Още

  Най-мистериозните и зловещи места в България

  Сигурно сте чували страховити разкази и легенди. Разказвани вечер край огъня, някои истории те карат да настръхваш от ужас. Но въпреки това, хората от край време си разказват такива истории. Навсякъде по света има местни легенди, такива има и в България. Още преди да е имало книги, предаването на истории било, чрез устна реч. Така се е формирал фолклора. От дума на дума, разказвачът можел и да промени историята, затова се случвало друг да я знае по друг начин.

  Преди време хората повече са вярвали на всичко казано, особено въздействащи са били страховитите истории. Те са всявали респект и страхопочитание към хора или места. Днешните хора от малко неща може да се изненадат или изплашат. Много от страховитите легенди са обяснени с научни факти и така изгубили своята мистика. Все пак в България има няколко мистериозни места, които са съхранили своята страховита сила. Легендите за тях все още са живи и въпреки многобройните изследвания, те все още са забулени в мистерия.

  Дупката в Царичина

  През 1990 г. по все още противоречиви причини, в село Царичина, започнали тайни разкопки, организирани от Генералния щаб на Българската армия. Говорело се, че причина за започване на разкопките била информация от екстрасенса Елисавета Логинова. Според нейните твърдения, извънземни сили й диктували послания. В тях и  се казвало, че в селото е закопано първото човешко същество живяло някога на планетата ни. Не минало много време и разкопките били преустановени, а дупката в Царичина капсулирана. Какво са открили или не, засега се пази в тайна и достъпът до дупката е ограничен. Това само разпалва повече мистерията около нея и доказва, че там има нещо необикновено.

  Написаси са много книги и научни доклади за дупката в Царичина без да дават ясни отговори за нея.  Жителите  на селото твърдят, че това място излъчва някаква необяснима енергия. Дали е масова психоза или наистина мястото е мистично?

  Прокълнатата къща в село Мусачево

  На около двадесет километра от София, се намира село Мусачево, а в него една необитаема къща, със зеещи празни прозорци. Местните жители твърдят, че колкото и каквито брокери да са се опитвали да я продадат, така и не са намерили желаещ да я купи. И причината не е цената, наричат къщата за 1 лев, защото през последните години висяла обява с невероятно ниска цена, но въпреки това никой не я искал. Какво кара хората да не желаят къща, толкова близко до столицата, при това съвсем евтино?

  Според една легенда под къщата има турско гробище, а според друга, там е заровено прокълнато имане с жълтици. Говори се, че преди много години, семейството, което е построило къщата, мистериозно измряло. Същото се случило и със следващите собственици, а след това и още веднъж. От тогава минали десетки години, но никой все още не смее да влезе в имота.

  Село Шишенци

  Във видинското село Шишенци има около 120 жители, като 80% от тях са със сини очи. В това няма нищо необикновено, но това което разказват жителите, могат да те побият тръпки. Старите хора твърдят, че нощем в селото се чуват странни звуци – гласове на жени, мъже и деца и звуци от тъпани.  Според местна легенда, преди много време сватбари от съседното село тръгнали към Шишенци. По пътя ги нападнали татари и избили всички. Но не намерили покой, гласовете им останали да бродят и до днес.

  Местността „Седлото” в Странджа

  През 1981 г., в горите на Странджа планина била намерена карта от необработена животинска кожа, изписана с неясни знаци. Смятало се, че старинният чертеж бил турски и по неизвестни причини попаднал в ръцете на прочутия местен иманяр Мустафа. Очевидци твърдят, че иманярът занесъл картата на Людмила Живкова, която по онова време била председател на Комитета за култура. Тя се заинтригувала от чутото от Мустафа. Според твърденията му, картата описваля място в местността „Седлото“, намиращо се между странджанските върхове Голямо и Малко Градище. Там била погребана египетската богиня-котка Бастет.

  Тя говорила с много археолози, но повечето били скептични. Така картата била занесена на Ванга. Тя казала следното: „Много, много отдавна дошли по вода хора от Египет. Те били високи и стройни, с черни коси, носели маски на лицата си и били облечени с нещо подобно на нашите кукери.” Ванга потвърдила, че картата сочи място, на което има гроб на жена, държаща жезъл от извънземна материя. Пророчицата предупредила в никакъв случай да не ходят на това място и да не копаят, защото е много опасно.

  Това не спряло Людмила Живкова и с помощта на Кръстю Мутафчиев, организирали тайна експедиция. Участниците в разкопките, твърдели, че мястото е заредено с особена енергия, както и за странни сияния в нощта на 5 срещу 6 май, всяка година.  Сиянията образували фигури на мъж и жена.

  Какви са резултатите в тази експедиция остава загадка. Но малко по-късно същата година Людмила Живкова мистериозно умира. След смъртта й, експедицията веднага е прекратена. През 1982г. започнал закрит съдебен процес срещу Кръстю Мутафчиев, който бил осъден на 20 години затвор. Няколко години по-късно починал. Мъртви са и всички участници в експедицията. Местните жители продължават да твърдят, че виждат сиянията и мястото излъчва странна енергия.

  Дяволският мост

  Днес село Дядовци, което се намира след Дяволският мост е напълно изоставено.  Местните хора твърдят, че мястото е мистериозно и разказват странни легенди и истории. Според една легенда, дълго време никой не можел да построи мост над буйната река Арда. Млад и амбициозен майстор приел предизвикателството. Самият Дявол му разкрил тайната, как да построи моста, но му поставил условие: За да бъде мостът вечен, трябвало да изобрази лика на Сатаната, който трябвало да бъде едновременно видим и невидим.

  В друга легенда се разказва за мома от село Дядовци, която искала да се спаси от турците, като сложи край на живота си, скачайки от моста. Когато преследващите я турци стигнали до моста им се привидял самият дявол. Конниците ужасени се втурнали в обратната посока, а момата останала невредима.

  Много хора наистина изпитват страх и никога не биха припарили до подобни места, но други, с авантюристичен дух търсят точно такива, за да се изправят пред предизвикателства.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link