Още

  Най-неизследваните места на Земята

  Често хората смятаме, че с модерните си технологии сме покорили природата. Тя обаче не е съгласна. Все още има места, които са останали на практика недокоснати от човека.

  Ледената шапка на Гренландия

  Най-неизследваните места на Земята

  Когато Ерик Червения попада на суша на запад от Исландия, той я кръщава Гренландия. Скандинавците се надпреварват за място на корабите, отпътуващи за този новооткрит рай. Когато пристигат там, пред тях се разкрива земя, покрита на 80% от лед. Разбираемо, никой не вижда нуждата да се отдалечава много от брега и да изследва вътрешността на страната.

  Ледената покривка на Гренландия покрива около 100 000кв.км. и е дебела повече от 2км. Ако тя се разтопи, нивото на световния океан ще се повиши със 7.2м. Учените смятат, че това ще се случи до 2000 години.

  Северните колумбийски планини

  Най-неизследваните места на Земята

  Трудно е да се каже доколко неизследвани са северните планини в Колумбия, защото партизанските бойци не водят официални записки в интернет. Много престъпници изчезват в тези райони, изчаквайки удобен момент да се появят отново. Повечето от местните обаче са миролюбиви племена.

  Всяка следваща научна експедиция открива нови животински и растителни видове.

  Амазонската екваториална гора

  Най-неизследваните места на Земята

  Дори в по-голяма опасност от всякога, Амазонският басейн все още крие девствени гори и земи. Амазонската екваториална гора покрива по-голямата част от басейна и е толкова голяма, че в нея все още има племена, които не знаят за съществуването на модерната цивилизация.

  Красива за съзерцаване, но опасна за пътуване, гората държи далеч повечето хора, но е безсилна срещу булдозерите. Всеки ден се унищожават огромни региони от появилата се преди 35-54 милиона години гора. Амазония обхваща повече от половината дъждовни гори в света.

  Папуа Нова Гвинея

  Най-неизследваните места на Земята

  Папуа Нова Гвинея е известна като една от най-неизследваните страни. Дом е на огромно разнообразие фауна, флора и племена. Райски птици изумяват с неописуеми танци и ритуали за ухажване. Биоразнообразието е толкова невероятно, колкото и местните култури и новите видове растения и животни, които биват откривани непрекъснато.

  Учените смятат, че има още безброй неидентифицирани видове в дълбоките джунгли на страната. Когато говорим за научен рай, Папуа Нова Гвинея може да се сравни с места като Мадагаскар и Белиз. Труднодостъпният терен е изолирал много райони, които са достъпни единствено по въздух.

  Намибия

  Намибия е най-малко населената страна в Африка. Около 2.1 милиона души живеят на 825 000кв.км. След проста сметка става ясно, че има доста свободно място. За всеки има предостатъчно земя, но Намибия е една от няколкото страни в света, в чиято конституция специфично е обърнато внимание на опазването на природата и природните ресурси. Дори с проблема с бракониерите в повечето африкански страни, политиката на Намибия защитава хиляди квадратни километри неизследвани пустини и плата.

  Тристан да Куня

  Най-неизследваните места на Земята

  Тристан да Куня е един от най-изолираните архипелази в света. Най-близката суша е Южна Африка, а най-големият остров от архипелага е с дължина едва 11км. Много от по-малките острови не са изследвани. Те са толкова отдалечени, че един дори е кръстен Недостъпния остров. Верен на името си, има поне три корабокрушения край бреговете му.

  Североизточен Сибир и Камчатка

  Най-неизследваните места на Земята

  Северозападен и североизточен Сибир могат да имат отделни места в този списък. Североизточен Сибир обаче е малко по-недостъпен. Целият Сибир е огромен – районът обхваща 70% от площта на Русия, но е дом на едва 30% от населението.

  Местното население е ограничено от опасната география и зимното време. Повечето от човешкото присъствие се дължи на все по-усиленото търсене на нефт.

  Североизточен Сибир е дори още по-пуст и ненаселен. Около 300 000 души живеят в източна Камчатка, а тундра и планини доминират пейзажа.

  Гангкар Пуенсум

  Най-неизследваните места на Земята

  Гангкар Пуенсум е един от най-високите върхове, които все още не са покорени. Регионът, граничещ с Тибет, Китай и Бутан, е толкова изолиран, че до скоро дори не е бил картографиран. Изкачването на високите върхове в Бутан е забранено от 1994г заради религиозни вярвания.

  Това означава, че потенциалните изследователи трябва да се занимават с китайска политика. През 1998г експедиция получава разрешение от Япония, но по-късно то е отменено. Граничните спорове в тази зона продължават до днес. Политически, социални, духовни и географски проблеми опазват Гангкар Пуенсум недокоснат от човека.

  Антарктида

  Най-неизследваните места на Земята

  Силни ветрове, смразяващи температури, ледени полета, айсберги и размазващи вълни – всички тези опасности са само на път за най-малко изследвания континент на Земята. Антарктида е белият бехмут на изследователския свят.

  За повечето от нас, Антарктида е огромно леден кубче. Да, впечатляващо място, но не бихме искали да останем там дълго. За учени и изследователи обаче, белият континент крие безброй възможности. Никой обаче не живее там за постоянно.

  Обещанията за открития карат учените да прекарват годишни мисии в опознаване на мистичната земя. Там има няколко вида гръбначни, като снежния буревестник и императорския пингвин.

  С покачването на глобалната температура, все повече туристи с изненада откриват, че в Антарктида е по-топло от очакваното и има по-малко сняг.

  Марианската падина

  Най-неизследваните места на Земята

  Най-неизследваните места на планетата несъмнено са дълбините на океана. Вероятно няма по-известно дълбоко място от Марианската падина в Тихия океан. С дължина 2550км, широчина 60км и дълбочина почти 11км, Марианската падина е прозорец към въображението.

  От 70-те години на 19-и век, когато изследователи започват да измерват падината, хората търсят начини да проучат всяка ниша в нея. Точно какво се крие там все още е загадка, но са наблюдавани някои видове, сред които едноклетъчни организми с дължина до 10см.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link