Още

  Опитомяване на животни

  Опитомяването на животни е история преди всичко на древните хора. Но  тази тема също е интересна и полезна от гледна точка на науката. Има голяма разлика между домашните и опитомените животни. Диво животно винаги може да бъде опитомено до известна степен.

  Животните, родени и отгледани в плен, са много различни от своите диви предци. Те са по-малко издръжливи, склонни са лесно да се възпроизвеждат, но не могат да оцелеят в суровите условия на дивата природа.

  История на опитомяването

  Едновременно с развитието на земеделието, използвайки уменията, придобити по време на лов, човек търси начини за опитомяване и развъждане на животни за месо, мляко, вълна и кожа. По-късно хората се научили да използват домашни любимци и за други цели, да използват силата им за защита на стадото. Все още никой не знае как древните хора са опитомявали дивите животни. Те вероятно са били вземани, когато техните майки са били убити по време на лов.

  Опитомените животни са полезни: те били използвани за ловуване, за да проследяват плячката, да унищожават малки гризачи, да дават вълна и мляко, да помагат на хората да пътуват на дълги разстояния и да носят тежки товари. Обаче да опитомиш – това не означава, че животното е станало домашно.

  За опитомяването е необходимо държаното при човека животно да произведе потомство. Само тогава може да се направи селекция и да се получи истински домашен любимец. Но за тази цел е необходимо да се запазят индивидите с най-ценните свойства за хората и то в продължение на няколко века.

  Видовете, за които условията на опитомяне могат да бъдат археологически датирани, са били опитомени приблизително в интервала между 8000 и 2500 години преди новата ера. Това се случило през първите няколко хиляди години от съществуването на заседнали селскостопански и пастирски общества. Първо очевидно е било опитомено кучето (преди 15-10 хиляди години), див предшественик на който е вълкът.

  Тогава преди 8,5 хиляди години в Северна Африка и Индия се отглеждал едър рогат добитък. Преди около 8 хиляди години в Югозападна Азия козите и овцете били опитомени, а техни предци били брадатата коза и азиатският муфлон. В същото време в Китай опитомили свинете. Кокошката опитомили в Южна Азия преди около 7500 години.

  Конете са опитомени през 4000 г. пр. Хр. в Европа. Доказателство за това са челюстите на конете със следи от риба, открити от археолозите в Украйна. Скоро конете започнали да играят важна роля във войната. Възможно е хиксосите да са  завладели Древен Египет около 1700 г. пр. Хр. защото имали коне и колесници, които египтяните не познавали.

  Едногърбата камила е опитомена в Северен Афганистан около 2,5 хиляди години пр. Хр. В Америка ламата е опитомена 3 хиляди години пр. Хр. а морското свинче – 2 хиляди години пр. Хр.

  Най-лесно и по-евтино било да се отглеждат тревопасни животни – едър рогат добитък и овце. Основното нещо било да им се намери храна. Камилите и козите изисквали наблюдение, защото можели да ядат почти всичко, на което се натъквали. Конете се нуждаели от добра храна – сено и зърно. Те били по-скъпи от добитъка.

  За успешното опитомяване било необходимо да се вземат предвид особеностите на поведението на животните. Животните с ярко изразен темперамент трудно могли да бъдат държани в плен, тъй като се опитвали да избягат, когато се паникьосват. Конете се опитомявали по-лесно от зебрите, а овцете и прасетата били по-спокойни от антилопите и сърните. За успешното опитомяване на животните е важно да се знае дали даден вид е склонен да създаде социална група или не.

  Така че, ако дивите предци на домашните животни са свикнали да живеят в групи с йерархична структура и да се подчиняват на лидера, е било лесно за тях да се подчиняват на човека. Много от дивите предци на съвременните домашни животни не живеят сега. Последният див прародител на домашното говедо – бизонът – бил убит през 1627 г.

  Дивата двугърба камила и якът са на ръба на изчезване. Интересен факт е, че представители на различни видове домашни животни умряха, когато се върнаха в дивата природа. В края на краищата опитомяването ги е направило неспособни да се противопоставят на суровата реалност, където еволюционната селекция действа и побеждават само  най-силните.

  Така нареченият „стандарт от Ур“ – табелка от царската гробница, в която са намерени перли и черупки, намерени в шумерския град Ур, изобразява хора, водещи животни – или като подарък за празнуващите владетели, или за клане. Картината показва какви животни са опитомени от шумерите до 3-то хилядолетие преди Христа.

  Основни дати на опитомяването

  10 000 г. преди нашата ера  –  В Близкия изток опитомили домашните кучета.

  8000 г. преди нашата ера – В Азия козите и овцете са опитомени. След това са опитомени прасетата.

  6500 г. преди нашата ера – В Азия и Африка добитъкът е опитомен.

  5500 г. преди нашата ера – Кокошки са опитомени в Югоизточна Азия.

  4000 г. преди нашата ера – В Европа е опитомен конят.

  3000 г. преди нашата ера – В Южна Америка са опитомени лами.

  2500 г. преди нашата ера – В Централна Азия е опитомена камилата.

  2400 г. преди нашата ера – В древен Египет да опитомили и обожествили котките.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link