Още

  Най-необикновеният затвор в света, в който хората са изградили функциониращо общество

  Разположен в сърцето на планинския град Ла Пас в западна Боливия и намиращ се на около 3000 метра височина високо в Андите, затворът „Сан Педро“ е един от най-необикновените в света.

  „Сан Педро“ е най-големият затвор в Боливия, като в него живеят повече от 2400 души, но не това го прави толкова необичаен. „Сан Педро“ е охраняван само и единствено отвън, което означава, че затворниците са оставени сами да се грижат за себе си.

  Те плащат входна такса, след което трябва да си купят килия или от затворническия „кмет“ или от агентите за недвижими имоти, които също са затворници и живеят зад решетките.

  Затворниците са си създали напълно функциониращо общество с правителствена система и избират 8 представители – за всяко от отделенията в затвора. Всяко от тези отделения освен с 8-те мъже, се представлява и от малък съвет, който взема решенията.

  Много от затворените живеят в „Сан Педро“ заедно със съпругите си и децата си. В затвора има около 200 деца, живеещи с бащите си. Те обаче са под постоянна заплаха заради различните затворници, но насилниците над деца и изнасилвачите, които са зад решетките на „Сан Педро“, не са толерирани и много често биват удавяни в малкия плувен басейн, намиращ се на територията на затвора.

  Условията са различни във всяко отделение. В най-бедните части те са ужасни, като в някои единични килии живеят по 3-4 души. От друга страна, в по-луксозното отделение, наречено „Ла Поста“, живеят политици и наркобосове. Те разполагат със собствени бани, кухни и кабелна телевизия. Да живееш в „Ла Поста“ струва между 1000 и 1500 долара, а повечето хора не могат да си позволят да дадат толкова пари.

  „Сан Педро“ развива своя собствена икономика. Затворниците работят като търговци на дребно, продавачи на хранителни стоки, производители на килими, бръснари, дърводелци, обущари, а някои дори управляват лаборатории за кокаин, който продават зад решетките.

  Някои от осъдените печелят парите си продавайки алкохол, други от хазарт, като понякога залозите достигат до 20 000 долара – най-често за футболни мачове.

  От 1990-те години на туристите им е позволено да посетят „Сан Педро“ срещу определена сума. Въпреки че затворническите обиколки са незаконни, охранителите приемат подкупи и хиляди посетители са влизали в затвора за туристически обиколки. Посещенията са незаконни от 2009 година, но въпреки това всеки може да влезе, ако е готов да даде поисканата сума.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link