Още

  Недостоверни митове за Космоса

  Мнозина се интересуват от Космоса. Това необятно пространство не е напълно изучено. Но ние знаем много митове за него. Ето някои от от тях, на които не трябва да вярвате.

  Слънцето е огнено кълбо

  Веднага се съсредоточаваме върху факта, че Слънцето свети, но не гори. Ние не мислим много за такава значителна разлика, но топлината, която Слънцето излъчва, не е резултат от химическа реакция, а от ядрена.

  Луната има тъмна страна

  Ако приемете, че Луната има страна, която е в тъмнина – вие грешите. Въртенето на Луната е синхронно с въртенето на Земята. Това означава, че същата страна е обърната в нашата посока директно, но не и в посока на Слънцето. Луната получава светлина от Слънцето в различни точки от всички страни.

  Великата китайска стена се вижда от Космоса

  Не, Великата китайска стена не се вижда от Космоса. Това е известно от много дълго време. Странно е, че такъв ненадежден факт все още се обсъжда.

  Слънцето е жълто

  Дайте на всеки човек задача да нарисува Слънцето. На първо място той ще вземе жълт молив. Това не е необичайно. През детството всички ние рисувахме къща, облак и усмихнато жълто Слънце. А ако погледнете директно към Слънцето, то ще изглежда в жълт цвят. Но такава илюзия се създава заради атмосферата на нашата планета. Виждали ли сте някога снимки на НАСА, изобразяващи Слънцето в жълто? Едва ли. Астрономите обаче го изобразяват като жълто, така че ние го разпознаваме като такова. Всъщност Слънцето е бяло. Такова заключение може да се направи въз основа на температурата. Студените звезди имат тъмночервен или кафяв цвят. Цветът става по-наситен, когато звездите се затоплят. Червената звезда има температура от няколко хиляди градуса. Звездите от най-високата температура имат син цвят, който е приблизително 10 000 градуса по Келвин. А температурата на Слънцето е около 6000 градуса. Въз основа на това можем да заключим, че слънцето е бяло.

  Земята и Венера са еднакви

  Често планетата Венера се нарича близнак на Земята. Но това не означава, че тя е същата като нашата планета. Такова предположение беше направено дори в онези времена, когато не знаехме нищо за повърхността на Венера. Тази планета има много плътна атмосфера, следователно не е било възможно да се изследва повърхността й, докато някой космически кораб не бъде изпратен там. След това стана известно колко безплодна е повърхността на нашия близнак.

  През лятото Земята е по-близо до Слънцето

  Изглежда, че такава теория е напълно оправдана и логична. Планетата се нагрява най-много, когато е възможно най-близо до източника на топлина. Тази теория е напреднала поради неразбиране на значението на „промяната на сезоните“. Сезонът не се променя по отношение на местоположението на Слънцето и Земята. Причината за промяната на сезоните е наклона на орбиталната ос. Планетата се върти около оста си, която е наклонена в една посока. Когато оста се наклони към Слънцето, на това полукълбо на Земята, което се превръща в източник на топлина, идва лято. Когато полукълбото се обърне по друг начин настъпва зимата. Но не е мит, че Слънцето понякога е по-близо, а понякога е по-далеч от нашата планета. Земята се движи в орбита, която има формата на елипса. От Земята до Слънцето, разстоянието е приблизително 150 милиона километра. Перихелият е най-близката точка на Земята към Слънцето. И така: в Перихелия разстоянието от Слънцето до Земята се намалява с три милиона километра. А в Афелия (най-дългото разстояние) то се увеличава с два милиона километра. Оказва се, че за една година разстоянието от Земята до Слънцето се променя с пет милиона километра.

  НАСА получава една четвърт от Държавния бюджет

  Излишно е да казваме, че САЩ са инвестирали най-много средства за проучване и изследване на Космоса. През последните години разходите за това рязко са спаднали, тъй като обществената подкрепа за НАСА намалява. Все по-малко хора се интересуват от Космоса, а това е много тъжно. Най-големият проблем на НАСА е погрешното предположение на обществото, че финансовите й разходи са твърде високи. НАСА се финансира всяка година, но в много по-малка степен, отколкото обществото смята. Редовните проучвания на гражданите показват, че средният американец е убеден, че тази организация получава 25% от държавния бюджет. И ако вземем предвид, че икономическата борба за оцеляване сега се случва, то естествено е хората да се интересуват малко от Космоса. Истината е, че НАСА не получава такова финансиране. В бюджетните изчисления за 2015 г. е посочено, че агенцията ще получи приблизително 0,5% от общия бюджет на САЩ за тази година. Заслужава да се отбележи, че по време на цялото съществуване на НАСА се разпределя същия процент. Най-голямото финансиране, което агенцията е получила, е през 60-те години, по време на космическата надпревара. Тогава процентът е бил 4,4%.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови