Още

  Най-добрите оръжия на Русия през XXI век

  Мнозина смятат, че руската армия е най-силната армия в света и е логично да разполага  с най-доброто оръжие в света. Всички сме виждали демонстрации на руската техника. В много от сферите, Русия е изпреварила с години и десетилетия своите конкуренти.

  Вече се появяват оръжия от следващото поколение. Някой от тези оръжия само допреди десетина години изглеждаха като от научнофантастичен филм, но те или вече са реалност, или предстои след няколко години да станат факт и да влязат на въоръжение.

  Несъмнено, човешкият фактор оказва огромно значение в случая. Когато разгледаме военните бюджети на основните конкуренти ще видим, че Русия отделя по-малко средства във военната област от другите страни, но въпреки това успява да ги изпревари технологично и да създаде най-добрите оръжия.

  За сравнение, през 2015 г. САЩ са отделили 596 млрд. долара за военен бюджет, Китай – 215 млрд. долара, а Саудитска Арабия – 87 млрд. долара. А в същото време Русия е отделила “само” 66 милиарда долара.

  А ето и списъка на едни от най-добрите руски оръжия:

  ПАК ФА

  Този самолет на Сухой от пето поколение разполага с много нови технологии и стелт възможности. Плановете са ПАК ФА да влезе в експлоатация в началото на 20-те години на този век и постепенно да замени Су-27 и МиГ-29. Предвижда се самолетът да остане на въоръжение до 60-те години на XXI век. Само с едно зареждане на резервоарите, този самолет може да прелети разстояние между 1500 км и 3500 км. Максималната скорост на самолета е 2140 км/ч и е проектиран да може да нанася удари на земята, във въздуха или по море. Един самолет ПАК ФА е на цена от 50 милиона долара, а неговите евентуални конкуренти: F-35 – около 85 милиона долара и F-22 -около 150 милиона долара. Предполага се, че около 10 милиарда долара е струвала разработката на самолета.

  T-14 Армата

  T-14 Армата е най-новият руски танк и се предполага, че този танк в момента е най-добрият танк в света. Куполът на танка е необитаем, помислено е и за екипажа, като той се намира в специална бронирана капсула. Освен това, платформата на танка е модулна и може да бъде използвана и при други машини: бронетранспортьори, самоходни оръдия и др. Оръдието е 125 мм, а има възможност и да се монтира оръдие с размер 152 мм, което ще може да пробива стомана с дебелина 1 метър.

  Този танк е първият в света, който е снабден с АФАР радар – радар, подобен на самолета ПАК ФА. Този радар работи заедно с други системи и така се осигурява надеждна защита от управляеми ракети, гранатомети, които трябва да се засичат и унищожават преди да ударят танка. Бронята на танка би трябвало да осигурява защита срещу всички съществуващи в момента танкови снаряди. Предвидено е този танк да бъде използван като основен танк в руската армия, вероятно ще остане на въоръжение до края на XXI век. От него ще бъдат произведени хиляди бройки, а цената на един танк е 3,7 милиона долара.

  Ядрена подводница клас Борей

  Новият клас ядрени подводници – Борей трябва да замени съществуващите ядрени подводници от класове Тайфун и Делта IV. Данни за подводницата: обслужва се от 107 човека екипаж, потапя се до 450 метра и на тази дълбочина ще може да се движи с 45 км/ч. Снабдена е с ядрен реактор с мощност от 190 MW.

  Основното оръжие на тези подводници от клас Борей ще бъде междуконтинентална балистична ракета Р-30 Булава. Вече има произведени три подводници клас Борей, въоръжени с 16 ракети Булава. Следващите 5 подводници, които предстои да бъдат произведени ще бъдат снабдени с 20 ракети Булава.

  Проектите за самите ракети Булава започват още в края на 90-те години, но са се забавили, защото се сблъскват с технически проблеми и близо 50% от тестовете са неуспешни.

  PC-24 Ярс

  Това е балистична ракета и се явява една от най-важните части в руската армия. Тази ракета може да пренася 4 ядрени бойни глави, всяка с мощност от 250 Кt. Тя е подобрен вариант на Топол-М, която може да пренася само 1 бойна глава от 800 Кt. Така Русия залага основно на мобилни наземни ракетни платформи, вместо на ядрени ракети, които са базирани на подводници или в силози. Ракетата PC-24 Ярс има обсег от 11 000 километра.

  Освен това можем да споменем плановете на Русия за създаване на нов бомбардировач ПАК ДА, който ще бъде със стелт възможности. Също така и изграждащият се зенитен ракетен комплекс С-500, който трябва да бъде в основата на руската противоракетна отбрана.

  От изброяването на тези оръжия става ясно, че Русия успешно компенсира малкия военен бюджет и успява да създаде водещи световни технологии, които нямат аналог. Това ни показва, че не винаги многото пари означават и качество. Лошото е само, че това знание се използва за разрушаващи цели. Нека си пожелаем това оръжие никога да не влиза в употреба.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

   Най-добрите оръжия в Европа за 21 век

  Най-добрите американски оръжия през XXI век

  Най-добрите оръжия на Китай през XXI век

  Най-добрите оръжия на Турция през XXI век  

  Големите танкове на Германия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови