Още

  Неразкрити убийства

  Убийствата в Зеевен

  Убийствата станали през 1976г. и до днес са един от най-известните неразрешени случаи в Швейцария.  Пет члена на семейство Зийгрист между 45 и 80 годишна възраст били открити мъртви в дома си. Според полицията мишените били само две, а останалите просто имали нещастието да си бъдат вкъщи по това време. Причината за смъртта била очевидна – 13 изстрела с пушка Уинчестър. Изненадващо било точността на изстрелите – 11 от тях били в главата и 2 в гърдите.

  В днешни дни по-голяма част от хората вярват, че убиецът е Карл Дозър. През 1996г. била открита италианска пушка Уинчестър, зазидана в стена в дома му. Изследването на пушката установило, че това е оръжието на убийствата, но нямало мотив, нито доказателства Дозър и семейството да са се познавали и той останал само като заподозрян.

  Втора теория се върти около Джони Зийгрист, роднина на жертвите, който може да е помогнал на Дозър и да е купил мунициите. Продавачът в магазина си спомня, че са го питали за муниции за италианска Уинчестър. Джони вероятно е бил подценяван и това е бил мотивът му. Той прекарва известно време в затвора, но със смъртта му през 80-те години случаят остава неразрешен.

  Боб Крейн

  Робърт „Боб” Крейн е американски ТВ актьор, известен с ролята си на полк. Хоган от комедийния сериал „Героите на Хоган”. Сериалът се върти шест години (1965г – 1971г) и Крейн става известен с добрият си външен вид и грубият си подход в опитите си да саботира нацистите. Това, което зрителите не са знаели е, че Крейн се е борил с пристрастяването си към секса, което е причината за разпадането на двата му брака.  То не се изразявало само с безбройните му секс приключения с по-млади жени, а се превърнало в мания към камерите и секс филмите.

  На 29 Юни 1978г. Крейн е открит пребит до смърт в апартамента си в Аризона. Заподозрян номер едно бил Джон Карпентър, но не известният актьор, а приятел на Крейн, който му дал идеята да записва на видео сексуалните си изяви. Той признава, че е бил с Крейн същата вечер, но отрича да го е убил, въпреки че е открита мозъчна тъкан в колата, която е карал. За съжаление случаят още от самото начало не бил разглеждан сериозно от властите и съдебните медици действали немарливо, а Карпентър е на свобода и до ден-днешен.

  Даян Фози

  Даян Фози става известна на света с пионерските си изследвания с горили в Африка и усилията й да спре избиването им. През 1967г. Фози открива изследователски център Карисоки в планините Вирунга, Руанда. Снимката й е на корицата на януарския брой на National Geographic през 1970г, където има и снимки на Фози и горилата Пинътс, първият мирен контакт между човек и дива горила. Книгата й „Горили в мъглата” е най-продаваната книга за горили на всички времена и тя продава правата на Юниверсъл за 1 милион долара и продължава с изследванията си.

  През 1985г. Фози е открита мъртва в леглото си. Убита е с мачете, което е конфискувала от бракониери. Доказателствата водели до работници в изследователския център и всички били арестувани, а по-късно и освободени. Никой не е обвинен в убийството й, но се смята, че са намесени хора от черния пазар и бракониери на горили и други диви животни.

  Фози е погребана до най-добрият си приятел, горилата Диджит, в специално гробище в изследователския център, което тя е конструирала за горилите, които е изучавала.

  Джули Уорд

  28 годишната фотографка от Ипсуич била на визита в Кения и е открита мъртва в резервата Масай Мара през 1988г. Разчлененото й тяло е открито дълбоко в дебрите на резервата седмица след като е обявена за изчезнала. Първоначалната теория на властите в Кения била, че е нападната от лъвове и ударена от гръм, но са открити доказателства за човешка намеса и е прието за убийство.

  Има два съдебни процеса по случая, един през 1992г. и един през 1998г., но и тримата заподозрени са оневинени. Случаят привлича международно внимание след усилията на Джон Уорд, бащата на Джули. Той пътува до Африка над 100 пъти и инвестира над 1 милион паунда в опитите си да залови убиеца, но поради загриженост за безопасността на туризма в Кения, няма осъден убиец.

  Амбър Хагермън

  Мисълта за свободно разхождащ се убиец на деца е най-лошият кошмар за жителите на един град. Амбър Хагермън била красиво 10 годишно момиченце от Арлингтън, Тексас. На 13 Януари 1996г. полицията получила описание на човек, който бързо и насила вкарал Амбър в черния си ван и я отвлякъл. Веднага започнало издирване на вана, но четири дни по-късно тялото на момичето било открито в реката. Гърлото й било прерязано два дни след отвличането.

  През 2007г. Терапон Адхан от Такома, Вашингтон бил арестуван като заподозрян в серия от отвличания и изнасилвания на деца в окръг Вашингтон. Той е единственият заподозрян по случая на Амбър, въпреки че не са повдигнати обвинения за това. Понастоящем има награда от $75 000 за информация, която може да доведе до залавянето на убиеца.

  На името на Амбър Хагермън, в САЩ се въвежда тревога Амбър, която се използва при отвлечени деца.

  [smartads]

  Тупак Шакур

  Нощта, в която е убит американският рапър и актьор, познат още като 2Pac и Макавели, е добре документирана. На 6 Септември 1996г., в компанията на Марион Найт, Тупак започнал вечерта си в Лас Вегас на боксов мач между Майк Тайсън и Брус Селдън, където присъствали и Луис Госет Младши, Чарли Шийн и Реджи Джаксън. След кратко спречкване между него и Орландо Андерсън в лобито на хотела, Тупак изпратил Найт до дома му в предградията на Вегас. Около 10 часа вечерта двамата, заедно с обкръжението си, тръгнали към Клуб 662, където Тупак трябвало да пее. Така и не пристигнали. Когато спрели на червен светофар, колата им била блокирана от три коли, а четвърта минала в ляво и от нея започнала стрелба. От 13-те куршума по колата на Найт, три уцелват Тупак – един в гърдите, един в бедрото и един в ръката.

  Две от гумите на колата им били спукани при стрелбата, а трета се спукала по пътя за болницата и се наложило да извикат помощ. Парамедиците успяват да закарат Тупак до университетската болница, където бил спешно опериран. След общо три операции и премахването на единия му бял дроб, Тупак умира от раните си шест дни по-късно.

  Някои казват, че Тупак е убит заради връзките си с бандите, а други – че защото майка му е била Черна пантера. Единственият свидетел, който се съгласил да свидетелства, бил убит два месеца по-късно в Ню Джърси и делото останало неразрешено.

  Катрин да Коста

  Проституцията не е най-безопасният начин да си изкарваш прехраната, а за Катрин да Коста се оказало смъртоносно през пролетта на 1984г. Рзчлененото й тяло е открито на две различни места в град Солна, Швеция. Обявена е за изчезнала на 10 Юни, а първите части от тялото й са открити на 18 Юни. Втората част е открита на плаж в Солна на 7 Август. Главата, вътрешните органи, едната й гърда и гениталиите й така и не били открити. Точно липсата на тези органи била основната причина да няма осъден за убийството.

  Двама доктори – патолог, който работил на двете места и общопрактикуващ лекар, чиято дъщеря имала спомени как баща й извършва убийството, били арестувани и съдени. Поради липсата на доказателства за начинът на убийството нямало начин да се определи дали жертвата не е починала „от естествена смърт”.  Съдът бил принуден да освободи двамата заподозрени, на които им били отнети разрешителните за медицина.

  Мери Пинчот Мейер

  Мери била жена от висшето общество и е поредната, която е убита заради асоциации със семейство Кенеди. Тя завършила в колеж Васар и отрано започнала да се интересува от комунизма, дори станала член на американската лейбъристка партия. Работела като журналист в списание Мадмоазел и непрекъснато била в компанията на влиятелни хора. Никой не се изненадал когато се омъжила за Корд Мейер, лейтенант от военноморската армия на САЩ, през 1945г. Две години по-късно напуснала работа за да гледа трите си деца вкъщи. Корд Мейер си осигурил позиция в ЦРУ, а фактът че бил член на комунистическата партия не било проблем. През 50-те години Корд Мейер бил един от главните действащи в „Операция присмехулник” – тайна мисия, чиято цел била да се повлияе на хората с помощта на медиите. Мери също можела да бъде полезна за ЦРУ, но множеството й любовни афери я правили „ненадежден кандидат”.

  През 1956г. смъртта на втория син на Мери е причината за развод и още любовни афери. Тя дори се залюбила с дългогодишния си добър приятел, Джон Ф. Кенеди. По онова време малък кръг жени от висшето общество имали план да влияят на решенията на вишестоящите мъже като използват секс и LSD. Мери била една от тези жени и нейната мишена бил самият Джон Кенеди.

  Мери Пинчот Мейер е убита на 12 Октомври 1964г., 11 месеца след убийството на Дж. Кенеди. Тялото и е открито с две огнестрелни рани, една в тила и една в сърцето. Изстрелите били направени от близко разстояние, вероятно от упор. След убийството, близките й търсили дневника й и евентуално го открили и изгорили. Роднините й казват, че аферата й с Кенеди била документирана, но нямало информация за убийството му.

  През 2001г. Корд Мейер е попитан дали знае, кой е убил Мери. Той отговаря „Същите мръсници, които убиха Джон Кенеди.”

  Убийствата при езеро Бодом

  Езеро Бодом се намира близо до Хелзинки във Финландия. На 6 Юни 1960г. там се е случило ужасяващо масово убийство. Рано сутринта група от четири тийнейджъри, две 18 годишни момчета и две 15 годишни момичета, били нападнати с нож докато спели в палатката си до езерото. Трима били убити, а Нилс Густафсон бил тежко ранен със сътресение и счупена челюст. Въпреки че имало оцелял, нямало следи, които да доведат до арест за нападението.

  20 години по-късно, един мъж оставя предсмъртно писмо, в което признава за убийствата. Казва, че е бил продавач на лимонада при езерото и онази нощ е убил младежите. Разследването на полицията обаче, доказва, че признанието му е фалшиво, тъй като по времето на убийствата е бил с жена си. През 2003г. се появява нова следа, когато професор Жорма Пало разказва за мъж, който е постъпил в болницата онази нощ. Името му е Ханс Асман и бил лекуван от „съмнителни наранявания”. Пало твърди, че именно той е убиецът, но всичко било покрито, защото Асман имал връзки с КГБ.

  Най-големият обрат настъпва, когато през 2004г. е арестуван Нилс Густафсон – оцелелият при нападението. Изминали са 44 години от убийствата и Густафсон бил на 62 години. Според официалното изявление „Густафсон избухнал от ревност заради новата си приятелка. Тя е намушкана множество пъти след смъртоносния удар, докато при останалите липсва подобна ярост. „ Стига се до съд, където се оказва, че взетата кръвна проба не е от Густафсон и той е оправдан през 2005г. Като обезщетение Финландската държава изплаща на Густафсон огромна сума пари „за причинени психически вреди от престоя в затвора”.

  Убиецът на прислужниците

  Смята се, че Моли Смит е първата жертва на „убиеца на прислужниците” – сериен убиец, който вилнее из Остин, Тексас между 1884г и 1885г. Почти 4 години преди убийствата на Джак Изкормвача, жителите на града са хвърлени в паника, а някои дори твърдят, че убиецът при двата случая е един и същ. Убийствата на поне 7 млади жени се присъждат на убиеца на прислужници, който не само изнасилвал жертвите си, но и ги пребивал или нарязвал до смърт. Понякога оръжието на убийството било брадва, а друг път жертвите били пробождани с нещо остро в ушите или по лицето. Убиецът отвличал жертвите докато спели, поради което на няколко пъти били нападани и мъжете им, които спели до тях. Били извършени множество арести, но всички били освобождавани поради липса на доказателства.

  До Септември 1885г. убиецът на прислужници е нападнал осем човека и убил петима. Нещата утихнали за няколко месеца, но тогава на Бъдни вечер през 1885г. били изнасилени и убити още две жени. Съпрузите и на двете жертви са арестувани и изправени пред съда. Криминалистиката била още в началото си и мъжете били освободени. Убийствата спрели и нямало виновен.

  През 1888г. в Уатчапъл, Англия Джак Изкормвачът започнал да убива. Един от заподозрените бил малайски готвач, който се наричал Маурис и заплашвал да убие проститутките, но след това изчезнал. През 1885г. той работел в Пърл Хаус, малък хотел в Остин, Тексас. Информацията е потвърдена и е установено, че готвачът е напуснал през Януари 1886г. Убийствата в Остин спрели две седмици преди това, а повечето от жертвите се намирали в близост до хотела.

  Източник: listverse.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link