Още

  Най-популярните митове за самолетите

  Въпреки всички усилия на инженерите и дизайнерите на пътнически самолети, полетите дори на най-удобните и скъпи места продължават да бъдат изпитание както за здравето, така и за човешката психика. Затова не е изненадващо, че много се говори за пътуването със самолет.

  Да видим най-популярните митове за полет със самолет:

  Врата, случайно отворена по време на полет, представлява смъртна опасност.

  Всъщност това е вярно. Отворената врата ще доведе до намаляване на налягането в кабината, с всички произтичащи от това последствия. Но херметически затворената врата, може да се отвори по време на полет само от Супермен. Ето защо, ако някой от неадекватните пътници внезапно се опита да отвори вратата, останалите няма за какво да се притесняват. Единствените последици от този глупав опит ще бъдат шумът и суетата, свързани с усмиряването на ентусиаста.

  Пътниците могат да бъдат „засмукани“ зад борда дори и през най-малката пролука в тялото на самолета.

  За бърза декомпресия, която може да бъде последвана от значително унищожаване на корпуса на самолета, трябва да се взриви бомба в кабината или да има открит огън. Малките дупки могат да причинят бавна декомпресия и екипажът е способен да  предприеме необходимите мерки, за да спаси самолета и пътниците.

  Действието на алкохола е по-бързо на голяма височина.

  Екипът на американскато научно и популярно шоу „Разбивачи на митове” специално създаде „експеримент“, за да получи данни, както се казва, „от първа ръка“. Както се очакваше, нивото на алкохол в кръвта при пиене на земята и в облаците беше едно и също. Но в условията на лека хипоксия, която засяга човек, летящ със самолет, наистина може да се напие по-бързо. Понякога хората, които не са свикнали да летят, могат да почувстват нещо като неприятно опиянение, дори и да не са пили алкохолни напитки.

  Съдържанието на тоалетните се изхвърля директно във въздуха.

  Това е пълна измислица. Съвременните самолети почистват въздушните тоалетни само на земята.

  Ако пуснете водата, докато седите в тоалетната, можете да се залепите за нея.

  Това също е измислица. Дори много дебел човек не е в състояние да създаде толкова плътна запушалка с тялото си, че да възникне необходимата разлика в налягането. Вярно е, че това категорично не се препоръчва, единствено по хигиенни причини. Пръските, които неизбежно попадат върху повърхността на тялото, може да навредят на чувствителни хора.

  Циркулацията на въздуха в херметична кабина води до разпространение на инфекциозни заболявания.

  Кабината на самолета, разбира се, е надеждно запечатана. Но все пак самолетът не е подводница и въздухът в него постоянно се опреснява. Преди да влезе в нов цикъл, въздухът трябва да се прекара през цяла филтърна система. Производителите на самолети твърдят, че тези филтри могат да неутрализират до 99% от бактериите във въздуха. За съжаление, болестите се причиняват не само от бактерии, но и от вируси, които лесно преминават през всякакви филтри. В допълнение, патогените могат да бъдат разположени на всяка повърхност, като седалки, маси, стени и т.н. Невъзможно е да се извърши пълна дезинфекция на кабината след всеки полет. Накратко казано, затвореното пространство на кабината, препълнено с най-различни хора – далеч не е спа курорт.

  Предпазният колан може да попречи на оцеляване при катастрофа.

  Разбира се, има минимална вероятност човек да не може да се отърве от колана, за да напусне бързо самолета. Но в същото време вероятността човек да остане жив именно благодарение на колана е несравнимо по-голяма. Дизайнът на това защитно оборудване непрекъснато се усъвършенства и се провеждат много тестове, потвърждаващи неговата ефективност, така че пренебрегването на предпазния колан в самолет е чиста лудост.

  Пилотите могат да намалят съдържанието на кислород в кабината, за да направят пътниците сънливи.

  Всички пилоти, на които беше зададен подобен въпрос заедно, нарекоха тази идея пълна глупост.

  Кислородните маски са бутафорни аксесоари, предназначени да предотвратят паник атаки.

  Това не е вярно. Всъщност, веднага щом пред лицето ви се появи кислородна маска, трябва незабавно да я сложите без колебание. Кислородният глад се развива много бързо и води до силно забавяне на всички реакции. Ето защо, ако разглеждате маската, за да разберете целесъобразността на нейната употреба, можете да загубите ценно време.

  Оцеляването след самолетна катастрофа е практически невъзможно.

  Има различни самолетни катастрофи. Много често се получават доклади за чудотворно спасение от абсолютно безнадеждни ситуации, както и за фатален край когато, очевидно, нищо не предвещава трагедия. Статистиката на Националния съвет за безопасност на транспорта в САЩ твърди, че 95% от пътниците са преживели инциденти по време на пътнически полети от 1983 г. до 2000 г. Бих искала да повярвам в това. В крайна сметка, както каза премиерът на Великобритания Бенджамин Дизраели, има „лъжа, явна лъжа и статистика“.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови