Още

  Нелепото убийство на Йошихиро Хатори

  Убийството на Йошихиро Хатори е поредната призрачна история, случила се в навечерието на Деня на Вси светии. През октомври 1992 г. студентът в Луизиана Йошихиро Хатори и неговият приятел Уеб Хеймейкър отишли на парти в Батън Руж. Младежите не познавали добре района и дълго се скитали из града докато намерят мястото на купона. След известно време приятелите най-накрая успели да намерят точната къща и позвънили на вратата.

  За изненада на Хатори и Хеймейкър, дълго време никой не отварял вратата и от къщата не се чувал никакъв звук. Минало известно време преди Уеб да забележи, че някой е отворил странична врата на дома и се насочва към тях, за да разбере какво се случва. За съжаление, както се оказало, приятелите объркали къщите и по грешка позвънили на вратата на Родни и Бони Пиърс. Жената видяла гостите през страничната врата и взела момчетата за разбойници. Накарала съпруга си да вземе пистолета. Родни взел оръжието, излязъл на верандата и видял Йошихиро, който вече се бил отдалечил от вратата. В последния момент, когато забелязал мъжа, решил да се върне към къщата, държейки камера в ръцете си. Господин Пиърс, помислил камерата за оръжие. Младежът пък не видял пистолета в ръцете на Родни, защото същата вечер забравил да сложи контактните си лещи и продължил да се приближава. Мъжът го прострелял и след това се скрил в къщата.

  Йошихиро Хатори

  Хеймейкър изтичал до съседната къща за помощ, връщайки се с един съсед. Те намерили Хатори тежко ранен и паднал по гръб. Семейство Пийрс останали скрити в дома си, докато полицията не пристигнала, около 40 минути след стрелбата. Куршумът засегнал левия бял дроб на Хатори и излязъл покрай седмото ребро. Той умира в линейката минути по-късно от загуба на кръв.

  Полицията веднага разпитала г-н Пиърс, но не повдигнала обвинение срещу него, убедена, че той не е нарушил рамките на неизбежната самозащита. По-късно, обаче, след протеста на губернатора на Луизиана и шумотевицата около случая, все пак Родни бил обвинен за непредумишлено убийство. Мъжът, обаче, не признал вината си, обяснявайки случилото се с факта, че той взел Йошихиро за престъпник и просто защитил дома и живота си.

  По време на разследването станало ясно, че Родни се показал на вратата въоръжен със зареден пистолет Магнум 44 калибър. Когато Хатори го видял, тръгнал към него с думите „Ние сме тук за партито“. Пийрс насочил пистолета към Хаттори и извиквла „Замръзни“. Хеймейкър забелязал огнестрелното оръжие и предупредил Хатори, който обаче не знаел толкова добре английски и, както казахме вече, не носел своите контактни лещи. Възможно е да не е разбрал командата на Пийрс „замръзни“, да не е видял оръжието или дори да си е помислил, че това е част от шегите за Хелоуин.

  Окръжният прокурор Дъг Моро твърдял, че не е логично Пийрс, висок 188 см, добре въоръжен, да се страхува от толкова учтиво, дружелюбно, невъоръжено, 59-килограмово момче, което звъни на вратата, дори и то да е тръгнало към него неочаквано, и че не е оправдано използването на смъртоносно оръжие от страна на Пийрс.

  Полицейски детектив свидетелства, че Пийрс му е казал: „Момче, оплесках нещата, направих грешка.“ Делото продължило седем дни.

  Този случай предизвикал противоречива реакция в обществото. Една част вярвали, че Пиърс трябва да бъде вкаран в затвора, тъй като поведението му не се вписвало в рамките на неизбежната самозащита, други го смятали за невинен и му съчувствали. В резултат на това мъжът бил оправдан от съдебните заседатели, но бил задължен да плати на родителите на починалото момче 650 000 долара, от които той дал само 100 000 долара.

  Родни Пийрс

  Убитото момче Хатори бил роден в Нагоя, Япония. Бил второто от трите деца на Масажики и Миеко Хатори. Той е бил на 16 години, когато заминал за Батън Руж в рамките на американска програма за обмен на ученици. Също така получил и стипендия Морита за своето пътуване.

  Два месеца след като дошъл в САЩ, Хатори и момчето от семейството, където е отседнал, Уеб Хеймейкър, получават покана за Хелоуин парти на 17 октомври 1992 г., организирано за японски ученици от програмата за обмен.

  Адвокатите на родителите на Хатори твърдят, че Родни и Бони Пийрс са действали неразумно. Бони Пийрс се е престарала в реакцията към присъствието на двамата тийнейджъри близо до дома ѝ. Съпрузите са се държали неразумно като не говорили помежду си, за да разберат каква именно е заплахата. Те не са предприели най-доброто и сигурно нещо – да останат в къщата и да се обадят в полицията. Родни Пийрс използвал своето огнестрелно оръжие твърде прибързано, без оценка на ситуацията, без предупредителен изстрел. Противно на мнението на г-н Пийрс за това, че Хатори се движил странно и бързо към него, доказателствата показват, че Хаттори се е движел бавно или е бил почти неподвижен, с ръце далеч от тялото, показвайки, че той не е опасен. Като цяло много повече демонстрация на сила е била използвана, отколкото е необходимо. Пийрс обжалвал решението, но апелативният съд в Луизиана оставил в сила решението през октомври 1995 г., както и повторното обжалване във Върховния съд на Луизиана е отхвърлено през януари 1996 г.

  След съдебния процес Пийрс заявил пред пресата, че той никога повече не би си взел оръжие. През 2013 г. източник съобщава, че той е загубил своя дом и работата си в супермаркета, и живее в каравана.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link