Още

  Най-страшните и разрушителни вулкани в света

  Силата на нашата прекрасна природа е безгранична и  понякога може да бъде опустошителна и фатална не само за нас хората, но и за всяко живо същество на планетата и за цялата ни околна  среда. Каквото и да правим ние не можем да се противопоставяме на  мощта на природата  и единственото, което ни остава  е да се молим за нейната милост и пощада. Едно от най-опасните й творения, с които ни показва своето надмощие над нас и непобедимо оръжие за нашето покорство са вулканите.

  Етна

  01v ╬Thomas Reichart ╬

  Етна е един от най-разрушителните вулкани в света, а възрастта му се равнява на повече от 300 000 години. Неговата природна мощ е непобедима, а разрухите, които причинява са огромни. Той се намира в североизточната част на остров Сицилия в Италия. На височина достига над 3300 метра, което го прави и най-високият вулкан в Европа.  Неговото най-опустошително изригване се е състояло през 1669 година и е  продължило  повече от 4 месеца. Тогава са загинали хиляди души и десетки градове са били напълно унищожени.

  Нирагонго

  Нирагонго е друг изключително зловещ и страшен активен вулкан, разположен в планините Вирунга в Демократична република Конго. Той е висок около 3400 метра, а огромният  му кратер е с широчина приблизително 2 км. От 1882 година досега е изригвал повече от 30 пъти, като последната и най-могъща  активност е била през 2002 година. Потоците от гореща лава, които се спускали по стръмните му склонове със скорост до 60 км./ч  достигнали до град Гома и разрушили всичко по пътя си, като смъртта си намерили около 50 души, а други 120 000 останали без дом.

  Уакаари или Белият остров
  Снимка: x-oph

  Намира се на 28 км. от източния бряг на Северния остров на Нова Зеландия и е на около 200 000 години. Неговите основи се издигат върху огромна подводна планина и на височина достига до 320 метра. Уакаари се нарежда на първо място по-големина сред островите от веригата на Маслинените острови. Интересното си име получава през 1769 година от капитан Кук, който успял да мине близко до него, но той така и не разбрал, че това всъщност е вулкан. Силни вулканични дейности е имало в периода 1981 – 1983 година. Много хора загинали, потънали в  унищожение множество села и градове, което изменило изцяло обстановката наоколо и  вече нищо не изглеждало както преди. И като допълнение към жестоката картина са избухванията през  2000 и 2001.

  Килауеа
  Снимка: dedge555

  Това е още един активен и опасен за човешкия живот вулкан. Разположен е на Хавайските острови, на източния склон на Мауна Лоа и е един от общо петте вулкани, които образуват Големия остров. Извисява се на 1247 метра от земята и има диаметър от 35 км. Обикновено, когато си мислим за Хаваите в съзнанието ни изплуват картини на чисти и красиви плажове, романтика и коктейли, екзотична атмосфера, забавления и танци по цяла нощ, но да не забравяме, че  сред цялата тази магия се крие и Килауеа. Непрекъснатите  изригвания на природния феномен  започват  след  1983 година и с времето  моретата  от лава  са  нанесли   много поражения на живеещите в околността.

  Попокатепетъл
  Снимка: dianiro78

  Той е вторият по височина връх в Мексико със своите 5400 метра и се шири на приблизително 70 км. югозападно от  Мексико сити. Също така е част от 900 километровия Трансмексикански вулканичен пояс  и името му буквално означава Пушещата планина. След  1947 година той  поставя началото на непрекъсната вулканична  активност, която продължава и до днес, като най-опасното изригване оттогава е регистрирано през 1994 година.

  Пинатубо

  Изригването на вулкана Пинатубо на Филипините през 1991г. убива 800 души, оставя още 100 000 без дом и причинява щети за половин милиард долара.

  Пинатубо изхвърля 20 милиона тона серен диоксид в атмосферата, който причинява глобална промяна в температурата с  1 градус по Фаренхайт.

  Санторини

  Едва ли има вулкан, който да е оставил  толкова голям белег в човешката история, колкото  Санторини в Гърция преди 3500 години.  Той погребва град Миноан, като запазва сгради, красиви мозайки и пътища.

  Някои учени дори спекулират, че гневът на Санторини е в основата на един от най-известните митове. Изригването може да е вдъхновило Платон за изгубения град на Атлантида.  Епидемиологът Джон Мар пък предполага, че облаците прах са отровили водата в района и са причинили бедствия, които са описани в Библията като десетте чуми на Египет.

   Някои права запазени!

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link