юли 26, 2018
11910 Views

Най-древните цивилизации

Автор:

Древните хора били сигурни, че първата земна цивилизация се е появила далеч на Север, много години преди земята там да се покрие с вечен лед. Това било т. нар. „Царство на боговете“.

Според древните китайци господарят на царството получил властта си от бога на Драконите, който живеел в Небесния Северен Полюс и олицетворявал Царя на Вселената.

Древните египтяни пък се кланяли на някакви „блестящи същества“, заради които ориентирали Голямата пирамида към най-ярката звезда на съзвездието Дракон – Тубан, която по тяхно време била Полярна звезда.

В индийските „Веди“ и поемата „Махабхарата“ (която, между другото, по обем е 18 пъти по-голяма от „Илиада“) се съдържат астрономически данни, които могат да бъдат разбрани само, ако се намирате на Северния полюс.

В митологията на ескимосите се споменават „Светещите духове на Севера“. Индианците „сиу“ разказвали истории за Северния остров, люлката на техните предци, който бил погълнат от води. Дори в съвременния свят Дядо Коледа, според легендата, живее на Северния полюс. Освен това, изследователите на аномални явления – т. нар. „уфолози“, отбелязват, че най-много от неидентифицираните летящи обекти се появяват на север.

Доста учени допускат, че в древни времена земите на Северния полюс, които тогава били с тропически климат, били прототип на легендите за Райската градина, Златния век и други символични общества, олицетворение на щастливия праисторически живот на човечеството.

Втората голяма легендарна цивилизация е приказната Хиперборея. Това бил обширен континент, над който слънцето не беше залязло. Гръцката митология твърди, че именно Хиперборея била посещавана от Аполон с неговата крилата колесница. Според древните хора хиперборейците били много високи, имали светла кожа, руса коса и сини очи. По-късно именно те станали предци на цивилизованата човешка раса, за разлика от тъмнокожите и чернокоси варвари.

Карта на Хиперборея

В легендите на много народи е запазена информация за ужасен катаклизъм, довел до опустошението на красивите северни земи. Митовете разказват, че Слънцето променило хода на своето движение, а Луната или комета, паднала на Земята, изместили нейната ос. По този начин завършила една от земните епохи.

Хипербореите, както по-късно и скитите, издигали тайнствени изправени камъни –  менхири, в памет на своите предци. А „Божествените царе“ научили хората на изкуствата и науките, за да могат да оцелеят на една Земя, превърната в парче лед.

Друга цивилизация се появила на континента, известен като Лемурия – между Хималаите на север и Австралия на юг. Именно посветените жители на Лемурия предали на хората тайните познания, които по-късно формирали езотеричните, мистични науки на Изтока. В крайна сметка, след поредица вулканични изригвания, Лемурия се разцепила и изчезнала в дълбините на океана. Над водата останали само върховете на планините, които днес представляват верига тихоокеански острови – сред тях и прословутият Великденски остров (остров Пасха) с неговите тайнствени, необясними и до ден-днешен статуи. Някои лемурийци се спасили в Америка, Китай и Индия, където съживили културата на изгубената си страна.

Това са легендите и митовете за най-мащабните (и доста хипотетични!) цивилизации в древността.

По-късно възникнали такива човешки общества, които вече са познати на историците. Такива са, например, олмеките, които изобретили календара и йероглифите, създали мрежи за търговия и комуникации.

Такава е и цивилизацията на маите, която по съвременните стандарти е съвсем примитивна цивилизация от каменната епоха. Но, въпреки това, построила десетки прекрасни градове, както и пирамиди, а като връх на всичко – създала календар, който се отклонява само със секунди (!) от съвременния.

снимка: expansion.mx

Такива са и ацтеките, които само за два века преминали трудния път от номадско племе до страховити владетели на голяма територия – и единствено безумните им по жестокостта си жертвоприношения, когато изтръгвали сърцата от разпорените гърди на живи хора, пречат да бъдат наречени „цивилизация“ в пълния смисъл на тази дума.

Такива са другите, по-слабо известни цивилизации на Южна Америка – чавинската, паракас, наска, мочика, химу, инките и т. н. Също и европейските – келтите, скитите, финикийците, хетейците. Всяко от тези общества оказало голямо влияние върху развитието на човечеството.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Но хората продължават да търсят онази легендарна цивилизация, върху основите на която те възникнали.

loading...
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *