Още

  Най-известните мафиоти на всички времена – част 1

  От години, съмнителният подземен свят на мафията вълнува хората. Луксозният, но криминален начин на живот на гангстерите очарова мнозина.

  Гангстерите се смятат за герои, а не за злодеи, какви са в действителност. Престъпният начин на живот изглежда впечатляващ, като в холивудски филм. Макар филмите да са базирани на реални събития и личности,  престъпността е облагородена и зрителят възприема бандитите, като герои. Освен това хората са склонни да се възхищават на могъщите, богати и красиви хора и да ги идеализират. В някои истории е застъпено времето на сухия режим в Америка. Представяйки правителството като злата страна, а нарушителите на забраната като Робин Худ, лесно привлича зрителите на тяхна страна.

  Гангстерите знаят как да използват чара си, за да изглеждат по-привлекателни за обществото. Харизмата им се основава на наследството, на семейната история, свързана с емиграцията, бедността и безработицата. В историята на мафията има поне петнадесет такива герои. Въпреки това, не всеки получава такава харизма и много големи босове са мразени.

  Най-известните мафиоти на всички времена – част 2

  Франк Костело


  Франк Костело, като много други известни мафиоти е роден в Италия. Той ръководи страховитата и известна в престъпния свят, фамилия Лучано. Франк пристига в Ню Йорк на четиригодишна възраст и веднага щом пораства, намира своето място във водеща банда. Когато през 1936 г. скандалният Чарлз Лучано, по прякор Лъки, попадна в затвора, Костело бързо се изкачва по „кариерната“ стълбица и повежда клана Лучано, по-късно известен като клана Дженовезе.

  Костело беше наречен министър-председател, защото управляваше престъпния свят и наистина имаше амбиции да влезе в политиката. Вездесъщият Костело управляваше казина и игрални клубове в цялата страна, както и в Куба и карибските острови. Той се радваше на голяма популярност и уважение сред своите хора. Смята се, че образът на Вито Корлеоне, героят на филма от 1972 г. „Кръстникът“, е базиран на Костело. Разбира се, имал е и врагове: през 1957 г. срещу него бе направен опит за убийство. Франк Костело умира едва през 1973 г. от сърдечен удар.

  Джак Даймънд

  Джак Даймънд

  Роден е във Филаделфия през 1897 година. Той бил значителна фигура по време на сухия режим и лидер на организираната престъпност в САЩ. Спечелил си прякора Краката, за способността си бързо да се измъква от преследване, както и заради екстравагантния маниер на танцуване. Даймънд бил известен и с безпрецедентна жестокост и убийства.

  Поръчката за убийството на известния гангстер Натан Каплан му помомага да затвърди статута си в света на престъпността, поставяйки го наравно с Лъки Лучано и холандецът Шулц. Издигайки се, самият се превръща в мишена. След няколко чудодейни оцелявания, през 1931 г. късметът го напуска и е застрелян, от неизвестен извършител.

  Джон Готи

  Предвождайки известния и почти неуязвим мафиотски клан Gambino в края на 80-те и 90-те, Джон Джоузеф Готи-младши става един от най-влиятелните хора в мафията. Израснал в бедност, бързо се ориентира в престъпната атмосфера и наставляван от ментора си Анело Делакроче, става един от шестимата местни гангстери.
  С безупречен външен вид и стереотипен гангстерски стил, Готи бързо се превъръща в любимец на жълтата преса, спечелвайки прякора Дон Тефлон. На няколко пъти за кратко бил е в затвора, но се измъквал от него. Въпреки това през 1990 г., благодарение на подслушване и вътрешната информация, ФБР най-накрая арестува Готи и го обвинява в убийство и изнудване. Готи умира в затвора през 2002 г., от рак на ларинкса.

  Франк Синатра


  Самият Синатра някога бил предполагаемият съучастник на гангстера Сам Джанкана и дори на вездесъщия Лъки Лучано. Синатра споделил: „Ако не беше интересът ми към музиката, вероятно бих се озовал в подземния свят.“ Синатра бил осъден за връзка с мафията, за участието му в така наречената конференция в Хавана – мафиотски сбор през 1946 г. В личното му досие имало 2403 страници за взаимодействието му с мафията. Тогава заглавията в пресата крещели: „Срам за Синатра!“

  Обществото било притеснено от връзката му с Джон Ф. Кенеди, преди да стане президент. Твърди се, че Синатра използвал контактите си в престъпния свят, за да помогне на бъдещия лидер в предизборната кампания за президент. Мафията загубила вяра в Синатра заради приятелството му с Робърт Кенеди, занимаващ се с борбата с организираната престъпност, а Джанкана се отказал от певеца. Тогава във ФБР малко се успокоили. Въпреки очевидните доказателства и информация, свързващи Синатра с толкова големи мафиотски фигури, самият певец отричал всякакви отношения с гангстерите, наричайки подобни изявления лъжа.

  Мики Коен


  Майер Харис Коен, по прякор Мики години наред бил трън в задника на полицията. Той имал дял във всички сектори на организираната престъпност в Лос Анджелис и няколко други щата. Коен е роден в Ню Йорк, но се преместил със семейството си, когато бил на шест години. Започвайки обещаваща кариера в бокса, Коен се отказал от спорта, за да следва пътя на престъпността и се озовал в Чикаго, където работил за известния Ал Капоне.

  След няколко успешни години, Коен бил изпратен в Лос Анджелис, под покровителството на известния гангстер от Лас Вегас, Бъгси Зигъл. След убийството му, разстроеният Коен започнал да се проявява като жесток гангстер. След няколко опита за покушения срещу него, Коен превърнал къщата си в крепост, инсталирайки алармени системи, прожектори и бронирани порти, както и наел за телохранител Джони Стомпанато.

  През 1961 г. Коен бил осъден за укриване на данъци и изпратен в известния затвор Алкатраз. Превърнал се в единственият затворник, освободен от този затвор под гаранция. Въпреки многобройните опити за убийството му, Коен починал в съня си на 62-годишна възраст.

  Хенри Хил

  Хил е роден в Ню Йорк през 1943 г., в честно работническо семейство, без връзки с мафията. Въпреки това, в младостта си той се присъединява към клана Lucchese, защото голям брой негови членове живеели около дома му. Той започнал бързо да напредва, но поради факта, че е от ирландски и италиански произход, не можел да заеме висока позиция.

  След като Хил бил арестуван и осъден на десет години затвор, за пребиване на играч,  отказал да плати изгубен залог. Тогава осъзнал, че начинът на живот, който води на свобода, всъщност е подобен на този зад решетките и постоянно получавал преференции. След освобождаването си Хил се занимавал с продажба на наркотици, и отново бил арестуван. Предал цялата си банда и свалил няколко от влиятелните гангстери. Влязъл във федералната програма за защита на свидетелите през 1980 г., но две години по-късно нарушил прикритието си и излязъл от програмата. Въпреки това той успял да доживее до 69 години. Починал през 2012 г. от сърдечни проблеми.

  Хенри Хил е вдъхновил създателите на един от най-добрите филми за мафията – „Goodfellas“. Негова е фразата: „Доколкото си спомням, винаги съм искал да стана гангстер“.

  Джеймс Балжер


  Друг ветеран от Алкатраз е Джеймс Балжер. Носел прякора Уайт, заради русата си копринена коса. Балжер израстнал в Бостън и от рано създавал много проблеми на родителите си, като няколко пъти бягал и веднъж дори се присъединил към скитащ цирк. За първият път бил арестуван на 14 години, но това не го спяло и до края на 70-те години се интегрирал напълно в престъпния ъндърграунд.

  Балжер работел за мафиотски клан, но бил и информатор на ФБР и предавал на полицията за делата на известния клан Патриарх. Балжер се насочил в създаване на собствена престъпна мрежа и изгубил доверието на полицията. В крайна сметка трябвало да избяга от Бостън, защото вече бил в списъка на най-издирваните престъпници.

  През 2011 г. бил арестуван и обвинен в няколко престъпления, включително 19 убийства, пране на пари, изнудване и наркотрафик. След процеса, известният водач на бандата бил признат за виновен и осъден на две доживотни присъди и още пет години затвор, а Бостън най-накрая успял да заспи спокойно.

  Най-известните мафиоти на всички времена – част 2

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link