авг. 3, 2010
3670 Views

Чудовището Неси – реалност или просто една легенда?

Автор:

Лох Нес е името на мистериозното и страховито езеро намиращо се в Шотландия на около 40 км. от град Инвърнес. Легендата разказва, че дълбоките му и тъмни води са убежище на огромно и ужасяващо чудовище от хиляди години насам. И макар, че голяма част от учените категорично отричат съществуването на подобно митично създание, всяка година множество туристи не пропускат да посетят това загадъчно място, привлечени от неговото тайнство, надявайки се, че ще имат възможността да зърнат поне за миг Неси.

За първи път за съществуването на гигантско същество, което живее в езерото се споменава около 560 година, когато един монах разказва, че го е видял и бил нападнат от него. Оттогава досега през вековете много хора са твърдели, че също са се срещали очи в очи с него, но истината е, че няма никакво доказателство за техните думи.

Интересът към Неси особено се засилил след 1933 година, когато то придобива световна известност, която не е прекъсвала и до наши дни. През тази година на 22 юли семейство Спайсър съобщават потресаващата новина в близкия полицейски участък, че докато минавали вечерта с колата си покрай Лох Нес на пътя им се изпречило удивително и величествено създание, което не си и представяли, че може да съществува на земята. Те с уплаха продължили да говорят, че само чудо ги е спасило от него. След този случай само за един месец в управлението постъпили още 3 сигнала на хора, които също имали „късмета” да се срещнат с Неси.

Тези събития накарали местното население да се вдигне на крак и денонощно да наблюдава езерото заедно с много учени, които непрекъснато изследвали дълбините му. Те обаче не постигнали кой знае какъв резултат. Макар, че успели да заснемат „нещо”, което наподобявало по размери митичното същество и направили секунден аудиозапис на Неси, тези доказателства не се приели насериозно.

На челно място стои въпросът защо щом като е толкова голямо Неси никой не може да каже как точно изглежда и не са го хванали все още?

Отговорът е следният. Почти всички водолази имали „удоволствието” да влязaт в езерото казват, че това е едно от най-страшните и опасни места, където изобщо някога са се гмуркали. Това е така, защото дълбочината на Лох Нес е повече от 200 метра, а под водата не се вижда абсолютно нищо – навсякъде е тъмно, черно, мътно и зловещо. Ако наистина легендата Неси съществува няма да й е никак трудно да се скрие тук, тъй като е научно доказано, че дори високата часовникова кула на Биг Бен в Лондон може да се потопи изцяло.

Според най-разпространеното мнение, Неси всъщност представлява плезиозавър,единственият открит досега оцелял представител на могъщите зверове от епохата на динозаврите. Това звучи малко налудничаво, имайки предвид, че едва ли нещо е останало живо след пагубната катастрофа преди 65 млн. години. Относно това с какво се храни също има решение на проблема. Негов непрекъснат източник на храна са огромният брой сьомги, които мигрират в Лох Нес.

Дали наистина го има това чудовище или е просто една измислица породена от човешкото въобръжение, която продължава да се подхранва и до днес – няма ясен отговор. Всеки има право да вярва в каквото си иска, без да пречи на мнението на останалите. Но в света трябва да съществуват и такива невероятни истории, които да поддържат живота ни интересен и интригуващ и да ни карат да мечтаем. Иначе всичко би било твърде скучно и еднообразно.

Някои права запазени!

loading...
Етикети:
Категория:
Мистерии
loading...

Comments to Чудовището Неси – реалност или просто една легенда?

  • spored men sa6testvuva takova 4udovi6te.v jivota vinagi ima takiva misterii

    chelsea юни 23, 2011 19:54 Отговор
  • Имам една теория, която обаче не знам дали е вярна или не. Според мен е възможно група малки плезиозаври да са преживели катастрофата на динозаврите и да са оцелели по същия начин по който са оцелели по-дребните крокодили, костенурки и т.н, и са продължили да си се размножават, чак до наши дни, но някои да са обитавали това, което днес е езерото Лох Нес. Обаче вероятно е имало земетресение или някъкъв друг природен феномен от този тип и ги е отделил от останалия океан. Те вероятно са се възпроизвеждали така чак до днес. Сигурно, ако изобщо е съществувала, Неси е отдавна мъртва, но е възможно има още плезиозаври, които са заседнали там. Не знам дали това е точното нещо, което се е случило, но е много вероятно тези плезиозаври наистина да съществуват – все пак знаем много повече за Лунната повърхност на хиляди километри от Земята, отколкото за подводния живот.
    Извинявам се за дългия пост, дано да го намерите за полезен. 🙂

    Toni януари 22, 2015 22:33 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu