Още

  Най-смъртоносните животни на света

  Хипопотами
  Снимка: WildImages

   

  Дори и да не ви се вярва хипопотамите също са си опаснички, най-вече когато става въпрос за техните малки. Малко от нас знаят, че макар и да изглеждат тромави те си бягат доста бързичко и най-спокойно могат да ни настигнат и да се разправят веднага с нас. Имаме само две възможности – или да бягаме много, много бързо, или да се покачим на някое дърво, в противен случай рискуваме да бъдем размазани или удавени. Хипопотамите убиват по 200 души годишно. 

  Лъвове
  Снимка: Terry Hollis

   

  Лъвовете са едни от най-свирепите и безпощадни хищници в света и попаднеш ли в лапите им трудно се оцелява. Това не е случайно, тъй като се нареждат сред най-величествените, красиви, умни и умели в ловуването животни. Те обожават вкуса на суровото кърваво месо, топящо се в устата им, което разкъсват с най-голямо удоволствие. Годината 1898 остава паметна за семействата на над 100 човека, които работели по жп линиите в Африка. В рамките на година няколко лъва нападали и разкъсвали телата на горките работници, които нямали никакъв шанс да се измъкнат живи.
  В края на краищата изводът е над 250 загинали и доста по-малко оцелели. 

  Пчели

   

  Тези летящи насекоми могат да са много опасни, особено когато човек е алергичен към техните ужилвания и не се реагира навреме. Те стават твърде нападателни, когато им се навлезе в личното пространство (или иначе казано, когато бъркаме или се навъртаме около кошера им) и понякога целият рояк напада своя недоброжелател. Каквото и да си говорим обаче около 400 човека умират от ухапвания от пчели всяка година. 

  Бикове
  Снимка: johnchamilton

   

  Непредсказуеми животни са и винаги се движат на стада. Стават доста агресивни, когато усетят, че наблизо до тях стои неприятел. За биковете хората също са врагове и без да се замислят нападат противника си, като основното им оръжение са рогата им. Може би е нищожен броя на оцелелите след нападения от бик, но значително по-голяма е цифрата на загиналите – около 500. 

  Слонове
  Снимка: Edgar Thissen

   

  Изглеждат мили и добри създания, но ядосат ли да не си им насреща. Слоновете се славят като най-големите и едри сухоземни бозайници на света и тяхната сила и ярост могат да причинят много, много вреди. Това, което е най-голямото предимство на тези животни са заплашителните им размери, с които имат способността да пометат всичко след себе си. Попаднал веднъж в обсега на разярен слон, човек може да загуби живота си прегазен от него, от удара на хобота му или намушкан от бивните му. Според данните годишно загиват около 600 души. 

  Крокодили
  Снимка: Artie

   

  Те представляват същински зверове от чиито капан много трудно може да се оттървеш жив или пък цял. Особено раздразнителни същества са и е нужно само едно малко движение, за да ви забележат и усетят, че сте на тяхна територия и да се нагостят прилично с вас. Те обитават Африка, Азия, Австралия и САЩ и горко му на всеки осмелил се да се навърта около тях. Техни жертви стават над 2000 човека всяка година. 

  Змии
  Снимка: Hamilton Images

   

  Змиите са също доста опасни животни. Те се срещат по цялата ни планета, а смъртоносните видове са особено разпространени. За пример ще дадем континента Африка, където живеят повече от 100 вида змии, които могат да причинят мъчителна смърт. Едни от най-страшните змии са черната мамба, чиято отрова може да те убие само за 5-6 минути, огромната по своите размери боа, която обвивайки се около тялото на човек е способна да го натроши целия, а пък питонът може да те глътне от раз. Отровата на тези влечуги причинява различни реакции на организма и може да доведе и до парализа, а не се ли реагира на време всичко може да завърши с трагичен край. На година жертвите са около 100 000 души. 

  Комари
  Снимка: Jovan Svorcan

   

  Дори и да ви се стори странно тези изключително малки на вид същества могат да бъдат и безкрайно опасни за хората. Доказано e, че на Земята съществуват няколко хиляди вида комари, които без никакъв проблем могат да пренасят вредни за човешкото здраве зарази и дори смъртоносни заболявания, като най-разпространените са маларията и вируса на Южен Нил. Предаването на животозастрашаващата болест става напълно безболезнено, а понякога човек дори и може да не усети, че е ухапан от това хвърчащото насекомо. Трудно бихме могли да се предпазим за дълго от тях, можем да кажем, че дори това е почти невъзможно. Според статистиката на година, заради комарите умират между два и три милиона души. 

  Някои права запазени!

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link