Още

  Най-малките и приказни градчета в света

  Това са едни от най-малките и удивителни градчета на света, които определено трябва да посетите. Направете го, ако сте уморени от забързаното ежедневие в големите градове, от шума. Запознайте се отблизо с тях:

  Бъфорд, щата Уайоминг, САЩ – 1 жител.

  Градът е известен с това, че е населяван само от един човек – това е самопровъзгласилият се кмет Дон Самънс дошъл в Бъфорд със семейството си през 1980 г. Когато жена му починала, той продължил да живее в градчето със сина си.  Когато през 2008 г. синът се преместил, кметът останал сам и няколко години по-късно, през 2012 г. обявил града на търг.

  Заедно с къщата, на търга били включени и изоставената училищна сграда, построена през 1905 г., бензиностанция, гараж, плевня и магазин. Победителят в търга, който продължи 15 минути, бил виетнамски бизнесмен. Цената на сделката е 900 хил. долара. Новият собственик на града е преименувал Бъфорд и започнал да  популяризира на мястото виетнамското кафе в САЩ.

  Бъфорд се намира в югоизточната част на Уайоминг, на магистралата Interstate 80. Градът е възникнал по време на строителството на Трансконтиненталната железопътна линия през 1861-1865 г. В най-добрите времена там са живели 2 хиляди души. При напредването на строежа на линията, жителите започнали да се местят.

  Защо да го посетите? – мястото е уникално, а и си има собствен пощенски код и кула на мобилен телефон.

  Хум, Хърватия – 23 души население.

  Този средновековен град-крепост е включен в Книгата на рекордите на Гинес като най-малкият в света. Разположен е в централната част на полуостров Истрия, на върха на един от хълмовете, на надморска височина от 349 м. Според легендата, Хум е построен от гигантски камъни. Хум е придобил статута на град през 11 век – има свой кмет, полицай, лекар, съдия и пожарникар. През 40-те години на миналия век тук са живеели  450 души.

  Фреските от 12-ти век са добре запазени в Хум. Освен това има 13 къщи, 2 улици, 2 църкви, музей, магазин, поща, гробище, ресторант и хотел. В средата на юни всяка година градът провежда кметски избори, в които участват само мъже. Процедурата завършва с танцов фестивал.

  Защо да го посетите? – всеки ресторант и магазин в града предлага ракията от имел Humska Biskа, за която се смята, че е по рецепта на древните келти отпреди повече от 2 000 г.

  Rabštejn nad Střela, Чешка република – 25 души население.

  Най-старият и най-малък град в Чешката република и цялата Централна Европа е живописният Rabštejn nad Střela получил статуса си още през 1337 година. Има само една улица. Най-популярните забележителности са руините на крепостта датираща от 14-ти век, построена в готически стил, бароковият замък, както и древната църква. Освен това има еврейско гробище, древен каменен мост, счупена дървена мелница, хотел и конюшня.

  Градът е популярен с плочите си, които все още могат да бъдат открити на покривите на местните къщи.

  Защо да го посетите? – легендите разказват за призраци в замъка – може да бъде интересно.

  Мелник, България – население от 390 души.

  Мелник се счита за най-малкият български град, въпреки че в началото на 20-ти век жителите са наброявали 5 хиляди души (предимно гърци). Името на града идва от заобикалящите го скали. Най-старата жилищна сграда в Мелник – и цяла България – е Болярската (Византийска) къща от XIII век. В града има около 100 паметници на културата, като най-интересни са манастирът „Св. Никола“ от XII век, крепостта „Славов“ от XIII век, Мелнишката църква „Св. св. Петър и Павел“, римският мост и древната турска баня. Но Мелник е особено известен с фолклорните си фестивали и богатото местно вино, които се приготвят по стари местни технологии.

  Защо да го посетите? – можете да се запознаете със Средновековието отблизо – градът почти не се е променил оттогава.

  Каласте, Естония – 953 души население.

  Естонският град Каласте (означава „крайбрежие“ на естонски) се намира на брега на езерото Пейпси. До 1923 г. е познато като Червената планина. Каласте датира от XVIII век, но получава статут на град чак през 1938 г. Площта на града е 1,9 km.

  Това е най-бедният град в страната, според кмета тук „40,8% от децата живеят в относителна бедност“.

  Защо да го посетите? – Просто от любопитство.

  Дюрбюи (Durbuy), Белгия – 11 хил. души население.

  Дюрбюи е малък град в Белгия. Въпреки че придобива статут на град през 1331 г., първото споменаване на Дюрбюи може да бъде проследено още от 11 век. Градът има три геоложки зони, както и невероятни пейзажи – ливади, пещери, долини, планини, гори, река Урт. Градът живее за сметка на туристите и внимателно пази средновековната си атмосфера: тесни калдъръмени улички, каменни къщи, църквата „Св. Никола”, Пазарът на хляба от 1380 г. и древният замък, построен през 889 година.

  Въпреки, че Дюрбюи не е толкова малък град и има и по-малки градове от него, все пак си струва да отидете там. Защо да го посетите? – тук се намира най-големият парк за декоративно оформени храсти. Можете да пояздите кон и много други.

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови