Още

  Кати Будин и преобразяването й от убиец в преподавател в престижен университет

  Кати Будин е родена в Ню Йорк през 1943 година в еврейско семейство. През 60-те години на миналия век тя става част от групировката„Weather Underground”, чиято първоначална идея е да се противопостави на войната във Виетнам. В началото на 70-те години Будин се опитва да се отдели от групировката, но се влюбва в един от членовете й – Дейвид Гилбърт и ражда сина му Чеса през 1980 година.

  През 1981 година Кати Будин заедно с членовете на „Weather Underground” обира инкасо автомобила на американската компания „Brinks” в Ню Йорк. След като оставя сина си на детегледачка, тя поема управлението на автомобила на групата, предназначен за бягство след големия обир. Групата успява да отмъкне 1.6 милиона долара в брой, но при извършването на обира са убити двама полицаи и са ранени няколко пазачи.

  Повечето от обвинените получават доживотна присъда с право на обжалване през 2058 година, но Будин наема Леонрад Уайнглас за защитата си. Адвокатът й се съгласява на сделка и Кати пледира виновна по обвиненията в убийство и грабеж като в замяна иска да получи 20 години до доживотна присъда. Приятелят на Кати Дейвид получава 70 години до доживотна присъда и след като и двамата са в затвора, синът им е отгледан от основателя на „Weather Underground” Уилям Айерс и неговата съпруга, които се отнасят с момчето като със свое.

  Докато излежава присъдата си, 38-годишната Кати Будин работи в поправителен дом за жени. Освен това публикува няколко статии за образованието зад решетките, за майките в затвора, за това какво е да си родител, лишен от свобода и е съавтор на няколко книги, касаещи тези въпроси.

  Три месеца преди да навърши 60 години, Будин е освободена предсрочно – през септември 2003 година. През май 2004 тя публикува статията „Fellowship”, а по-късно същата година се дипломира в Колумбийския университет. В момента Будин е професор в университета, което е силно критикувано както от общността, така и от семействата на убитите, имайки предвид, че тя е бивш затворник, обвинен в убийство.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link