Още

  Най-древните цивилизации

  Древните хора били сигурни, че първата земна цивилизация се е появила далеч на Север, много години преди земята там да се покрие с вечен лед. Това било т. нар. „Царство на боговете“.

  Според древните китайци господарят на царството получил властта си от бога на Драконите, който живеел в Небесния Северен Полюс и олицетворявал Царя на Вселената.

  Древните египтяни пък се кланяли на някакви „блестящи същества“, заради които ориентирали Голямата пирамида към най-ярката звезда на съзвездието Дракон – Тубан, която по тяхно време била Полярна звезда.

  В индийските „Веди“ и поемата „Махабхарата“ (която, между другото, по обем е 18 пъти по-голяма от „Илиада“) се съдържат астрономически данни, които могат да бъдат разбрани само, ако се намирате на Северния полюс.

  В митологията на ескимосите се споменават „Светещите духове на Севера“. Индианците „сиу“ разказвали истории за Северния остров, люлката на техните предци, който бил погълнат от води. Дори в съвременния свят Дядо Коледа, според легендата, живее на Северния полюс. Освен това, изследователите на аномални явления – т. нар. „уфолози“, отбелязват, че най-много от неидентифицираните летящи обекти се появяват на север.

  Доста учени допускат, че в древни времена земите на Северния полюс, които тогава били с тропически климат, били прототип на легендите за Райската градина, Златния век и други символични общества, олицетворение на щастливия праисторически живот на човечеството.

  Втората голяма легендарна цивилизация е приказната Хиперборея. Това бил обширен континент, над който слънцето не беше залязло. Гръцката митология твърди, че именно Хиперборея била посещавана от Аполон с неговата крилата колесница. Според древните хора хиперборейците били много високи, имали светла кожа, руса коса и сини очи. По-късно именно те станали предци на цивилизованата човешка раса, за разлика от тъмнокожите и чернокоси варвари.

  Карта на Хиперборея

  В легендите на много народи е запазена информация за ужасен катаклизъм, довел до опустошението на красивите северни земи. Митовете разказват, че Слънцето променило хода на своето движение, а Луната или комета, паднала на Земята, изместили нейната ос. По този начин завършила една от земните епохи.

  Хипербореите, както по-късно и скитите, издигали тайнствени изправени камъни –  менхири, в памет на своите предци. А „Божествените царе“ научили хората на изкуствата и науките, за да могат да оцелеят на една Земя, превърната в парче лед.

  Друга цивилизация се появила на континента, известен като Лемурия – между Хималаите на север и Австралия на юг. Именно посветените жители на Лемурия предали на хората тайните познания, които по-късно формирали езотеричните, мистични науки на Изтока. В крайна сметка, след поредица вулканични изригвания, Лемурия се разцепила и изчезнала в дълбините на океана. Над водата останали само върховете на планините, които днес представляват верига тихоокеански острови – сред тях и прословутият Великденски остров (остров Пасха) с неговите тайнствени, необясними и до ден-днешен статуи. Някои лемурийци се спасили в Америка, Китай и Индия, където съживили културата на изгубената си страна.

  Това са легендите и митовете за най-мащабните (и доста хипотетични!) цивилизации в древността.

  По-късно възникнали такива човешки общества, които вече са познати на историците. Такива са, например, олмеките, които изобретили календара и йероглифите, създали мрежи за търговия и комуникации.

  Такава е и цивилизацията на маите, която по съвременните стандарти е съвсем примитивна цивилизация от каменната епоха. Но, въпреки това, построила десетки прекрасни градове, както и пирамиди, а като връх на всичко – създала календар, който се отклонява само със секунди (!) от съвременния.

  снимка: expansion.mx

  Такива са и ацтеките, които само за два века преминали трудния път от номадско племе до страховити владетели на голяма територия – и единствено безумните им по жестокостта си жертвоприношения, когато изтръгвали сърцата от разпорените гърди на живи хора, пречат да бъдат наречени „цивилизация“ в пълния смисъл на тази дума.

  Такива са другите, по-слабо известни цивилизации на Южна Америка – чавинската, паракас, наска, мочика, химу, инките и т. н. Също и европейските – келтите, скитите, финикийците, хетейците. Всяко от тези общества оказало голямо влияние върху развитието на човечеството.

  Но хората продължават да търсят онази легендарна цивилизация, върху основите на която те възникнали.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link