Още

  Немската атлетка, арестувана през 1938 по подозрения, че е мъж, облечен в рокля

  Роден като момче, но отгледан като момиче, Дора Ратйен е немски атлет, който се състезава в олимпийските игри в женския отбор. Дора поставя рекорд за най-висок скок, но в момента на състезанието никой не разбира истинския й пол. Тя е разкрита, докато пътува с влак към Кьолн.

  Ратйен е родена в градче близо до Бремен в обикновено семейство. Баща й – Хайнрих Ратйен, казва през 1938 – „Когато детето се роди, акушерката дойде при мен и ми каза – Момче е! Но пет минути по-късно дойде и каза – В крайна сметка е момиче“. Девет месеца по-късно, когато детето, наречено Дора, се разболява, докторът го преглежда и според бащата Хайнрих, казва: „Нека бъде както сте го кръстили. И без това не можете да направите нищо по въпроса“.

  Въпреки че семейството вече имало три дъщери, темата за сексуалността била табу. Според бащата роднините никога не са имали причина да се съмняват в пола на детето и Дора била отгледана като момиче. На полицията самата Дора обяснява – „Носех рокли от детството си. Когато навърших 11 години започнах да осъзнавам, че не съм момиче, а момче. Но никога не попитах родителите си защо, след като съм мъж, трябва да нося женски дрехи“. Силното усещане за срам и огромно притеснение възпрепятствало Дора от навършването на 18 години, защото й се налагало да се бръсне всеки ден, за да запази тайната си. Тя споделя, че се опитвала да се успокои, казвайки си, че е „хермафродит и просто трябва да приеме тази съдба“.

  При последното си пътуване като жена, Дора била облечена в сив костюм и светли дамски обувки. На 21.09.1938 тя се качва на влака от Виена за Кьолн. Няколко дни преди това тя била спечелила медал за най-висок скок – 1.70 метра, който бил и световен рекорд тогава.

  През нощта влакът спира на гарата в Магдебург. Дора разтяга колената си на платформата, когато един полицай се приближава до нея и иска тя да покаже картата си за самоличност. Един от кондукторите по-рано информирал детектив Сьомеринг, че жената всъщност била мъж. Сьомеринг огледал Дора и забелязал нещо нередно във външния й вид. Ратйен му показва картата си на спортист и обяснява, че е участвала в Олимпийските игри, но Сьомеринг не е доволен. Той я принуждава да свали багажа си от влака и да го придружи до полицейския участък. Сьомеринг желаел да разбере дали Дора е жена или мъж на всяка цена. Когато полицаят й казал, че ще я претърси и иска да я огледа, тя се притеснява, но в крайна сметка признава, че е мъж. Веднага са й направени полицейски снимки, детайлите по случая били описани и бил стартирани незабавни процедури по задържането й. Ратйен била обвинена по подозрения в измама.

  След като е задържана, Дора е щателно прегледана от лекар, който по-късно констатира, че тя „безспорно е мъж“, но въпреки това описва гениталиите като имащи „груба болезнена ивица“, която лесно би могла да обърка акушерката при раждането и да я накара да помисли, че бебето всъщност е момиче.

  По този начин на 21.09.1938 година животът на 19-годишната Дора Ратйен завършва, но започва този на Хайнрих Ратйен – история, с която не спира да се спекулира до смъртта му на 22.04.2008 година.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови