Още

  Банята на Сюлейман Великолепни

  Банята на Сюлейман Великолепни е изградена през ХVІ в. върху основите на опожарената от Анри Фландърски, средновековна баня на Акве Калиде. Османският падишах изградил приказният хамам в чест на излекуването си от подагра. Постройката е била  квадратна, в центъра  имало мраморен басейн, в който се е събирала лечебната и топла вода, а над него се е извисявал купол.

  В комплекса на банята са намерени ценни археологически находки, като части от крепостните стени на древния град и средновековни помещения.

  Акве Калиде. Снимка: Община Бургас

  Разкрита е антична, римска отоплителната система, наричана  „хипокауст”. Тя представлява  специални керамични тръби, по които върви топлият въздух от каналите с термална вода и отоплява каменните плочи на пода. На 30м северозападно от банята и  свързан с нея, чрез сложна система от колектори и глинени водопроводи, се намира античен каптаж на два горещи извора с температура между 53 и 42 градуса.

  В северната част на комплекса е открит  и каптаж за студена вода, с дълбочина 5,3м,. Тази вода се е използвала за лечебни процедури в басейн с хладка вода, наричан „фригидариум”.

  Днес банята е изцяло обновена, в  характерния ориенталски стил от времето на Сюлейман Великолепни. Възстановени са разкошните облицовки от мрамор, керамична мозайка и фризове. Около банята, в пространството за отдих има места за сядане, много зеленина, фонтани и чешми с минерална вода.

  Банята на Сюлейман Великолепни в Акве Калиде. Снимка: Община Бургас

  В момента банята на Сюлейман Великолепни е действащ музей, в който се представя атрактивен 3D mapping, разказващ историята на „Акве калиде“ от древността до XVІ век. Паметта на водата разказва легенди за чудодейно изцеление от древността. Върху купола на великолепната, реставрирана баня се прожектира филм, започващ с  легендата за трите нимфи. След това се разказва за построяването на първата баня от император Траян през първи век. Вековете се нижели, царе и императори владели Акве Калиде се сменяли, а водата тихо лекувала и помнела всичко. Вечно жива, неразрушима от битки и пожари, тя се стичала между пролуки и избликвала отново.

  Акве Калиде. Снимка: Община Бургас

  Пред живата вода са се прекланяли обикновени хора, варварски племена и велики владетели. Историята споменава  Филип Втори Македонски, римските императори Юстиниан Първи и Константин Четвърти Погонат, както и българския кан Тервел.

  Сюлейман Великолепни е запомнен като последния благодетел на Акве Калиде. В чест на излекуването му освен построяването на невероятната баня се е провеждал и ежегоден панаир.

  За да научите повече за легендите, свързани с това място, посетете статията „Акве Калиде – лечебният извор на владетелите”.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови