Още

  Защо небето е синьо?

  Защо небето е синьо?Може би гледайки към небето често се чудите откъде идва този красив син цвят. В природата няма нищо случайно и синьото небе не прави изключение. Зад него се крие истински научен феномен, познат като законът на Релей. Това е когато много малки частици разпръсват светлината в различни посоки. Частиците са с по-малка дължина от тази на светлината, а понякога дори и с големината на атом.

  Когато светлината преминава през атмосферата на Земята, една част от нея не среща почти никакво съпротивление. Останалата обаче не успява да премине и се поглъща от газовите молекули в атмосферата. Макар те да поглъщат всички цветове, небето става синьо, защото молекулите поглъщат по лесно този цвят и той става доминиращ.

  За да разберете защо небето е синьо, трябва да сте наясно какво се случва със синята светлина, когато бива погълната от газовите молекули. Тя се разпръсва в различни посоки, оцветявайки цялото небе. И понеже се разпръсва доста надалече, небето винаги е синьо, независимо къде на земята се намирате.

  Сигурно сте забелязали, че цвета на небето близо до хоризонта обикновено е по-блед. Това се дължи на факта, че светлината се намира на много по-голямо разстояние и достигайки до вас трябва да премине през по-голяма част от атмосферата, а по този начин се разсейва в други посоки.

  Макар небето да изглежда синьо от нашата гледна точка, ако сме в космоса ще виждаме само черна бездна. Причината е в това, че там няма атмосфера и светлината от Слънцето не се разпръсва.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link