мар. 9, 2018
10301 Views

Най-високо разположените езера в света

Автор:

Дамаванд, Иран

Дамаванд e името на стратовулкан, намиращ се в северната част на Иран. Един от най-великите поети на Персия – Фордоуси пише в своята книга „Шахнаме“, че вулканът Дамаванд има магически сили. В персийската митология той символизира свободата на Персия и отхвърлянето на всички сили, които се опитат да завладеят тази земя. Дамаванд често е споменаван в литературата, а поетът Мохамад-Таки Бахар нарича вулкана „купол на света“.

Самият воден басейн, носещ същото име, е разположен на 5650 метра надморска височина. През по-голяма част от годината е замръзнал, но през летните месеци частично се разтопява. Езерото Дамаванд е рядко посещавана природна забележителност, заради височината, на която е разположенo.

Пукинтика, на границата между Боливия и Чили

Невероятно красивото езеро, намиращо се точно на границата между Боливия и Чили, е разположено на 5750 метра надморска височина – на върха на неактивен вулкан. Пукинтика е почти винаги замръзнало езеро. През 2005 година екип от геолози изследват езерото, описвайки него и заобикалящата го среда като „страната на чудесата за геолозите“. Както при голяма част от тези езера, Пукинтика не е често посещавано, заради опасностите, които се крият при самото изкачване до него.

Ридонглабо, Тибет

Сред загадъчните планини на Тибет се крие едно също толкова загадъчно езеро, познато като Ридонглабо. То е разположено на 5801 метра надморска височина и е образувано от разтопени ледници – често срещано явление в Хималаите. Езерото е на около 14 километра от Еверест, но освен тези факти, за него не се знае много.

Агуас Калиентес, Чили

Още едно вулканично езеро, този път намиращо се в Чили. Съседите на вулкана Агуас Калиентес са вулканите Акамарачи, Ласкар и Чиликес, който не е бил активен от хиляди години, но има вероятност да изригне отново. Езерото има отличителен червеникав цвят на водите, заради микроорганизмите, които го обитават. То е разположено на 5831 м надморска височина, но за разлика от Ридонглабо е доста добре проучено.

Ликанкабур, на границата между Боливия и Чили

Езерото се намира на няколкостотин километра южно от Пукинтика и е разположено на 5916 метра надморска височина. Вулканът, на който се намира езерото, е разделен от границата между Боливия и Чили, но езерото се намира изцяло на територията на Чили – на около километър от границата. Смята се, че езерото е било свещено място за инките, затова е от археологическо значение, но досега не са били открити големи находки в района.

Акамарачи, Чили

Вулканично езеро, разположено на 5950 метра надморска височина. Смята се, че вулканът е неактивен, а езерото е от важно археологическо значение, защото е било свято място за инките, където са открити различни артефакти, свързани с цивилизацията. Понастоящем голяма част от откритите в района находки се намират в археологическия музей „R.P Gustavo Le Paige”.

Ронгбук, Тибет

Езерото се появява, когато снегът се стопи. Изследвано е по-подробно от Греъм Хойланд и други изследователи, които го откриват по време на едно от приключенията им в Хималаите, когато водният басейн се явява пречка за тяхното пътуване. По-късно Хойланд споделя през BBC, че мъжете имали намерение да използват експлозиви, за да пробият леда. „Имахме късмет, че свещениците от манастира, който се намираше в близост, успяха да се намесят, защото в противен случай четвъртото най-високо разположено езеро в света (6100 метра надморска височина) щеше да бъде разрушено от нас.“

Чангсте, Тибет

Езерото е разположено на 6216 метра надморска височина. Няма достатъчно сведения за него, но се знае, че е изследвано от Джордж Малъри по време на експедицията му през 1924 година, от която той така и не успява да се върне.

Лагба, Тибет

Най-високо разположеното езеро сред хималайските езера, намиращо се на 6358 метра над морското равнище. Лагба е на около 6 километра северно от Еверест и на 3 километра източно.

Охос дел Саладо, Аржентина

Най-високо разположеното езеро би трябвало да е наистина впечатляващ воден басейн, нали? Е, височината му наистина е изумителна – Охос дел Саладо се намира на 6390 метра надморска височина, но е малко вулканично езеро с дълбочина от 10 метра. Името му, както при повечето от езерата в този списък, е същото като това на вулкана, на който се намира, което в превод означава „Очите на солената вода“. Охос дел Саладо е най-високият вулкан на Земята и макар че е изцяло в Аржентина, той е разположен в близост до границата с Чили.

loading...
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *