Още

  Най-екстремните увеселителни влакчета

  Kingda Ka – Най-високото и най-бързото

  С продължителност на спускането 28 секунди, Kingda Ka не е много дълго влакче, но определено ще го запомните. Намира се в увеселителния парк Six Flags Great Adventure в Ню Джърси и е най-виското и най-бързото влакче в света. Вагоните се изсилват от хидравличен механизъм със скорост 206км/ч за 3.5 секунди. След това влакчето се изкачва до най-високата кула на височина 139 метра. Струващ 25 милиона долара, Kingda Ka отваря официално на 21 Май 2005г. и от тогава е затварян няколко пъти поради различни технически причини, включително и повреда от мълния през Май 2009г.

  Dodonpa – Най-голямо ускорение

  Dodonpa успява да ви повлияе още от самото начало, докато пътниците чакат нервно в тъмния тунел отброяването до ненормално бързото ускорение навън, след което се изкачва и спуска по два хълма с 90-градусови спускания. Когато е отворено през 2001г., Dodonpa е най-бързото влакче в света, но днес вече е само най-бързо ускоряващото с 2.7g. Високо е 52 метра и стартовата му скорост е 172км/ч, която достига само за 2 секунди.

  Steel Dragon 2000 – Най-дългото в света
  Снимка: russellvt

  Влакчето се намира в увеселителен парк Nagashima Spa Land Amusement в Мие, Япония и отваря врати през 2000г. – годината на дракона в Азия. Може би сте свикнали с идеята, че при влакчетата всичко свършва за секунди – викате, мятате ръце и вече е свършило. Е, при това влакче нещата не стоят така – то е толкова дълго, че до края на 2478-те му метра може да сте останали без глас.

  Top Thrill Dragster
  Снимка: bellzatk

  Top Thrill Dragster е първото в света влакче с 120-метрова „примка“. Намира се в увеселителния парк Cedar Point в Охайо и достига скорост от 190км/ч. Когато отваря врати през 2003г, влакчето поставя три рекорда – най-високото, най-бързото и най-стръмното, които са подобрени от Kingda Ka.

  Thunder Dolphin – най-ужасяващото в Токио
  Снимка: marceline

  Известно с уникалната си конструкция около сградите в центъра на увеселителния парк Dome City Attractions, Thunder Dolphin започва с 66 метрово спускане под ъгъл 80 градуса, след което продължава по пистата със 130км/ч. Това прави дългото 1км. влакче едно уникално изживяване.

  Кулата на ужаса – най-бързото и най-високото вертикално спускане
  Снимка: Pulse Australia

  Това е четвъртото по бързина влакче в света, но е най-бързото и най-високото вертикално влакче. Тежащото шест тона влакче се намира в Dreamworld в Австралия и ускоравя до 160.9км/ч за седем секунди. Пистата се издига на 90 градуса и спускането упражнява върху пътниците натоварване от 4.5g. Те са в безтегловност през цялото вертикално спускане, което трае около 6.5 секунди. Спори се по въпроса дали Кулата на ужаса е увеселително влакче, понеже то единствено се издига и се спуска веднъж вертикално, след което спира.

  Millennium Force – най-дългото в САЩ
  Снимка: robinzeggs

  Влакчето се намира в парка Cedar Point и е първото, което надвишава 90 метра височина през 2000г. За кратко време е най-високото влакче в света. В най-високата му част ще започнете свиващо стомаха 90-метрово спускане. Пасажерите минават през два тъмни тунела и два 122-градусови завоя, които създават огромно натоварване върху пътниците. В момента е най-дългото метално влакче в САЩ с дължина 2010 метра. Ускорява до 150км/ч, спускането трае 2 минути и 20 секунди и може да вози 1600 човека на час.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link