Още

  Най-великите империи

  Отоманска империя

  Във възхода си (16-17 век) Отоманската империя се разпростирала на три континента и контролирала югоизточна Европа, западна Азия и северна Африка. Империята имала 29 провинции и множество чужди владения, някои от които преминали към нея, а други си извоювали някакъв вид независимост през вековете. Империята била център на взаимоотношенията между Изтока и Запада в продължение на шест века. С Константинопол за столица и строг контрол на земите около източното средиземноморие по времето на Сюлейман Велики (1520г.-1566г.), Отоманската империя била в много отношения ислямски наследник на Източната римска империя.

  Омаядски халифат

  Омаядският халифат е вторият от четирите ислямски халифата, установен след смъртта на Мохамед. Управляван е от Омаядската династия, чието име произхожда от Омая ибн Абд Шамс, прапрадядото на първият омаядски халиф. Въпреки, че Омаядите произхождат от Мека, столица на техния халифат бил Дамаск. Империята им се разпростира на 8 милиона кв.км. и е най-голямата, която светът е виждал до тогава и петата най-голяма в историята.

  Персийска империя

  Преди римляните били персийците. Те в общи линии обединили централна Азия, която била съставена от много различни култури, кралства, империи и племена. Това била най-голямата империя в древната история. Във възхода си, империята се разпростирала на над 8 милиона кв.км. на три континента – Азия, Африка и Европа.

  Византийска империя

  Византийската или Източната римска империя била римска империя от средновековието със столица Константинопол и управлявана от потомци на древни римски императори. По време на съществуването си, повече от 1000 години, империята е останала най-силната икономическа, културна и военна сила в Европа, въпреки пораженията и териториалните загуби по време на войните с Персия и Арабия. Империята получава поразяващ удар през 1204г. от Четвъртия кръстоносен поход, когато Константинопол е превзет и империята е разделена на Византийска Гърция и латински владения. Въпреки последвалото освобождаване на Константинопол и възстановяване на империята през 1261г., гражданските войни през 14-ти век допълнително отслабват силата на империята.

  Династия Хан

  Цял Китай бил въвлечен в гражданска война, когато кралствата се борели за надмощие. Накрая побеждават Куин и 40 милиона души остават под техен контрол. Това обаче не било за дълго и след тях поемат Хан, които управлявали близо 400 години. Периодът на династията Хан е считан за златната ера в китайската история що се отнася до напредък в науката, технологиите, икономиката, културата и политическата стабилност.

  Британска империя

  Британската империя се е разпростирала на впечатляващите 21 милиона кв.км, което е около една четвърт от сушата на Земята и е управлявала 500 милиона души, което също е една четвърт от населението на света. В резултат на това те оставили своят отпечатък в политиката, културата и начина на живот. Днес английският език е вторият най-говорим език в света и се налага като стандарт. Британската империя без съмнение оказва по-голямо влияние от която и да било друга империя.

  Свещена римска империя

  През средновековието те са смятани за суперсила. Във възхода си Свещената римската империя обхващала източна Франция, Германия, северна Италия и части от западна Полша. Въпреки относително малката си площ, империята оказва огромно влияние върху историята на централна Европа, което се усеща и до днес. Изумително, но империята просъществува от ранното средновековие чак до 19-ти век. Империята официално се разпада на 6 Август 1806г., когато последният римски император Франсис II абдикира след разгрома, нанесен от Наполеон.

  Руската империя

  Руската империя съществува от 1721г. до Руската революция през 1917г. Тя е наследник на Руското царство и предшественик на Съветския съюз. Тя е втората най-голяма държава в историята и третата най-голяма империя, след Британската и Монголската. През 1866г. тя се разпростирала от източна Европа през Азия, чак до Северна Америка.

  Монголска империя

  Всичко започва, когато Темуджин (по-късно известен като Чингис Хан) се заклел, че ще подчини света. Почти успял. Първото нещо, което направил било да обедини разпръснатите монголски племена. След това се насочил към Китай и останалото вече е история. От Виетнам до Унгария, Монголската империя е най-голямата държава в историята на света. За тяхно съжаление, империята била прекалено голяма, за да бъде контролирана и нямало единство между различните култури. Монголците били безстрашни и безмилостни бойци, но нямали опит с администрацията.

  Римска империя

  Първо били разделени на кралства, после станали република (което вероятно е най-добрият им период), а накрая и империя. Група фермери, които започнали да избиват вълци, за да пазят добитъка си, станали най-великата империя в историята. С отлична военна и административна система, Римската империя е и една от най-дълго просъществувалите. От създаването си до падането на Византийската империя, древен Рим е съществувал 2214 години.

  Империята допринесла изключително за развитието на законите, войната, изкуството, литературата, архитектурата, технологиите, религията и езика в Западния свят. Всъщност много историци смятат Римската империя за перфектна – влиятелна, голяма, добре защитена, дълго съществуваща и икономически напреднала.

  Източник: listverse.com

  Още публикации

  Коментари

  1. А България защо я забравяте? В крайна сметка ние сме били третата империя, създали сме славянската азбука. Преди да се заселим на Балканите сме били на територията на днешна Русия. Да продължавам ли да изброявам?

  2. Съгласен съм с Петя на 101% !
   Във Франция учат за Българска империя, а самите ние не се интересуваме от това. По-лошото е, че децата растат с идеята, че България е нищожна държава, с никакво минало и никакво бъдеще, което никак не е така и това ще стане ясно на всички, просто като отворят един по-свестен учебник по история.

  3. България няма място тук.Тук става въпрос за великите империи – империи които са просъществували до днес като държави или такива които са оставили траен отпечатък върху световното развитие и история(като Византийската и Монголската империя).Не омаловажавам постигнатото от цар Симеон но неговите завоевания не са задържани дълго след неговото управление.
   А и не българи създават славянската писменост а солунските братя Константин-Кирил Философ и Методий, за които е спорен въпросът с каква кръв са били по точно.Солун тогава е бил град във Византия.В последствие техните ученици, споделят с България славянската писменост.
   Също така е вярно, че прабългарите са били на Руска територия но са били част от хуните и са били на тази територия за много кратко време.
   Отново казвам, че не искам да омаловажавам постигнатото от нашите предци но в миналото може би до Х век сме били държава и за малко при династията Асеневци но след това и до ден днешен ни тъпчат, и за всичко ние сме си виновни.Всъщност истината е, че сами се тъпчем и докато не се изтръскаме от робската си същност, и не погледнем напред няма да вървят на добре нещата.Погледнете Гърция, Сърбия, Румъния, Унгария, държави които са били под османска власт но днес се развиват доста добре.
   И аз сън оптимист за стабилизирането и подобряването на татковината ни, но докато не спрем да се мислим за най-големите и не се обединим няма да се оправим докато съм жив, а аз сън доста млад!
   Колкото до материала за империите мога да кажа, че е много добър като класация и ако е целено да се постигне това само подредбата куца но няма нищо.Има и още доста империи които може да се вкарат.

  4. България е била велика държава!Били сме толкова мощни,че дори викингите като са стигнали до нас са избягали.Били сме по-велики от Англичаните (англите,наричани тогава),пред нас,те са били НИЩО.Никога не ни е било сваляно знамето при война!Българин е създал компютъра.България е била една от най-старите държави в Европа.Имаме Мадарският Конник,който го няма никъде другаде.Имаме велика история,не забравяйте това!

   • Първо съгласен съм с теб, нО:
    1-българите ги има представени в лицето на Персийската империя
    2-България е първата СРЕДНОВЕКОВНА държава в източна Европа
    3-Мадарски коник има и другаде и то в Иран и Афганистан по това време в границите на Персия
    4-Българите не създават славянска азбука а СЛАВНА АЗБУКА ( изопачено от комунистите в учебниците) и след това я разпространяват като я продават дори на руснаците.
    5-Българите са разпространили източното православие на всички източно европейци
    6-Българите са потомци на Троя, което означава че ние с гърците сме най-старите нации на планетата.
    7- има ли сме още няколко империи след Персийската

   • Събуди се и си опресни историята в детайли,…мощна била,да но за кратко,ние сме типично номадско племе,никога не сме били толкова силни,че да отблъснем викингите ,прабългари и славяни,да ама не,траките са решаващото звено,за да има държава България.Прочети от къде са прабългарите,как стигат до тук,а славяните са племето на русите,така че в тази статия няма място за „Великата Българска Империя“

  5. Липсват доста по-съществени империи от Българската, честно казано. Къде е Египетската! Как може авторът да я пропусне? Нали става въпрос за великите империи които са просъществували до днес като държави или такива които са оставили траен отпечатък върху световното развитие и история. Иначе бих попитал и за хетите, макар че отдавна са изчезнали като народ те са били доста мощни за времето си и е факт, че сами са се погубили понеже са били непобедими за другите народи от тяхното време, дори и за египтяните които са властвали над всички народи.

  6. Ха ха Българска империя,не ставайте смешни моля ви. България е била една силна държава за определени моменти заедно с Хазарски хаганат,Аврски хаганат,Франция,Маджарско кралство и тн,но не е била империя стига с тия вицове. Да, победили арабите и византийците,и носим своето име без промяна ,за кирилицата въпроса е спорен доста,но империя не,доста по-малка си е била. Нека не бъркаме историята с риболовните истории,иначе ще станем смешни като унгарци и македонци дето си измислят кви ли не глупости за богоизбрана велика раса дала всичко на света. Не че Александър не е бил македонец,напротив македонец си е бил човека и е дообединил всички гръцки армии в една. Гърците са му лепнали Велики за да не уж македонец,то не че имало такава държава 3000 години де. А за най-голяма империя като площ е Испания след нейните географски открития от Африка,Америка,Португалия,Филипини и един билюк острови,но това е спорно разбира се да забиеш колче не значи че си създал или покорил държава,е със здраве.

  7. По отношение на темата за империите: английските историци признават, че по времето на Симеон Велики, България е била най-могъщата империя в Европа, но Волжка България е била дори с по-голяма площ от неговата и е просъществувала няколко века. Безспорно е, че и днес в Русия съществуват стари български градове като Булгар, Казан и Самара.

   Във всички учебници по история в света се признава, че Александър Македонски е създал империя, макар и тя да е просъществувала само до края на краткия му живот. Защо тогава да не признаем и че Атила също е създал най-голямата в света империя: от Китай до средна Франция, която също се е разделила между наследниците му след като е бил убит, на която са плащали данъци за да не бъдат унищожени и Източната и Западната римски империи. Безспорно е, че източната част от империята му е наследена от сина му – Ирник, но той е записан в именника на българските ханове – от рода Дуло. След като сина е от рода Дуло, от кой род следва да е баща му – Атила?!

  8. Осана и распни го! Тук всеки се упражнява над костите на дядовците си!
   …Фактът че имаме цар(цезар) вече си е признание за имперската същност на България. На старите карти си пише Бългериън Импера…не пише АПК Толбухин!Мнозина от тия които мразят рода си го отричат.Кой казва че сме номади?КОЙ?…Ако се разровим ..пише Българите имат градове….Българите имат брони за войните и за конете….Че кога им остава време да ги ковът тия брони…..да садят лози че да пият вино…..Номади бяха нашите историци …ха в Масква ха у нас и квото им кажеха това и пишеха! Що се отнася до хуните!Хуни не означава монголи а хионити-кимерийци -сармати -българи!Знаем също че Атила-Атли’Етцел е от рода Дуло нали?И като намира меча ..мечът е на Марс-Арес не на Хасан ага нито на Чойбалсан….Въобще защо се срамите говеда да се наричате българи?Български планини има във Франция в Италия Турция Армения…и що така?Та кой ще си остави името за седмица две?Балкан има тук в Туркмения…..та се замислете малко преди да ги ядете ……!

  9. Що за дебати, естествено, че България е била една от най-мощните държави в Европа. Как може да се правят заключения за произхода на българите и истинските ни предци при положение, че историята ни е писана най-вече от други нации като византийците. Само фактът, че сме падали под робства дори за дълги периоди от време и сме се запазили като народ много говори за силата на българските дух. Разберете го всяка нация и империя има възходи и падения, а ние като най-старият народ в Европа и запазването на нацията ни си е предостатъчен повод да се гордеем, че сме българи. Били сме се с византийци, римляни, араби, франки, османци и много други народи, побеждавали сме и никога не сме спирали да се развиваме. По въпроса дали сме имали империя, може спокойно да се каже, че и с това се гордеем. Българската и Византийската империя са двете най-могъщи през Средновековието и ако авторът писал статията е БЪЛГАРИН, то си е струвало да добави България в класацията дори и да е най-назад.

   • Върху последното изречение бих казала, че може да не е българин, а статията да е преведена за българския сайт, а пък автора може да не е българин или е решил, че България няма място тук.

  10. Не мога да кажа, че България не е била велика сила, но не мога да се съглася, че е била империя. България е била царство, само и единствено царство! Била е силна заедно с други царства и империи. Да кажеш, че е имало Българска Империя е все едно да наречеш Англо-санксонските кралства империя, а пък те са си кралства!!!

  11. България е най- отгоре но те не го признават.В источна Европа ЦАР значи император,България е най- старата държава в Европа. Кой от Европа ще го знае като дори момента някои българи не знаят кога сме създадени!!!!! И се пак България над всичко!!!!

  12. всъщност България е била империя при Симеон и Иван Асен 2 не си мислете че много знаете за историята на България

  13. България е била на 3-ри морета ! Сега е на 3-ри планети: Планета, Планета Фолк и Планета HD.

   Яжте лайна … неможе милиони мухи да грешат

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link