Още

  Най-добрите оръжия в Европа за 21 век

  Кои са най-добрите оръжия на бъдещата европейска армия? Създаването на обща, обединена европейска армия, набира все повече скорост, затова сега ще ви представим най-добрите оръжия на Европа, които евентуално биха влезли на въоръжение. Оръжия, които трябва да защитя европейските граници и Европа от нападатели.

  Част от оръжията са все още в проект и предстои тепърва да излязат от заводите, но вече има много информация за тях.

  Leopard 3

   

  Първият в списъка е Leopard 3. Немски танк, съчетаващ в себе си германската технология и качество. Той все още е в проект и ще бъде готов след десетилетие. Очаква се след започване на неговото производство, да влезе на въоръжение в редица европейски страни, превръщайки се в основна бронирана бойна единица на бъдещата европейска армия. За този танк се заговори след дебюта на руския танк T-14 Армата. И понеже Leopard 3 ще бъде противник на T-14 Армата, се предполага, че двата танка трябва да имат допирни точки. Като примерно необитаемият купол, което навежда на мисълта, че новият немски танк ще бъде с нисък профил.

  Ще има екипаж от 3 души, които ще бъдат разположени в специална бронирана капсула. Оръдието може да бъде гладкоцевно, а калибърът му – 130 мм или 140 мм, може би и повече. Със сигурност Leopard 3 ще бъде снабден с активна система за защита от изстреляни реактивни снаряди и ракети към танка. Носят се слухове, че и френската страна може да се включи в неговата разработка.

  PL-01

   

  На второ място ще сложим още един танк – полския PL-01. Този полски танк използва шасито на CV90, но за разлика от другите танкове, той ще бъде много по-маневрен и снабден със стелт технология. Ще има модерна модулна броня, а теглото му е само 35 тона, заради използваните композитни материали, които го олекотяват.

  Екипажът на танка е от 3 души, с необитаем купол. Основното оръдие ще бъде 105 мм или 120 мм. Освен с това оръдие PL-01 ще бъде снабден и с 40мм гранатомет и 2 картечници. Производството ще започне до 2020 г.

  JAS 39 Gripen

  Gripen е шведски самолет, а JAS 39 Gripen може да бъде основния самолет на въоръжение в бъдещата европейска армия. Това е заради неговите показатели – използва само един двигател, което в сравнение с другите го прави икономичен. Със своите 2410 км/ч е много по-бърз от Eurofighter Typhoon, F-16 Block 50, Dassault Rafale, F-18. Освен това той може да каца и излита от магистрали и много къси писти. Друго негово предимство е, че е многоцелеви самолет, и като такъв може да бъде снабден с ракети въздух/земя, въздух/въздух или различни видове бомби. Даже изпреварва F-16C Block 50 и МиГ-29 със своето максимално допустимо тегло на въоръжение – 6500 кг. JAS 39 Gripen е на въоръжение в момента в 3 европейски страни: Чехия, Швеция и Унгария.

  Dassault Rafale D

  Историята с този изстебител е интересна. Много анализатори предполагат, че в Европа може да не бъде разработен самолет от 5-то поколение, а направо да се премине на самолет от 6-то поколение. Самолет от 6-то поколение е безпилотен самолет. А като такъв, той ще има много по-големи възможности, от самолетите, които се управляват от пилоти. Само Франция е обявила, че възнамерява да създаде стелт-вариант на своя самолет Dassault Rafale. Ще бъдат направени някой промени по дизайна на самолета, заради въвеждането на стелт технологията. Все пак вероятно Dassault Rafale D ще отстъпва на преките си конкуренти ПАК-ФА и F-35 по характеристиките на стелт технологията, но надеждата е той да ги превъзхожда по всички останали параметри.

  Dassault nEUROn

  В списъка на най-добрите оръжия в Европа за 21 век влиза и този дрон. Това е един от най-модерните дронове в света, който разполага със значителни способности и има стелт характеристики. А неговото бъдеще е още по-добро според французите, защото те смятат, че той ще залегне в основата на създаването на бъдещите самолети от 6-то поколение. В момента той разполага като въоръжение с 2 управляеми бомби, всяка с тегло от по 230 кг, и с максимална скорост от 980 км/ч. Разбира се, не всички данни са разсекретени. Но се знае, че е дълъг 9,5 метра и има размах на крилете от 12,5 метра. Тих и прецизен убиец, който не искаш да срещнеш на бойното поле.

  Корвета клас Visby

  След земята и небето преминаваме и към морето. Тук отново се включват шведите със своята Корвета клас Visby. Тя разполага с много голяма скорост и маневреност, и е със стелт технология. Според официалната информация този кораб е 99% невидим за радарите на противника. Тези показатели са постигнати както благодарение на стелт технологията, така и на решението оръдието на кораба да се скрие в неговия корпус. Корветата е снабдена с 57 мм оръдие, и нейната видимост значително се усилва, когато оръдието бива извадено за употреба. Освен с това оръдие, той е въоръжен и с 4 торпеда, 4 антикорабни ракети, както и с морски мини. Освен това има и площадка за кацане на хеликоптери. За задвижването на кораба са предназначени няколко различни двигателя, благодарение на които достига скорост от около 70 км/ч.

  Ядрена подводница клас Triomphant

  Като ядрена сила Франция разполага с третата по големина ядрена триада в света и с 290 ядрени бомби. А ядрената подводница от клас Triomphant е най-новата и основна част на тази триада. Подводниците са въоръжени с 16 балистични ракети M51, като всяка ракета може да носи 6 до 10 ядрени бойни глави с максимална мощност от 150 килотона.

  Разработването на ракетата и подводницата не е било никак евтино – ракетата е струвала около 3 милиарда евро, а разработването на подводницата – 4 милиарда евро. В момента на въоръжение във Франция се намират 4 ядрени подводници от клас Triomphant.

  Ядрена подводница клас Barracuda

  Накрая ще завършим с тази френска ядрена подводница. Barracuda е най-новият клас от френските ядрени подводници, а първата от тях ще бъде завършена през 2018 г. Тя ще бъде много тиха, най-често ще се използва за разузнаване, ще е снабдена с много мощен радар и ще може да превозва група командоси. При необходимост, тя ще може да използва 20 подобрени крилати ракети SCALP, които са с обсег 1000 и 2000 километра.

  От цялата тази информация разбираме, че оръжията в Европа ще стават все по-мощни, все по-добри. Остава само да се молим тези оръжия никога да не влязат в употреба.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

   Най-добрите оръжия в Европа за 21 век

  Най-добрите оръжия на Русия през XXI век

  Най-добрите американски оръжия през XXI век

  Най-добрите оръжия на Китай през XXI век

  Най-добрите оръжия на Турция през XXI век  

  Големите танкове на Германия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link