Още

  Най-смъртоносните езера

  Представете си, че живеете в отдалечено село. Вечер е и хората се приготвят да си лягат, но изведнъж се чува тътен. Нищо, което да ви стресне кой знае колко, но пада странна мъгла, която се разстила навсякъде. Започвате да дишате трудно и излизате на въздух, право в смъртоносната мъгла. Това в действителност се е случило с 1700 човека и 3500 животни на 21 Август 1986г. в Камерун.

  Красиви и спокойни езера, образувани от вулканични дейности, крият смъртоносна сила в дълбините си.

  Езеро Ниос, Камерун

  Ниос е едно от трите експлодиращи езера на планетата. Гореща магма изпуска въглероден диоксид във водата, образувайки смъртоносната въглеродна киселина. Най-голямото задушаване на хора от естествено събитие се случва когато езеро Ниос експлодира през 1986г.

  Въглеродният диоксид се натрупва във водата и се получава ефект като при шампанско и коркова тапа. Ако натрупването на CO2 е прекалено голямо се получава експлозия с катастрофални последици. В този случай загиват хиляди хора и животни.

  Езеро Йелоустоун, САЩ

  Учените наскоро откриха ново езеро-убиец. През 2003г. картографираха дъното на езерото в национален парк Йелоустоун, който се намира в изключително активен вулканичен регион. Това, което откриха е 30-метров мехур, образуван от нагорещяването на водата, което създава налягане на дъното на езерото. При гейзерите се получава почти същото, но при тях налягането се освобождава. Без възможност да се освободи това налягане, съществува реалната опасност от така наречената „хидротермална експлозия“.

  Открити са доказателства за 25 такива експлозии, случили се през последните 25 000 години. Последният път 400 кубика вряща вода са избухнали, образувайки приливна вълна. Камъни и кал покрили 15кв.км. Едно малко земетресение е достатъчно, за да задейства експлозията.

  Езеро Подкова, САЩ

  Езерото Подкова, намиращо се близо до град Мамут Лейкс в Калифорния, е тих убиец. То е красиво и смъртоносно и в северния му край има само няколко дървета и следи от живот. Там почвата съдържа въглероден диоксид 95 пъти над нормата. Ако изкопаете дупка на брега и запалите клечка кибрит в нея, тя веднага ще изгасне поради липсата на кислород. През 2006г. трима души загиват в пещера близо до езерото.

  Езерото Моно, САЩ

  Моно е изключително езеро, което е било голямо и пълноводно през 40-те години, когато източника му на вода е пренасочен за нуждите на Лос Анжелис. Тогава нивото на водата започнало да спада и едно от най-старите езера в Северна Америка за много кратко време се превръща в отровно езеро. Започнато е възстановяване на водните запаси на Моно, но според изчисленията за това ще са нужни 20 години.

  Наскоро от НАСА откриха организъм в езерото, който в ДНК-то си вместо фосфор има арсен. Езерото Моно е нагледен пример за разрушителната намеса на човека и смъртоносните последици от това.

  Връх Рейнър, САЩ

  Езерото на връх Рейнър във Вашингтон е необикновено. На върха на планината има огромен кратер, който винаги е покрит с лед и сняг. Самото езеро е достъпно само чрез подземни пещери, но вулканичната газ от него представлява заплаха за 100 000 човека. Водата в езерото и под него от серния диоксид образува сярна киселина, която прояжда скалите. Обикновено вулканичните скали са твърди, но тези на връх Рейнър са много крехки.

  Ако в един момент скалите поддадат, ще се образува свлачище от кал, камъни и лед, които ще отприщят и водата от езерото. Това се е случило преди 500 години и дори е открита 25-тонна скала на 50км. от Рейнър, завлечена от свлачището. Въпрос на време е преди това да се случи отново и хиляди хора в Сиатъл да бъдат погребани живи.

  Езеро Киву, Руанда

  Киву е второто експлодиращо езеро на планетата. То е с 3200кв.км. по-голямо от езеро Ниос и се намира в близост до активен вулкан. Химическият газ в него също е различен – смес от метан и въглероден диоксид. Учените предполагат, че ако вулканът загрее дъното на езерото, това ще накара метанът да се издигне на повърхността и да експлодира, което моментално ще освободи и въглеродния диоксид от водата. Това ще причини смъртта на много хора. Около езерото живеят 2 милиона души и жертвите ще са много повече от тези при Ниос. Поради големината на езерото, няма как да се прокара тръба, която да изкарва газовете навън и бедствието изглежда неизбежно.

  Езеро Монун, Камерун

  Третото експлодиращо езеро се намира в Камерун и съдържа трите основни елемента, нужни за натрупването на смъртоносни количества CO2. Езерото трябва да е поне 50 метра дълбоко, да се намира в екваториалния пояс, защото през зимата газовете се освобождават сами, и трябва да е във вулканичен регион.

  Монун е само на 100км. от Ниос и две години преди катастрофата през 1986г., тук са загинали 37 човека.

  Врящото езеро, Доминика

  Врящото езеро в Доминика е пълно с кипяща вода и над него се носи гореща пара. Температурата на водата е над 82 градуса и ще ви убие за минута. Езерото всъщност представлява пукнатина, запълнена с вода, през която излизат газове от разтопената лава. Пълни се от дъждовете и от два потока, както и от подпочвените води.

  Езеро Ракшастал, Тибет

  Езеро Ракшастал се намира в непосредствена близост до езеро Манасаровар и за разлика от него, то е соленоводно. Никакви растения и животни не оцеляват в отровните му води. Дори има мит, че езерото е дом на 10-главия демон Ланка. Според будистите пък, Манасаровар е във формата на слънцето и олицетворява светлината, а Ракшастал е във формата на луната и олицетворява мрака.

  Езеро Карачай, Русия

  Езерото Карачай е известно като най-замърсеното място на планетата. Изключителната му красота скрива факта, че тук са изхвърляни радиоактивни отпадъци. В езерото има достатъчно радиация да убие човек за час, а през 1968г. поради горещия сезон водата пресъхва и ветровете понасят радиоактивния прах, облъчвайки половин милион души.

  Източник: environmentalgraffiti.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link