юли 9, 2010
9869 Views

Най-екстремните увеселителни влакчета

Автор:
Kingda Ka – Най-високото и най-бързото

С продължителност на спускането 28 секунди, Kingda Ka не е много дълго влакче, но определено ще го запомните. Намира се в увеселителния парк Six Flags Great Adventure в Ню Джърси и е най-виското и най-бързото влакче в света. Вагоните се изсилват от хидравличен механизъм със скорост 206км/ч за 3.5 секунди. След това влакчето се изкачва до най-високата кула на височина 139 метра. Струващ 25 милиона долара, Kingda Ka отваря официално на 21 Май 2005г. и от тогава е затварян няколко пъти поради различни технически причини, включително и повреда от мълния през Май 2009г.

Dodonpa – Най-голямо ускорение

Dodonpa успява да ви повлияе още от самото начало, докато пътниците чакат нервно в тъмния тунел отброяването до ненормално бързото ускорение навън, след което се изкачва и спуска по два хълма с 90-градусови спускания. Когато е отворено през 2001г., Dodonpa е най-бързото влакче в света, но днес вече е само най-бързо ускоряващото с 2.7g. Високо е 52 метра и стартовата му скорост е 172км/ч, която достига само за 2 секунди.

Steel Dragon 2000 – Най-дългото в света

Снимка: russellvt

Влакчето се намира в увеселителен парк Nagashima Spa Land Amusement в Мие, Япония и отваря врати през 2000г. – годината на дракона в Азия. Може би сте свикнали с идеята, че при влакчетата всичко свършва за секунди – викате, мятате ръце и вече е свършило. Е, при това влакче нещата не стоят така – то е толкова дълго, че до края на 2478-те му метра може да сте останали без глас.

Top Thrill Dragster

Снимка: bellzatk

Top Thrill Dragster е първото в света влакче с 120-метрова „примка“. Намира се в увеселителния парк Cedar Point в Охайо и достига скорост от 190км/ч. Когато отваря врати през 2003г, влакчето поставя три рекорда – най-високото, най-бързото и най-стръмното, които са подобрени от Kingda Ka.

Thunder Dolphin – най-ужасяващото в Токио

Снимка: marceline

Известно с уникалната си конструкция около сградите в центъра на увеселителния парк Dome City Attractions, Thunder Dolphin започва с 66 метрово спускане под ъгъл 80 градуса, след което продължава по пистата със 130км/ч. Това прави дългото 1км. влакче едно уникално изживяване.

Кулата на ужаса – най-бързото и най-високото вертикално спускане

Снимка: Pulse Australia

Това е четвъртото по бързина влакче в света, но е най-бързото и най-високото вертикално влакче. Тежащото шест тона влакче се намира в Dreamworld в Австралия и ускоравя до 160.9км/ч за седем секунди. Пистата се издига на 90 градуса и спускането упражнява върху пътниците натоварване от 4.5g. Те са в безтегловност през цялото вертикално спускане, което трае около 6.5 секунди. Спори се по въпроса дали Кулата на ужаса е увеселително влакче, понеже то единствено се издига и се спуска веднъж вертикално, след което спира.

Millennium Force – най-дългото в САЩ

Снимка: robinzeggs

Влакчето се намира в парка Cedar Point и е първото, което надвишава 90 метра височина през 2000г. За кратко време е най-високото влакче в света. В най-високата му част ще започнете свиващо стомаха 90-метрово спускане. Пасажерите минават през два тъмни тунела и два 122-градусови завоя, които създават огромно натоварване върху пътниците. В момента е най-дългото метално влакче в САЩ с дължина 2010 метра. Ускорява до 150км/ч, спускането трае 2 минути и 20 секунди и може да вози 1600 човека на час.

loading...
Категория:
Технологии
loading...

Comments to Най-екстремните увеселителни влакчета

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *