Още

  Най-известните мафиоти на всички времена – част 2

  Продължаваме с описанието на най-известните мафиоти.

  Най-известните мафиоти на всички времена – част 1

   

  Бъгси Сийгъл

  Бъгси Сийгъл

  Известен с казиното си в Лас Вегас и престъпната империя, Бенджамин Зигелбаум, наричан Бъгси Зигел, е един от най-известните гангстери в съвременната история. Започвайки с посредствена банда в Бруклин, младият Бъгси се запознал с друг начинаещ гангстер, Майер Лански и създал Murder Inc., група, специализирана в убийства по поръчка. В него били включени гангстери от еврейски произход.

  Ставайки все по-известен в света на престъпността, той се стремял да убие старите нюйоркски гангстери и дори имал пръст в елиминирането на Джо Масерия, по прякор Босът. След няколко години контрабанда и разправии на западния бряг, Зигел започнал да печели големи суми и придобил връзки в Холивуд. Станал истинска звезда благодарение на своя хотел Фламинго в Лас Вегас. Проектът на стойност 1,5 милиона долара бил финансиран от фонд на гангстерската общност. Понеже строителството излязло много, по-скъпо от проекта, Лански решил, че Зигел краде средства и инвестира в друг бизнес. Затова поръчал убийството му, след което Лански поел управлението на хотел „Фламинго“.

  Вито Дженовезе


  Вито Дженовезе, наричан Дон Вито, е известен италиано-американски гангстер, от времето на сухия режим. Наричали са го и Бос на босовете. Той превърнал хероина в масова дрога.

  Роден е в Италия, в Ню Йорк се премества през 1913 година. Бързо се слива с престъпните кръгове, запознава се с Лъки Лучано и заедно отстраняват съперника си, гангстера Салваторе Маранцано. Бягайки от полицията, Дженовезе се завръща в родната си Италия, където остава до края на Втората световна война, като се сприятелява със самия Бенито Мусолини. След завръщането си веднага започна да води стария начин на живот, превземайки властта в света на престъпността и отново се превръща в човека, от когото всички се страхуват. През 1959 г.  е обвинен в наркотрафик и затворен за 15 години. През 1969 г. Дженовезе умира от сърдечен удар на 71-годишна възраст.

  Лъки Лучано


  Чарлз Лучано, по прякор Лъки, бил замесен в престъпления с други гангстери. Прякора си получил, след оцеляване от смъртоносна прорезна рана. Наричат го основателят на съвременната мафия. През годините на своята мафиотска кариера успял да организира убийствата на двама големи боса и да създаде напълно нов принцип за функциониране на организираната престъпност. Лучано съдействал за създаването на известните пет фамилии в Ню Йорк и националния престъпен синдикат.

  Лъки бил популярен сред населението и полицията. Поддържал стилен имидж и водел светски живот. Лучано започвал твърде много да привлича вниманието и накрая бил обвинен в организиране на проституция. Зад решетките, продължил да води бизнеса си и да живее добре. Говори се, че той дори е имал свой готвач в затвора. След освобождаването си е изпратен в Италия, но се установил в Хавана. Под натиск от американските власти, кубинското правителство било принудено да се отърве от него и Лъки заминал завинаги в Италия. Починал от сърдечен удар през 1962 г., на 64-годишна възраст.

  Мария Личарди


  Въпреки, че светът на мафията  е за мъже,  е имало и жени. Мария Личарди е родена в Италия през 1951 г. и ръководи клана Личарди – прочутата неаполитанска престъпна фамилия. Личарди, по прякор Кръстницата, все още е много известна в Италия и по-голямата част от семейството й е свързана с неаполитанската мафия. Тя специализира в наркотрафик и рекет. Поема клана, когато двамата й братя и съпругът й са арестувани. Въпреки, че мнозина били недоволни, тя успяла да потуши размириците и успешно да обедини няколко градски клана, разширявайки пазара на наркотрафика.

  Освен с дейностите си в областта на наркотрафика, Личарди е известна и с трафик на хора. Тя подмамвала и принуждавала непълнолетни момичета от съседни страни, като Албания, да работят като проститутки. По този начин нарушила дългогодишния кодекс на честта на неаполитанската мафия, според който не можете да печелите от проституция. След като една от сделките с хероин била дискретитирана, Личарди попаднала в списъка на най-издирваните престъпници и била арестувана през 2001 година. В момента е зад решетките, но според слухове продължава да ръководи клана.

  Франк Нити


  Франк Нити, по прякор Бусър е известен като лицето на престъпния синдикат Ал Капоне в Чикаго. Става водач на италиано-американската мафия, след като Ал Капоне влиза в затвора. Нити е роден в Италия, в САЩ пристига когато е на седем години. Не след дълго започва да се забърква в неприятности и привлича вниманието на Ал Капоне. Бързо развива успешна престъпна кариера.

  Заради впечатляващите си успехи Нити става един от най-близките сътрудници на Ал Капоне и затвърдява позицията си в Чикагския престъпен синдикат. През 1931 г. Нити и Капоне били изпратени в затвора за укриване на данъци, където Нити страдал от ужасни пристъпи на клаустрофобия, които го преследвали до края на живота му.

  След освобождаването си Нити става новият лидер на чикагската мафия и преживява  опити за убийство от съперници. Когато следващият арест се оказал неизбежен, той се прострелял в главата, за да не страда повече от клаустрофобия.

  Сам Джанкана

  Друг уважаван в подземния свят гангстер е Сам Джанкана, по прякор Муни, който някога е бил най-влиятелният гангстер в Чикаго. Започвайки като водач на вътрешния кръг на Ал Капоне, Джанкана бързо си проправил път нагоре, запознавайки се с някои политици, включително фамилията Кенеди. Джанкана дори бил призован да даде показания по случая, когато ЦРУ организирал опит за покушение над кубинския лидер Фидел Кастро. Смятало се е, че Джанкана притежава ключова информация.

  Смятало се, че мафията има общо с убийството на Джон Ф. Кенеди. Джанкана преживява остатъка от живота си в списъка с издирвания на ЦРУ и съперничещи кланове. Накрая е прострелян в тила, докато готви в мазето си. Изпълнителят на убийството му така и не бил намерен.

  Майер Лански

  Също толкова влиятелен като Лъки Лучано, ако не и повече, Майер Лански, е роден в град Гродно, принадлежал на Руската империя. Истинската му фамилия е Сухомлянски. Когато се преместил в Америка бил юноша и скоро усетил вкуса на улицата, борейки се за пари. Лански умеел да се грижи за себе си и бил изключително умен. Ставайки неразделна част от зараждащия се свят на американската организирана престъпност, Лански в един момент бил един от най-влиятелните хора в Съединените щати, ако не и в света, правейки бизнес в Куба и други страни.

  Бил е приятел с високопоставени мафиоти като Бъгси Зигъл и Лъки Лучано. Лански бил човек, от когото се страхували и уважавали. Той бил основен играч на пазара за контрабанда на алкохол по време на сухия режим. Водел много доходоносен бизнес и когато нещата тръгнали по-добре от очакваното, изведнъж се изнервил и решил да се оттегли, емигрирайки в Израел. Въпреки това, две години по-късно той бил депортиран обратно в САЩ, но все пак успял да избяга от затвора. Умира от рак на белите дробове на 80-годишна възраст. 

  Ал Капоне

  Алфонсо Габриел Капоне, по прякор Големия Ал, няма нужда от представяне. Може би това е най-известният гангстер в историята и е известен в целия свят. Капоне произхожда от уважавано и проспериращо семейство. На 14-годишна възраст той е изгонен от училище, защото посегнал на учителката си. Решил да поеме по лошия път, като се потопил в света на организираната престъпност.

  Повлиян от гангстера, Джони Торио започнал своето пътешествие към славата. Той получил белег и с него прякора Белегът. Увлечен във всичко – от контрабанда на алкохол до убийства, Капоне бил неуязвим за полицията, можел да се движи свободно и да прави каквото си пожелае.

  Игрите приключили, когато името на Ал Капоне било замесено в бруталното клане, в деня на Свети Валентин. При това клане загинали няколко гангстери от съпернически групи. Полицията не можела да припише престъплението на Капоне, но тя имала други идеи: той бил арестуван за укриване на данъци и осъден на единадесет години затвор. По-късно, когато здравословното състояние на гангстера се влошило поради болест, той бил пуснат под гаранция. Умира от сърдечен удар през 1947 г., и светът на престъпността се е променил завинаги.

  Най-известните мафиоти на всички времена – част 1

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link