Още

  Най-странните коледни традиции

  Лошия Дядо Коледа

  Лошият Дядо Коледа

  Ако си мислите, че най-лошото, което може да ви се случи около Коледа е да влезете в списъка с лошите деца, значи не сте чували за Крампус – злият двойник на Дядо Коледа. Неговата задача е да накаже всички деца, които не са били послушни през годината. На 6 Декември австрийските мъже обличат страшните дяволски костюми и обикалят из градовете, всявайки ужас у малките калпазани. На всичкото отгоре на сутринта може да откриете, че коледния ви чорап до камината е пълен не с подаръци, а с въглени.

  Легендата за Крампус произлиза от алпийските страни и е разпространена още в Унгария, Бавария и Словения, а напоследък дори и в някои американски щатове.

  Акащото човече

  Caganer

  Традиционен коледен обичай в някои части на Испания, Португалия и Италия е изнасянето на макет на библейския град Витлеем. Работата е там обаче, че освен Мария, Йосиф и Иисус, в сцената присъства и така наречения „caganer“. Той представлява малка фигурка, запечатана в доста деликатна поза, докато се изхожда по голяма нужда. Обикновено се спотайва в ъгъла, най-вероятно от срам, понеже е на показ в този иначе интимен момент. Преди да започнете да гледате смутено и недоверчиво, ще ви кажем, че и ние се запитахме къде в една такава коледна картина се вписва подобна фигура.

  За съжаление точният произход на тази шега не е съвсем ясен, но традицията съществува още от 18-ти век. През последните години пък фигурките често носят образи на известни хора, което само прави цялата работа още по-абсурдна.

  Кага тио

  Кага тио

  В Каталония на Коледа си имат една доста странна традиция, наречена „Caga Tio“. Започва се с издълбаването на дънер, който се поставя на четири дървени крака и му се рисува усмихнато лице от едната страна. Нищо толкова странно до тук, нали?

  Да, обаче всяка нощ от 8 Декември нататък, дънера се „храни“ с лакомства и се завива с одеяло, за да не настине. Тогава на Коледа, дървеното човече се хвърля в камината, удря се с пръчка и му се нарежда да „ака“ – иначе казано, да пуска лакомства. Докато семейството дружно налага коледната пинята с пръчки, всички пеят традиционна за случая песничка, с която окуражават дънера да пусне повече бонбони и близалки.

  Коледния козел

  Коледен козел

  Корените на тази традиция могат да бъдат проследени до времето преди християнството да навлезе в Северна Европа. В скандинавските страни козелът е символ на бога Тор, чиято колесница била теглена от два козела. През онези времена боговете очевидно нямало с какво друго да се забавляват и Тор често убивал животните и след това ги съживявал с легендарния си чук, за да развеселява приятелите си.

  Така в Швеция, Норвегия и някои други северни страни всяка година по Коледа могат да се видят не елените на Дядо Коледа, а предимно декорации и фигури на митичните козли. В центъра на шведското градче Галве всяка година се издига 13-метров сламен козел, който вандалите всеки път успяват да запалят и превърнат в зрелищно шоу от 1966г. насам. Традиционна коледна шега пък е да прекараш коледния козел в двора на съседа си без да те забележи.

  Коледната краставичка

  Коледна краставичка

  Докато украсявахте елхата тази година, едва ли сте попаднали на играчка с формата на краставичка. Ако бяхте в Германия обаче, тя можеше да е част от семейната коледна традиция. Играчката се крие в елхата на Бъдни вечер и на Коледа децата се редуват да я търсят. Който я намери получава допълнителен подарък.

  Макар някои да твърдят, че традицията произлиза от Германия, всъщност има няколко истории по въпроса. Една от тях разказва за войник от Гражданската война, който бил пленен в Андерсънвил, Джордия. Умирайки от глад, той се помолил на пазача за една краставичка. Благодарение на нея успял да събере сили и да се измъкне жив. Когато се завърнал при семейството си, започнал всяка Коледа да слага по една краставичка в елхата, за да носи здраве и късмет на този, който я открие на сутринта.

  В Бериен Спрингс, Мичиган всяка година организират фестивал на коледната краставичка и твърдят, че обичаят идва от две испански момчета, който се връщали от училище за празниците, но били посрещнати от хулиган, който ги затворил в бидон с кисели краставички. Тогава свети Николай ги съжалил и ги освободил.

  Черен Петър

  Черен Петър

  Ако не сте играли, то сигурно сте чували за детската игра на карти Черен Петър. При нея, който изтегли Черния Петър, изгаря. Оказва се, че в Холандия този тъмен образ с етиопски произход, испанско облекло и кофти нрав е не кой да е, а помощника на Дядо Коледа. Всяка година на Бъдни вечер белобрадия старец пристига с шейната си и своя роб – Черния Петър.

  По традиция от 1850г. родителите плашат децата си, че ако не слушат през годината, Черният Петър ще дойде и ще ги отведе в Испания. Днес историята се разказва с една идея по-малко расизъм и Черния Петър е описван не като роб, а като коминочистач, откъдето идва и черният му цвят.

  Сивата кобила

  Сивата кобила

  Още преди появата на Коледа, в Уелс се е провеждал доста интересен езически обичай. Вземате череп от кобила или магарица, закачате го в края на дървена пръчка и опъвате бял плат, който да покрие и човека. За уши може да се пришият две черни парчета, а за очи се слагат зелени шишета.

  Група от 5-6 човека, заедно със Сивата кобила, обикалят по къщите и пеят традиционни песни. Пред всеки дом се провежда надпяване, при което домакините и гостите си разменят остроумни рими докато някой не се откаже. Коледарите почти винаги побеждават и тогава им се разрешава да влязат в къщата, за късмет и благополучие. Ако все пак се случи да загубят, те започват да пеят песен, с която се молят да ги пуснат.

  Макар и предимно в южните части на Уелс, традицията продължава да съществува и до днес.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link