хиени използват хитростта и скоростта си, когато ловуват на групи. Често ловуват антилопи импала, но понякога в менюто им попадат и антилопи гну и зебри. Атаките им са координирани и често започват с рязко сплашване на стадото, след което преследват жертвата си със 72км/ч.

Газела на Томсън
Снимка: Mike LaB

Снимка: Mike LaB

Кръстена на изследователя Джозеф Томсън, тази газела може да тича с 80км/ч когато се опитва да избяга от основния си враг – гепарда.

[pro-player width=’589′ height=’353′ type=’video’]http://www.youtube.com/watch?v=Dpf_YRU56qI[/pro-player]
Лъв

6fas

Царят на животните рядко използва скоростта си при лов, защото обикновено лъвицата ловува. Тези, които все пак ловуват, могат да преследват плячката си с 80км/ч.

Антилопа гну

7fas

Още един бозайник, който разчита на скоростта си за да оцелява. Тези животни са любима храна на големите котки и обитават равнините и горите на Африка. Най-голямата им популация е в Серенгети и живеят до над 20 години. Достигат скорост от 80км/ч.

Антилопа спрингбок
Снимка: =frtosi

Снимка: frtosi

Тича със скорост от 90км/ч и може да скача на разстояние 15 метра.

Вилорога антилопа

9fas

Това животно е смятано за най-бързото животно в новият свят. Много трудно е да бъде измерена максималната им скорост и тя варира между индивидите. Все пак е отчетено, че развиват скорост от поне 98км/ч. Антилопата е малко по-бавна от гепарда, но за разлика от него може да издържа много по-големи разстояния.

Гепард
Снимка: National Geographic

Снимка: National Geographic

Гепардът е най-бързата котка на Земята. Той компенсира липсата си на катерачески умения със скоростта и уменията си на ловец. Гепардът е най-бързото сухоземно животно и достига скорост от 110км/ч. Ускорението на гепарда е ненадминато. Той може да развие от 0 до 110кмч/ само за 3 секунди.

Снимка: MrStickman

Снимка: MrStickman

п.с.
Тази класация представя само най-бързите сухоземни животни. Това е причината в нея да не са включени рибата меч (110км/ч) и соколът скитник (320км/ч).

loading...
Категория:
Животни
loading...

Comments to Най-бързите животни

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *