Още

  Най-старата песен в света

  Вероятно песните съществуват, откакто съществува човекът. По всяко време песента сближавала хората, вдъхновявала ги, давала им радост, мечти или топли спомени. Ние знаем думите на песните, които са се пяли от нашите предци преди десетки или дори стотици години, но когато става дума за хиляди години, са известни само няколко оцелели древни гръцки текстове на песни от I-ви век преди новата ера. Това е положението до 1972 г., когато професорът по археология Анна  Килмър разчита надписите върху глинени плочки от XIV-ти век преди новата ера.

  Всичко започнало с факта, че през 1955 г., по време на разкопки на мястото на древния сирийски град Угарит, били открити плочки с надписи на хуритски език.

  Хуритите са древен народ, живял в Северна Месопотамия от края на III-то хилядолетие преди Христа.

  От 36-те намерени плочки, само при една състоянието на повърхността й позволило да се прочетат изцяло всички символи, изобразени върху нея. Изминали 17 години, за да се дешифрират хуритските символи. Трудността идвала от това, че клинописът бил на хуритски език, но с угаритски форма  и бил направен в Хюрит, но на угаритски диалект. Когато работата била приключена, археолозите били възнаградени с музикална нотация с текста на най-старата песен, известна на човечеството до днес.

  Музикалната нотация е най-старият начин за записване на музика, използвайки препинателни знаци. Ако се постави препинателен знак, например над или под определена дума, авторът на музиката може да покаже дали да се пее тази част с повишен глас или обратно – с понижен глас.

  Тази песен е молитва на една безплодна жена към богинята Никал и музиката към нея била изпълнена вероятно на лира или арфа. В допълнение някои фрагменти от тази песен могат да се изпълняват многогласно.

  Откритата хуритска песен е наистина уникален образец на древна музика и дава на историците информация за културата на шумерската цивилизация, както и за еволюцията на музиката през вековете. След декодирането на хуритските записи са създадени много съвременни интерпретации на най-древната песен в света, като се вземат предвид всички характеристики на намерената музикална нотация, звучала преди почти три и половина хилядолетия.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link