юли 4, 2010
54659 Views

Най-великите империи

Автор:
Отоманска империя

Във възхода си (16-17 век) Отоманската империя се разпростирала на три континента и контролирала югоизточна Европа, западна Азия и северна Африка. Империята имала 29 провинции и множество чужди владения, някои от които преминали към нея, а други си извоювали някакъв вид независимост през вековете. Империята била център на взаимоотношенията между Изтока и Запада в продължение на шест века. С Константинопол за столица и строг контрол на земите около източното средиземноморие по времето на Сюлейман Велики (1520г.-1566г.), Отоманската империя била в много отношения ислямски наследник на Източната римска империя.

Омаядски халифат

Омаядският халифат е вторият от четирите ислямски халифата, установен след смъртта на Мохамед. Управляван е от Омаядската династия, чието име произхожда от Омая ибн Абд Шамс, прапрадядото на първият омаядски халиф. Въпреки, че Омаядите произхождат от Мека, столица на техния халифат бил Дамаск. Империята им се разпростира на 8 милиона кв.км. и е най-голямата, която светът е виждал до тогава и петата най-голяма в историята.

Персийска империя

Преди римляните били персийците. Те в общи линии обединили централна Азия, която била съставена от много различни култури, кралства, империи и племена. Това била най-голямата империя в древната история. Във възхода си, империята се разпростирала на над 8 милиона кв.км. на три континента – Азия, Африка и Европа.

Византийска империя

Византийската или Източната римска империя била римска империя от средновековието със столица Константинопол и управлявана от потомци на древни римски императори. По време на съществуването си, повече от 1000 години, империята е останала най-силната икономическа, културна и военна сила в Европа, въпреки пораженията и териториалните загуби по време на войните с Персия и Арабия. Империята получава поразяващ удар през 1204г. от Четвъртия кръстоносен поход, когато Константинопол е превзет и империята е разделена на Византийска Гърция и латински владения. Въпреки последвалото освобождаване на Константинопол и възстановяване на империята през 1261г., гражданските войни през 14-ти век допълнително отслабват силата на империята.

Династия Хан

Цял Китай бил въвлечен в гражданска война, когато кралствата се борели за надмощие. Накрая побеждават Куин и 40 милиона души остават под техен контрол. Това обаче не било за дълго и след тях поемат Хан, които управлявали близо 400 години. Периодът на династията Хан е считан за златната ера в китайската история що се отнася до напредък в науката, технологиите, икономиката, културата и политическата стабилност.

Британска империя

Британската империя се е разпростирала на впечатляващите 21 милиона кв.км, което е около една четвърт от сушата на Земята и е управлявала 500 милиона души, което също е една четвърт от населението на света. В резултат на това те оставили своят отпечатък в политиката, културата и начина на живот. Днес английският език е вторият най-говорим език в света и се налага като стандарт. Британската империя без съмнение оказва по-голямо влияние от която и да било друга империя.

Свещена римска империя

През средновековието те са смятани за суперсила. Във възхода си Свещената римската империя обхващала източна Франция, Германия, северна Италия и части от западна Полша. Въпреки относително малката си площ, империята оказва огромно влияние върху историята на централна Европа, което се усеща и до днес. Изумително, но империята просъществува от ранното средновековие чак до 19-ти век. Империята официално се разпада на 6 Август 1806г., когато последният римски император Франсис II абдикира след разгрома, нанесен от Наполеон.

Руската империя

Руската империя съществува от 1721г. до Руската революция през 1917г. Тя е наследник на Руското царство и предшественик на Съветския съюз. Тя е втората най-голяма държава в историята и третата най-голяма империя, след Британската и Монголската. През 1866г. тя се разпростирала от източна Европа през Азия, чак до Северна Америка.

Монголска империя

Всичко започва, когато Темуджин (по-късно известен като Чингис Хан) се заклел, че ще подчини света. Почти успял. Първото нещо, което направил било да обедини разпръснатите монголски племена. След това се насочил към Китай и останалото вече е история. От Виетнам до Унгария, Монголската империя е най-голямата държава в историята на света. За тяхно съжаление, империята била прекалено голяма, за да бъде контролирана и нямало единство между различните култури. Монголците били безстрашни и безмилостни бойци, но нямали опит с администрацията.

Римска империя

Първо били разделени на кралства, после станали република (което вероятно е най-добрият им период), а накрая и империя. Група фермери, които започнали да избиват вълци, за да пазят добитъка си, станали най-великата империя в историята. С отлична военна и административна система, Римската империя е и една от най-дълго просъществувалите. От създаването си до падането на Византийската империя, древен Рим е съществувал 2214 години.

Империята допринесла изключително за развитието на законите, войната, изкуството, литературата, архитектурата, технологиите, религията и езика в Западния свят. Всъщност много историци смятат Римската империя за перфектна – влиятелна, голяма, добре защитена, дълго съществуваща и икономически напреднала.

Източник: listverse.com

loading...
Категория:
История
loading...

Comments to Най-великите империи

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *