авг. 5, 2010
16615 Views

Най-пленителните замъци в света

Автор:

В света съществуват много красиви и забележителни замъци, които определено заслужават нашето внимание, но сред всички тях има някои, които се отличават със своята неповторимост и уникалност.  За някои от тези дворци ще ви разкажа малко по-надолу….

Замъкът Нойшванщайн

Снимка: kennmayong

Сякаш туко що излязъл от някоя детска приказка за принцове и принцеси  той е един от най-запомнящите се  замъци изобщо в целия свят. Сгушен нависоко из прелестите на Баварските Алпи в Германия, съвсем близо до град Фюсен, Нойшванщайн спира дъха на всеки един дошъл да стане жив свидетел на неговата красота.  Издигането на този архитектурен шедьовър започва  през 1869 година по заповед на крал Лудвиг Втори. Строежът  отнема около 17 години, но  владетелят  така и не успял да зърне мечтаното си творение  изцяло завършено, тъй като междувременно починал.  Кралят искал да съгради  нещо велико и невероятно, за да бъде запомнен  завинаги  от следващите поколения. Е, без съмнение е успял.

Пражкият дворец

Снимка: Franz St.

Кой би отишъл в романтичната Прага в Чехия и би пропуснал да посети величествения и прекрасен Пражки замък? Той гордо се издига на хълма Храдчани и пълни очите на всеки един турист с възторг и  удивление. Интересен е фактът, че е най-големият старинен дворец  в света, простиращ се на площ от 7,30 хектара земя и е изключително добре запазен. Изграждането  на величествения комплекс  започва  още в края на 9 век при управлението на княз Борживой. Той построява дървената крепост Храд, която постепенно с времето придобива облик на  голямо и забележително здание, каквото представлява и  до днес.

Замъкът Потала

Снимка: Ondřej Žváček

Търговски обучения - myjobistosell.com

Потала се намира в тибетския град Лхаса и представлява огромен и уникален будистки храмов комплекс, издигащ се на около 170 метра височина от земята. Той е един от най-ярките   символи на мощта и величието на древния тибетски народ. Началото на строежа на крепостта е поставено  през 7 век от владетеля Сонгцен Ганпо по живописните  и опасни склонове на планината Марпо Ри. Но чак към края на 17 век Далай Лама Пети стартира  издигането на самия дворец, като при неговото царуване бил завършен Белия замък, а Червеният бил готов  няколко десетилетия по-късно. Внушителният  монумент  имал цели 13 етажа и се ширел на 40 хектара земя. Днес е един  от основните атракции на тибетската държава.

Замъкът Мацумото

Снимка: Dennis Thong

Мацумото не е като всичките средновековни палати построени на високи и труднодостъпни места. Той се намира в равнината на открито и на не особено добре защитена местност. Всеки, който има възможността да го посети би останал пленен от изяществото и очарованието на този типично японски замък.

Замъкът Малборк

Снимка: Kittroid

Ако някога имате шанса да дойде тук и да го видите на живо с очите си, в никакъв случай не го пропускайте. Със сигурност няма да съжалявате, защото той е просто изумителен. Малборк се намира в северна част на Полша, в близост до едноименния град  и се слави като най-големият готически  дворец в света, изграден изцяло от тухли. Червеното здание е издигнато  в началото на 14 век от рицарите на Тевтонския орден, а малко по-късно то става и тяхна главна резиденция. След време  крепостта преминала  в ръцете на полската държава и оттогава  досега е тяхно владение без прекъсване.

Някои права запазени!

loading...
Категория:
История
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *