Още

  Най-скъпо струващите грешки в историята

  Безспорно е, че човешкият интелект и гениалност тласкат напред развитието на цивилизацията. Но е всеизвестно, че всеки може да сгреши, че трябва да се внимава и проявява далновидност, защото някои грешки могат да струват скъпо, както в личен план, така и общочовешки мащаб.

  В „Индипендънт” са събрали някои от най-големите гафове в историята:

  Изгарянето на Александрийската библиотека

  Александрийската библиотека. Снимка: Уикипедия

  Познанието е нещо безценно и загубата на натрупано знание лишава човечеството от безброй възможности. Вероятно безумно посегателство срещу Александрийската библиотека, се е случвало не веднъж. Загубата на по-голямата част от информацията и е приписвана на исторически личности, като Юлий Цезар, Аврелий и мюсюлманския халиф Умар. Те са живели в различни столетия и отговорни за нападения срещу най-голямата база данни за древността. След приемането на християнството в Египет много от текстовете в библиотеката са класифицирани като еретични. Някои от тях са изнесени тайно, а други са изгорени на показ. Войските на халиф Умар също показно са горили текстове от Александрийската библиотека.

  Фактически в историята са останали множество палежи на библиотеки, както и за изземване и изгаряне на книги. Всеки подобен акт е против достъпа на човечеството до мислите на най-гениалните и просветлени умове.

  Да ядосаш Чингиз Хан

  Прочутият владетел на Монголската империя предложил дипломатически и търговски отношения с Ала Ад-Дин Мухамед, шахът на съседната Хорезмия. Да, днес тя не съществува, защото предложението било отказано, а монголския дипломат бил обезглавен. Чингиз хан отвърнал, като изпратил 200 000 войници, след които от империята Хорезмия не останало нищо. Днес на мястото, където се е намирала са разположени Ирак, Иран и Афганистан.

  Битката при Крансебес

   Странно недоразумение се случило през  1788 година. Според писанията на А. Грос-Хофингер, австро-унгарската армия загубила 10 000 души в битка със себе си. Батальон на отблъскващите османското нашествие австрийци купил алкохол от пътуващи цигани. Когато останалата част от пехотата научила за това, избухнал спор, който част от австрийските войници помислили за турска засада и се избили помежду си. 

  Да не застреляш Хитлер

  В началото на Първата световна война британецът Хенри Танди, открил в един окоп ранения, невъоръжен и никому неизвестен германски ефрейтор Адолф Хитлер. Благородният Танди пощадил живота на германеца. Невероятно е как един акт на милосърдие, може да доведе до най-големият геноцид в историята.

  Да избереш „Брайън Пуул енд Дъ Тремелоус”

  През 1962 година звукозаписната компания „Decca” търсела перспективни групи. Прослушани били две банди и компанията избрала световно непознатите днес „Брайън Пуул и Дъ Тремелоус”. Групата, кояго пренебрегнала била рокбанда от Ливърпул, наречена „Бийтълс”.

  Да откажеш на Дж.К. Роулинг

  Дж.К. Роулинг. Снимка: Официална страница във фейсбук

  12 издателства връщали на Роулинг ръкописа на първата част на „Хари Потър”. Най-накрая от „Блуумсбъри” приели да отпечатат бъдещата класика, след съвет от дъщерята на собственика  – 8-годишната Алис. Днес книгите за момчето-магьосник са преведени на над 60 езика, филмовите им екранизации имат небивал успех, а състоянието на Роулинг надхвърля 1 милиард долара.

  Грешка за 50 милиона долара

  Френските държавни железници „SNCF” похарчили 15 милиарда долара за нови влакове. Оказало се обаче, че мотрисите са несъвместими с междурелсието на 1300 перона в страната. Решаването на проблема ще струва още 50 милиона долара.

  Когато  1 милион долара за „Гугъл” изглеждат твърде много

  През 1999 година, основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин за малко щели да продадат компанията си. Те предлагали търсачката за 1 милион долара на изпълнителния директор на корпорацията „Excite” Джордж Бел. Бел не проявил интерес, дори за 750 000долара. И с това им направил добра услуга, защото днес „Гугъл” се оценява на 365 милиарда долара.

  Изпусната буква струваща 9 милиона

  През 2009 г. британското правителство е осъдено на 9 милиона паунда обезщетение заради чиновническа грешка. Небрежен служител изпуснал едно “s” в името на компания, заради което тя била включена в списъка за ликвидации. Договорите на 250 служители на 124-годишната уелска фирма Taylor & Sons били прекратени, заради объркването й с банкрутиралата фирма Taylor & Son.

  Пропуск на стойност 19 милиарда долара

  През 2009 година „Фейсбук” отказал да наеме програмистите Брайън Актън и Ян Кум. Няколко години по-късно компанията на Марк Зукърбърг платила 19 милиарда за чат приложението WhatsApp, което Актън и Кум създали след като не били наети от социалната мрежа.

  Трудно е, дори в много случаи невъзможно да се предвиди какво ще се случи в бъдеще.

  Но все пак трябва да се внимава, за да се избягват поне видимите грешки и да не се пропускат очевидните възможности.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови