юли 1, 2017
19367 Views

Най-големият водопад в света съвсем не е това, което си мислите

Автор:

Кой е най-големият водопад в света? От гледна точка на скорост на потока – водопадът Инга. Най-високият – Ейнджъл Фолс. Най-широкият – водопадът Кхон. Но ако искате да разберете кой  наистина е най-големия водопад в света, ще трябва да погледнете под повърхността на океана. Там, в Датския пролив, ще го намерите  – подводен водопад с размери, които правят останалите водопади да изглеждат пренебрежимо малки.

Не се опитвайте да намерите водопада

Погребан дълбоко под водата на Датския пролив, между Гренландия и Исландия, се крие най-големият водопад, познат на човечеството. Подводните водопади, познати още като водопадни каскади, се получават, когато студената и топлата вода се срещнат. Молекулите в студената вода не се движат с голяма скорост и затова стоят близо една до друга, придавайки на студената вода по-голяма плътност от тази на топлата вода. От друга страна, молекулите на топлата вода активно се движат и между тях остава по-голямо разстояние. Това кара студената вода да потъне право надолу през топлата вода, създавайки стабилен и плътен поток.

Водата, която идва от Гренландско море е ледено студена. Когато навлезе в по-топлите води на морето Ирмингер, тя пада около 3 километра и половина право надолу, течаща с около 5 милиона кубични метра в секунда. Това категорично разбива каквито и да било рекорди на сушата – Ейнджъл Фолс е само 979 метра висок; водопадът Инга тече със само няколко стотин хиляди кубични метра в секунда. Разбира се, подводният водопад е действително по-бавен, тъй като студената вода пада по-бързо през въздуха, отколкото може да потъне надолу в топлата вода, а и да, намира се под водата, но това прави ли го по-малко водопад?

Гледайки напред в бъдещето

Водопадът под Датския пролив и други водопади, подобни на него, не са просто природни странности. Те са част от деликатната екосистема и не само рибарите разчитат на много от тях, а също така и дълбоководните създания, които зависят от тези водопади заради постоянния поток от хранителни вещества, които те носят. С непрекъснато появяващите се доказателства за промяната в климата, която се отразява негативно на други подводни течения и имайки предвид, че потокът на подводния водопад е силно зависим от температурата, неговото бъдеще е, меко казано, несигурно. Това се отнася и за бъдещето на всички създания, които зависят от този водопад.

loading...
Етикети:
Категория:
Земя
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *