Още

  Най-невероятните висящи мостове

  Мостовете може да не са известни както най-високите небостъргачи, но тези хоризонтални архитектурни чудеса са не по-малко забележителни.

  Бруклинския мост в Ню Йорк

  За построяването на дългата 1825м. структура са били нужни 13 години и в продължение на 20 години това е бил най-дългият висящ мост в света. Бруклинският мост е проектиран да бъде 6 пъти по-здрав, отколкото е нужно. Въпреки всичко, хората имали съмнения за устойчивостта на моста. Само седмица след откриването му плъзнал слух, че мостът ще се срути и в резултат на това 12 души загинали. На 17 Май 1884г. известният шоумен П.Т. Барнум решил да опровергае слуховете веднъж завинаги, като повел шествие от 21 слона по моста.

  Такома Нароус във Вашингтон
  Снимка: alexquick

  При проектирането на днешните мостове се използват и принципи от аеронавтиката, но едно време не е било така. Открит на 1 Юли 1940г., мостът Такома Нароус си спечелва името „Галопиращата Герти”, поради люлеенето му при по-силен вятър.

  На 7 Ноември, само 4 месеца след откриването му, ветрове със скорост 67 км/ч наклонили моста под такъв ъгъл, че малко след това той се разпаднал на парчета и променил завинаги дизайна на бъдещите мостове.

  Мостът Такома Нароус е построен наново през 1950г. а през 2007г. до него е направена идентична структура. Единият мост обслужва трафика от изток, а другият – от запад. Въпреки че ветровете в района са все така силни, и двата моста се държат добре.

  Понте Октавио Фраяс де Оливейра в Сао Пауло, Бразилия
  Снимка: Carlos Alkmin

  Невероятна гледка за очите, особено вечер, когато е осветен, това е първият висящ мост във формата на Х. 1600 метровата конструкция се простира над река Пинейро и е открит през Май 2008г. Масивен бетонен пилон с височина 138м. поддържа двете крила на моста в средата.

  Всяка година през Декември, по въжетaта на моста се пускат светодиоди, който с помощта на компютърна програма светят в различни цветове по различни начини. Сигурно си мислите, че светлинното шоу разсейва шофьорите, но хората вече са свикнали и не им прави впечатление.

  Дъгата в Токио
  Снимка: Russmail

  Не е лесно нещо да изпъкне в неоновите нощи на Токио, но мост Дъга със сигурност успява. 580 метровата конструкция  е завършена през 1993г. и името и е дадено от народа. През деня изглежда бял, за да се вписва в архитектурата, но когато слънцето залезе, мостът светва във всички цветове на дъгата.  Системата се захранва от слънчева енергия, която се абсорбира през деня.

  [smartads]

  Железопътния мост над река Бейпанджинг в Китай
  Снимка: google

  Този китайски мост е с една от най-големите арки в света, но е забележителен заради невероятната гледка. Мостът е открит през 2001г. и свързва два планински върха над 280 метрова пропаст. Той е жизненоважен за развитието на бизнеса и приходите в един от най-бедните райони в Китай.

  Милениум в Нюкасъл, Англия
  Снимка: K.Arran

  Често наричан „Мигащото око”, заради необичайният си метод на работа, мостът обслужва пешеходци и безмоторни превозни средства.

  Снимка: Caffull

  Наклоненият мост е официално открит през Май 2002г. и е дълъг 126м. Малкият размер и начинът на работа са позволили цялата структура да бъде монтирана наведнъж с помощта на огромен кран. Това, което го прави необикновен е, че когато трябва да премине плавателен съд, мостът се завърта нагоре, за да го пропусне.

  Жуселино Кубичек в Бразилия
  Снимка: Sergio Viana

  Асиметричният модернистичен мост се простира над езеро Параноя с дължина 1200м. и е кръстен на обичания бивш президент Жуселино Кубичек де Оливейра. Виждането на Кубичек за град на бъдещето е дало началото на столицата на Бразилия през 50-те години. Дизайнът на моста се състои от три асиметрични 61 метрови арки, а стоманени въжета поддържат конструкцията.

  Аламило в Севиля, Испания
  Снимка: T. Malik

  Построен по чисто естетически причини за Експо ’91, Аламило е забележително красив въжен мост с един пилон. Напомнящ на огромен слънчев часовник, мостът е поддържан от 13-те въжета на 142 метровия пилон.

  Аламило е бил важна транспортна връзка до остров Ла Картуха, където се е провело Експо ’92.  От тогава мостът се е превърнал в символ за обещаващото бъдеще на града.

  Хангжу в Шанхай, Китай
  Снимка: google

  С дължина от 35,6 км. Хангжу е най-дългият, прекосяващ океана, мост в света. Официално е открит през Май 2007г. и е намалил времето за пътуване от делтата на река Янгце до Нингбо близо наполовина. Някой части от Хангжу все още се дострояват, като изкуствения остров в средата, който ще бъде на платформа, закотвена за дъното, за да устоява на силното вълнение.

  Виадукт Милау във Франция
  Снимка: chericbaker

  Виадуктът определено не е за хора, които ги е страх от високо. Мостът се простира над долината на река Тарн, близо до стария град на Милау в южна Франция. Архитектите са го проектирали специално, за да може преминаващите шофьори да се наслаждават на гледката към града.

  Снимка: MykReeve

  Висок 343м. от основата до върха на най-високия си пилон, Милау е най-високият транспортен мост в света. Той е няколко метра по-висок от Айфеловата кула и 37м. по-нисък от Емпайър стейт билдинг. По пътя от Париж за Монтпелиер се минава по Виадукт Милау, който струва 400 милиона евро и е открит официално на 14 Декември 2004г.

  Снимка: Christophe Vanfleteren

  Източник: weburbanist.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови