Още

  За първи път заснеха зловещата акула призрак

  Ето един научен факт: неведението ни за океаните на нашата планета е изключително, зашеметяващо и почти напълно. Знаем повече за повърхността на Луната, отколкото за морското дъно. Разбира се, има огромни предизвикателства при изследването на такива дълбоки, мрачни и смазващи места, но трябва да се отърсим от идеята, че след като сме успели да направим доста детайлни снимки на Плутон, значи трябва да сме разгадали и океаните. Защото не сме.

  Понякога науката прави крачка напред и ни дава малък поглед към онова, което изпускаме. В случая става въпрос за остроносата синя химера, известна още като акула призрак, която е уловена на видео за първи път от изследователския институт в Монтерей Бей. Кадрите са направени през 2009г с дистанционно управляван апарат, на 1600м дълбочина край брега на централна Калифорния, но едва сега са показани публично. Тези животни обикновено се откриват чрез претърсване на морското дъно, надявайки се нещо интересно да изскочи. Морските твари рядко преживяват този процес, затова видеото на тази зловеща риба и нейния танц пред камерата е нещо наистина специално.

  Химерите бродят в океаните още преди да се появяват динозаврите – може дори да са най-старата група риби, съществуваща до днес. Идентифицирали сме 38 вида по света, но много малко се знае за тях, защото територията им започва там, където свършва слънцето.

  Акулата призрак за първи път е видяна край Нова Каледония, остров в Тихия океан, и е описана през 2002г.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови