Още

  3 от най-новите постижения на науката, които ни насочват към бъдещето

  Всеки ден се случват научни открития, които променят света, в който живеем. Те носят със себе си много нови технологии и методи, които ще се развиват и подобряват във времето. Ето някои от тях.

  Телекинеза

  Способността да се контролира движението на обект е нещо от областта на научната фантастика, но благодарение на изследователите от Колежа по наука и технологии в Минесота, това се превърна в реалност. Използвайки неинвазивен метод, известен като електроенцефалография, включващ мозъчни вълни, петима студенти успяли да контролират движението на хеликоптер. Участниците в експеримента преместили превозни средства в различни посоки, имитирайки движенията на лявата ръка, дясната ръка и двете ръце. След известно време те успели да извършат няколко маневри с хеликоптера, включително и преминаването му през огромен обръч. Учените се надяват да подобрят тази неинвазивна технология за управление на мозъчните вълни, която в крайна сметка ще помогне за възстановяване на движението, слуха и зрението при пациенти, страдащи от парализа или невродегенеративни заболявания.

  ЯМР на сърцето

  Антрациклинът остава ефективна форма на химиотерапия, но вече е доказано, че той може да увреди сърцата на децата, подложени на лечение. Като правило, при повечето деца, засегнати от този сърдечен дефект, се оказва, че стените на сърцето са изтънели, а по време на поставяне на диагнозата е било твърде късно да се направи нещо. Ултразвукът често пропуска сърдечни дефекти в ранните стадии на заболяването и ги открива само, когато вече има причинени необратими щети.

  Миналата година се появи фундаментално нова техника. В едно изчерпателно проучване беше установено, че T1 MRI може да бъде по-точен, ефективен и безопасен метод за идентифициране на сърдечно-съдовите заболявания при деца. Лекарите могат да видят сърдечните дефекти по-рано и по-ефективно, отколкото с ултразвук. Това е отличен медицински напредък за откриването на сърдечни заболявания на малки деца.

  Ефективна електролиза (разцепване на солена вода)

  В търсене на ефикасни алтернативни горива изследователите непрекъснато се опитват да намерят начин за ефективно разделяне на морската вода за производството на водородно гориво. Неотдавна екипът на Австралийския изследователски център по електротехника огласи наличието на катализатор, способен да разцепи океанската вода, използвайки не много енергия.

  Катализаторът е под формата на гъвкав пластмасов резервоар, който абсорбира и използва енергия, получена от светлината, за да окисли морската вода. За разлика от съществуващите методи, които изискват големи количества енергия за окисление на водата, този метод може да произвежда достатъчно енергия за захранване на дома и автомобила за целия ден, като се използват само 5 литра морска вода.

  Резервоарът съдържа синтетични хлорофилни молекули, които използват енергията на Слънцето точно, както растенията и водораслите. Този метод не създава химически проблеми, за разлика от метода на разделяне на водата, при който се отделят облаци токсичен газ – хлор.

  ВИЖ ЧАСТ 2-ра:Още 3 от най-новите постижения на науката, които ни насочват към бъдещето

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link