Още

  Най-студеното, най-сухото и най-спокойно място на Земята

  В търсене на най-доброто място за обсерватория в света, астрономите откриха най-студеното, сухо и спокойно място на Земята.

  Учените вярват, че ще могат да правят снимки на космоса с три пъти по-добро качество от досегашните, които са правени от други места на Земята.
  Може би това не е най-доброто място за почивка, но е най-доброто за наблюдаване на звездите.

  Екип от австралиийски и американски учени комбинираха изследвания от сателити, наземни станции и климатични модели, за да определят множеството фактори, които влияят на астрономията –  облачност, температура, яркост на небето, водни изпарения, скорост на вятъра и атмосферни турбуленции.

  Учените посочиха място с височина 4,053м в Антарктическото плато (81.5 S 73.5 E), с простото име Хребет А. Изследването разкрива, че средната температура през зимата там е -70С и че съдържанието на вода в цялата атмосфера наоколо понякога е не повече от дебелината на човешки косъм.

  Там също е и изключително спокойно, без почти никакъв вятър, което означава, че има много малко атмосферна турбуленция, която принципно кара звeздите да трептят.

  „Астрономическите изображения които ще правим, ще бъдат с три пъти по-добро качество от досегашните, защото небето тук е много по-тъмно и сухо. Това означава, че телескоп със средни размери, ще бъде толкова мощен, колкото най-големите телескопи другаде по Земята“, казва д-р Уил Сандърс, ръководител на изследването.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови