Още

  Най-екстремните места на Земята

  Най-старото

  Има няколко кандидата за най-старите скали в Гренландия, Южна Африка и Австралия, но Грийнстоун Нувуагитук в северна Канада ги бие всичките. Тези скали са на 4.28 милиарда години, когато нашата планета е била огнен ад и метеорити и комети са падали от небето. Изчислено е, че няколкостотин милиона години по-рано е имало сблъсък с протопланета с размерите на Марс, при който вероятно се е образувала Луната.

  Най-дъждовното
  Снимка: www.cubagallery.co.nz

  Ако сте си мислели, че най-дъждовното място на Земята е дъждовна гора, значи сте прави. Колумбийската провинция Чоко, която граничи с Панама, е известна като най-мокрото място в света. Колко мокро ли? През 1974г. в град Тутунендо са измерени 27 метра валежи. Средно там падат 12 метра на година и 2/3 от дъждовете са нощно време.

  Връх Уайелеле на остров Кауай, Хаваи има най-много дъждовни дни годишно – 350.

  Най-снежното
  Снимка: vsz

  На 14 Февруари 1927г. учени измерили, че дълбочината на снега на японския връх Ибуку е 11.82м. Снегът на връх Рейнър във Вашингтон обаче, е достигнал рекордните 28.5м. през зимата на 1971г. Този рекорд е счупен през зимата на 1998г, когато 28.96м. сняг се натрупват на близкия връх Бейкър.

  Най-сухото
  Снимка: renatovaldes

  В пустинята Атакама в Чили рядко падат дъждове и обикновено там не вали. Отчетено е, че в град Арика между 1903г. и 1918г. не е паднала и капчица дъжд. Това е най-дългият сух период в света. Някои части на пустинята силно напомнят на Марс, което не е изненада, понеже и там не вали. Най-дългият сух период в САЩ е 767дни от 3 Октомври 1912г. до 8 Ноември 1914г. в Багдад, Калифорния. Градът е изоставен през 1991г.

  Най-ветровитото

  Залив Комонуелт официално е записан в Рекордите на Гинес като най-ветровитото място на Земята. Ветровете там са силни, постоянни и със скорост 240км/ч. Едно от най-ветровитите места в северната полусфера е нос Бланко в Орегон, САЩ. Навлязъл в Тихия океан близо до залив Куус, Бланко е най-западната точка на Орегон. Силните ветрове често връхлитат носа със страшна сила и скорост от 200км/ч.

  Най-равното
  Снимка: Herodoto

  Салар де Уюни в Боливия е образувано от няколко праисторически езера, които са пресъхнали. От тях е останала солта, дебела няколко метра и разпростираща се на 10 582кв.км. В солта се съдържат няколко редки елементи, сред които и литий. 70% от световните запаси на литий се намират в Салар.

  През повечето време сухо и безлюдно, Салар де Уюни оживява всеки Ноември, когато дъждовете привличат розово фламинго. Тогава Салар става дори още по-равно – ефектът е като от огледало и се използва от сателитите за калибриране на инструментите.

  Ако искате да научите повече за Салар де Уюни вижте тази статия.

  Най-дълбоката пещера

  Пещера Вороня се намира в Авказия и достига 2 191м. в планинския масив Арабика, който датира от времето на динозаврите. Пещерата е открита през 1960г. и отнема титлата на Лампрехтсофен в Австрия, като най-дълбоката пещера.

  Украинската спелеологическа асоциация изследва дълбочините на Вороня и нейните множество допълнителни пещери. Още от 80-те години УСА започва да разчиства препятствия, които пречат на изследователите да преминават по-дълбоко. Сегашният рекорд от 2 191м. е поставен през пролетта на 2007г, но е възможно числото да стане и по-голямо.

  Най-отдалечената суша

  „Полюс на недостъпност“ е онази точка на сушата, която е на най-голямо разстояние от който и да е океан в която и да е посока. В Северна Америка тя се намира в южна Дакота. Най-недостъпната точка обаче, се намира в пустошта на Антарктика.

  През 1958г. Съветският съюз открива база на антарктическият полюс на недостъпността, която бързо изоставят. Преди да се случи това, руснаците монтирали златен бюст на Ленин, който да бележи постижението им. Под бюста, почти зарината от снега, има малка колиба, в която има книга на гостите.

  Най-отдалеченият остров

  Остров Буве е малък остров в южния атлантически океан и е под властта на Норвегия. Най-близката суша до него е Куин Мауд в Антарктика на 1600км. на юг. Най-близкият населен остров е Тристан да Куня на 2260км, а най-близката населена суша е Южна Африка на 2580км. на север. Интересен факт за острова е, че там е сниман филма от 2004г. „Хищникът срещу пришълеца“.

  93% от острова е покрит с лед. Площта му е само 49кв.км. и на него няма растителност, освен някои лишеи и мъхове. През 1979г. американски сателит забелязва две ярки светлини близо до острова. Някои смятат, че светлините са били от ядрени изпитания, провеждани от Израел и Южна Африка.

  Източник: webecoist.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link