Още

  Утрешният ден

  Навлизаме ли в нова ера на строителството? Сега, когато космическите пътувания са реална възможност, ще доживеем ли да видим колонии на чужди планети? И с изчерпващите се ресурси на Земята, ще бъдем ли принудени да се преместим на досега необитаеми места на планетата? Японската компания Шимизу е помислила за всичко това и има архитектурни планове за утрешния свят. Смелите им идеи, които наричат Мечтата на Шимизу, показват какъв би могъл да е животът на Земята и в космоса в близкото бъдеще.

  Космически хотел

  Този хотел е огромна космическа структура, съставена от 240-метров асансьор и четири отделения. Дори необучени хора ще могат да се насладят на престоя в ниската земна орбита. Туристите ще могат да наблюдават синята планета, да спортуват и да се хранят при микрогравитация. Нужната енергия хотелът ще добива от разгъващи се слънчеви панели. Голямата осмоъгълна структура е съставена от няколко модула – лоби, ресторанти и зала за игри. По 140-метровият пръстен са разположение 64 стаи за гости и 40 стаи за персонала. Пръстенът се върти с 3 оборота на минута, което създава изкуствена гравитация от 0.7G. Така гостите ще се чувстват максимално удобно в стаите си.

  Преустройване на градовете

  С все недостигащото място вече е време да помислим как да рационализираме градските зони. Много от градските елементи ще бъдат преместени под земята, за да се освободи място на повърхността. Сложна подземна мрежа ще съставляват транспортните, комуникационните и енергийните системи. Има два вида подземни структури – точки и станции. Точките са малки и в тях ще са обществени сгради като магазини и зали за изложения. Станциите са големи и ще помещават офис сгради, търговски центрове и хотели. Крайната цел е създаването на интегриран град както над, така и под земята.

  Лунен пръстен

  Сегашните енергийни източници се изчерпват бързо и на бъдещите градове ще им е нужен по-чист и обновим начин за добиване на енергия. Идеята е да се поставят постоянни слънчеви колектори по екватора на Луната, образувайки колан. По-голямата част от слънчевите клетки винаги ще са осветени от Слънцето и така ще се добива огромно количество енергия, което ще бъде доставяна на Земята чрез насочени микровълни.

  Лунна база

  Може би в добавка към лунния соларен пръстен, един ден ще построим и лунната база, за която се говори от десетилетия. От Шимизу са разработили планове за такава база. Тя ще бъде съставена от шестоъгълни модули, които ще позволяват хоризонтално и вертикално разширяване. За да се намалят разходите по транспортирането на материали от Земята, модулите ще са съставени предимно от лунни скали и почва.

  Зелени градове

  От Шимизу смятат, че затвореният ни начин на живот е причината да изгубим връзка с това, което е важно и ни прави щастливи – здравословен начин на живот, културни ценности и връзка с природата. Те искат да променят бъдещите градове, за да живеем по-здравословно и щастливо. Основата на града ще е във водата и ще се извисява високо в небето, напомняйки на растение. Всеки от тези островни градове ще е дом на 40 000 души и ще предоставя достатъчно пространство, за да работят 10 000 човека.

  Клетъчни градове

  Идеята е да се създадат устойчиви градски системи, които да интегрират зелените пространства с населените райони. Всяка градска общност ще отговаря сама за водата, енергията и отпадъците си.

  Пирамидата

  Този град побира само на 5кв.км. близо 1 милион човека, които ще се наслаждават на слънчевата светлина и всички останали природни дадености. Конструкцията се състои от свързани помежду си осмостени, всеки от които може да побере 100-етажна сграда. Строителните материали са леки и яки, а тунелите, които свързват всеки модул ще побират и комуникационната, електрическата и отделителната системи. Центрове за отдих, подвижни пътеки, влакове и асансьори ще има навсякъде, позволявайки на населението да живее, работи, учи и да се забавлява.

  Вода в пустинята

  Един ден може да сме принудени да живеем в пустинята. Около една трета от планетата е заета от пустини и от Шимизу искат да използват това незаселено пространство. Тяхната идея е да се направят канали, които да захранват изкуствени езера в сухи региони и насред тези езера да се построят градове. По този начин ще се създадат добри условия за живот, а каналите ще могат да се използват и за транспорт.

  Източник: weburbanist.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови