Още

  Прелитане през Северното сияние /Видео/ – самолетна линия пренася пасажерите си през южните светлини

  На 23 март пасажерите на една самолетна линия успели да заснемат спираща дъха гледка на аурора аустралис – грандиозното светлинно шоу, известно като Северното сияние – във въздуха, пътуващи на полет, който били резервирали, за да ги пренесе директно през сърцето на това светлинно шоу.

  Чартърният полет до Северното сияние бил първият по рода си в Южното полукълбо. Той пренесъл 134 пътници на двупосочно пътуване до Антарктическия кръг, водещо началото си от Dunedin Airport (DUD) в Нова Зеландия и извършено от самолетната компания Air New Zealand, с полет NZ1980, на самолет Boeing 767-319(ER), според FlightRadar24 – уебсайт, който проследява въздушния трафик в реално време.

  Те излетели от летище DUD, намиращо се на Южния остров в Нова Зеландия на 23 март, в 21:23ч. местно време и кацнали обратно на летище DUD на 24 март, в 04:54ч. сутринта местно време, извършвайки полет с продължителност от 7 часа и 31 минути, докладва FlightRadar.

  Астрономът Йън Грифин, директор на Otago Museum в Дунедин, организирал пътуването, съобщавайки за предстоящото събитие през месец октомври, 2016 година. Билетите били разпродадени по двойки – места директно до прозореца и съседните на тях места, а цената им възлизала на 3,950 новозеландски долара (което е 2,776 щатски долара) за два билета в икономична класа и 8,500 новозеландски долара (или 5,972 щатски долара) за два билета в бизнес класа, казва в. New Zealand Herald. Абсолютно всички билети били разпродадени в рамките на само 5 дни, казва Associated Press (AP).

  Грифин се вдъхновил да организира чартърен пасажерски полет до южните светлини след като самият той станал свидетел на това невероятно природно явление по време на полет на Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) – обсерватория, която се намира на борда на Boeing 747 и носи на борда си изключително мощен телескоп на NASA, споделя той пред телевизия TVNZ през октомври.

  Въпреки, че тази гледка не била нищо ново за Грифин, той описва това, което е видял, като „абсолютно брилянтно“ пред Associated Press. „Бяхме точно под него. Имаше красиви течения от светлина, светлините на аурора аустралис. Частите със зелен цвят, които се движат изключително бързо – те създават у човек усещането, че се взира в зелена, много бързо течаща река“, казва той.

  Използвайки хаштаг #flighttothelights (#полет до светлините), пасажерите на самолета споделили зашеметяващи снимки на аурора аустралис в социалните медии. Когато художникът и фотограф – Рене Бъртон, качил снимка в Инстаграм, изобразяваща как крилото на самолета е осветено от блестящите зелени светлини, той добавил още един хаштаг: #nofilterneeded (#няма нужда от филтър).

  Видео, публикувано в Youtube показва една точка светлина, която се движи много бързо и се появява извън самолета за около 23 секунди във видеото, карайки някои от хората, гледали видеото да предполагат, че човекът, заснел клипа е успял да запечата на камера метеорит.

  Но пасажерът, който заснел видеото, Стивън Вос, лекар и астрофотограф, отговаря на коментарите на видеото в Youtube, че само привидно обектът се движи с много голяма скорост, защото клипът е заснет с техника за забързване на времето.

  В реално време обектът се е движел със значително по-ниска скорост, за да може да се твърди, че е метеорит или комета. По-вероятно е да е бил някакъв изкуствен спътник, „най-вероятно Международната космическа станция“, отговаря Вос.

  Вос заснел клипа, с продължителност от 24 секунди, докато самолетът се движел на юг, по предварително зададен курс, който имал за цел да прихване 66-тия паралел – паралел, който се намира на 66 градуса южно от Екватора и от международната разпределителна линия, написал той в описанието на видеото.

  ВИДЕОТО:

  Сиянията  – линии от зловещо светеща светлина, които се носят в непредвидени посоки из нощното небе – те обикновено се появяват на високи северни или южни географски ширини, и са известни като аурора бореалис в Северното полукълбо, и като аурора аустралис в Южното полукълбо, казват от NASA.

  Мистериозното явление е изключително динамично, а светлината образува фигури, които непрекъснато се местят и променят. Сиянията се появяват когато енергията на слънцето и частиците светлина преминат през някое магнитно поле в областта на Северния или Южния полюс. Когато тези заредени частици започнат да си взаимодействат с газовете в атмосферата, резултатът е появата на красиво оцветени светлини. По начало сиянията са зеленикави на цвят, но могат да бъдат и бели, виолетови, сини, розови или червени на цвят.

  Докато сиянията са наистина красиви когато са наблюдавани от далеч, активността на електроните в тях, която всъщност създава това светлинно шоу, има свойството да създава смущения в електричеството и в комуникационните мрежи на Земята, казват от NASA.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link